Sana beyaz yakışıyor be İstanbul..

Kara kış İstanbul’da bıraktı bizi.

Ulaşım da zora girince seyahat edemedik Atina biletini ufaktan erteledim. Ee durum vaziyet böyle olunca bari durumu değerlendirelim dedim aldım kamerayı attım kendimi hava durumu eksi veren sokaklara. Güzel de oldu, bazen donma tehlikesi geçirsem de keyifle gezdim. Hasta olmadığıma göre de fotoğraflarımı paylaşabilirim artık.

Fotoğraftan kalan kısımda da evde ısınmakla ve haber okumakla meşguldum. Bir haber görünce peşinden gittim. İstanbul son 7 yılın en yoğun kar yağışına yakalanmış meğer. Peki 7 yıl öncesinde durum ne şöyle bir araştırdım. Değerli tarihçi Necdet Sakaoğlu’nun bilgilerinden faydalandım.

5 bin yıllık İstanbul’un kış mücadelesi şöyle efendim,

BİZANS DÖNEMİ: Bu döremdeki kışlarla ilgili çok az bilgi var. Büyük kış oldu, kıtlık oldu, hastalık oldu deniliyor. Eski tarih yazarları, olayın kendisini tasvir etmekten çok, olayın neden olduğu felaketleri anlatmış. 5. yüzyılda üst üste 30 yıl aralıklarla büyük kışların yaşandığı bir dönem var. O dönemde Haliç’in donduğu belirtiliyor.
OSMANLI DÖNEMİ: 1573’te anormal bir kış yaşandı. En az 1 ay süren bir periyot. Ondan sonra 1621’de, 2. Osman’ın padişahlığı sırasında yaşanan zorlu bir kış mevsimi var. Aralık sonunda başlamış, Ocak sonuna kadar devam etmiş. 1754’te de büyük bir kış var. O da tesadüfen 3. Osman döneminde yaşanmış. Her iki padişahın döneminde de kışın getirdiği felaketler çok ağır olmuş. 1621 kışında Haliç donmuş. O zamanlar köprü falan yok. İnsanlar Galata’dan Eminönü’ne yürüyerek geçmiş. 1754 kışı 2 aya yakın sürmüş. Aralıksız kar yağmış. Üsküdar ile Sarayburnu arası buzlarla kaplanmış.
CUMHURİYET DÖNEMİ: İstanbul’un kış tarihinde 1929 kışının önemli bir yere sahip. Sürekli kar yağışı evresi var. 6 Ocak’ta başlayan kar yağışı, 12 Mart’a kadar devam etmiş. Kar yağışı, 2 ay devam etmiş. Asıl büyük kış Avrupa’da yaşandığı için, Tuna Nehri donmuş. Donan Tuna Nehri’nin çözülme evresi İstanbul’u etkilemiş. Çözülen buzlar, Karadeniz’e inmiş. Dalgalarla süreklenerek, evvela Rumelihisarı önüne gelmiş. Rumelihisarı boğazın en dar yeridir. Orayı büyük buz parçaları kilitlemiş. En büyük İstanbul kışı 1929’da yaşandı. 1954’te de büyük bir kış yaşandı. Tuna Nehri’nden kopan buzların İstanbul’a geldi.  1987’dede  ağır bir kış yaşandı. Bu ani ve olağanüstü bir kıştı. Şehir bir metre kalındığındaki karın altında kaldı ve hayat tamamen durdu.

image1-56image2-35image3-27

Yorumlar