Avrupa’nın akciğeri..

Oslo

Nüfus : 951,581

Dil : Norveçce

Para Birimi : Norveç Kronu (NOK)

Saat Farkı : Türkiye saatinden 1 saat geridedir.

Vize : Schengen

Norveçce Başlıca Kelimeler

Vi snakkes – görüsmek üzere
Evet – Ja
Hayır – Nei
Merhaba – Hei
İyi- God
Günaydın – God Morgen
İyi Akşamlar – God Kveld / Aften
İyi Geceler – God Natt
Güle Güle – Ha Det Bra
Teşekkürler – Tusen Takk
Nasılsın? – Hvordan Har Du Det?
İyiyim – Bra
Tren – Tog
Otobüs – Buss
Araba – Bil
İyi Gidiyor – Det Går Fint
Adın Ne? – Hva Heter Du?
Norveççesi Ne? – Hva Heter Det På Norsk?

 

Oslo Konsolosluk Bilgileri

Halvdan Svartes Gate 5,
N-0244 Oslo Norway

Tel : +47 2212 8761-62-63

 

Oslo, Norveç destanlarından anlaşıldığı üzere, 1049’da Harald Hardråde (III. Harald) tarafından kurulmuştur. Son dönemlerdeki arkeolojik çalışmalar, Oslo’da 1000 yılı öncesine ait Hıristiyan gömülerini ortaya çıkardığından, 2000 senesinde Oslo’nun kuruluşunun 1000. yılı şerefine kutlamalar yapılmıştır.

Oslo, kentte kalıcı olarak ikâmet eden ilk kral olan Håkon V’in (1299-1319) hanedanlığı itibariyle başkent olarak kabul edilmişti. Håkon V bu dönemde, günümüzde de Oslo limanında yer alan ünlü Akershus Kalesi’nin yapımını başlatmıştı. Bundan bir yüzyıl kadar sonra Norveç, Danimarka ile olan birliğinde kuvvetten düşünce kralların ikametgâhı da Kopenhag’a kaydı. Böylece önemini yitiren Oslo, uzunca bir süre sıradan bir idari yönetim birimi duruma indirgendi.

Oslo, tarih boyunca yangınlarda büyük zarar görmüş bir kenttir. 14. büyük yangın felaketinin ardından, o dönemki Danimarka ve Norveç kralı Christian IV, 1624’te kente Christiania adını vermiş ve Akershus kalesi yakınlarındaki koyda kentin yeniden kurulmasını emretmişti. Kentin 1624 yılı sonrasında inşa edilen kısmı Kvadraturen olarak adlandırıldı. Ancak, Christiania bundan uzun bir süre önce, ticari bazı kazanımlar ile daha önce elinden kaçırdığı önemi yeniden kazanmış ve Norveç’te önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline gelmiştir. 1814 yılında Danimarka ile kurulan birliğin sonuna gelindiğinde, kent bir kez daha gerçek bir başkent olacaktı. Kentteki Kraliyet Sarayı (1825-1848), Stortinget (Parlamento binası) (1861-1866), Oslo Üniversitesi, Ulusal Tiyatro, Oslo Borsası gibi göze çarpan önemli binaların çoğu bu dönemde inşa edildi. Ayrıca, Christiana bu dönem boyunca Henrik Ibsen ve Knut Hamsun gibi yazarlara da ev sahipliği yapıyordu.

Kent, Norveç’in diğer bir önemli kenti olan Bergen karşısında da güçlenince, Norveç’in en popüler kenti haline gelmişti. 1878′ de yeni bir isim değişikliği ile Kristiania olarak adlandırılan kent, bugünkü adı olan Oslo ismini 1925 yılında aldı.

Türkiye’den Ulaşım

Türkiye’den Oslo’ya yaklaşık 4 saat süren yolculuk sonrası direkt ulaşmak mümkün.

image3

Oslo Gardermoen Havaalanı – Merkez Ulaşımı

En kolay yöntem tren ile ulaşım. Ekspres tren ile, 20 dakikada merkeze ulaşabilirsiniz. Trenler direkt havaalanından kalkıyor. Her 15 dakikada bir sefer yapılmakta. Ücreti ise, yetişkin  180 NOK , öğrenci ise 90 NOK.

Havaalanı merkez ulaşımında taksi, otobüs gibi yöntemlerde var fakat hem daha pahalı hem de daha uzun sürüyor. Trenle seyahat ederek, Opera House olarak bilinen merkezi alana geliyorsunuz direkt.

Şehir içi Ulaşım

Oslo öyle aman aman büyük bir şehir değil. Hele ki, İstanbul’da yaşayanlar için hiç değil. Bu sebeple yürüyerek 3 gün sonunda tüm şehri bitirmiş olursun. Ama vaktim az diyenler için durum şöyle,

Oslo Pass almanızı öneririm. Oslo Pass avantajları, müzelerde ve ulaşımda işe yarıyor. Bunun dışında, park alanı ve restoranlarda vs indirim hakları da veriyor.

Nerelerde indirim olduğunu buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Oslo Pass Seçenekleri

24 Saatlik, 335 NOK

48 Saatlik, 490 NOK

72 Saatlik, 620 NOK

Oslo Pass kartınızı, merkezde bulunan Central Station’dan temin edebilirsiniz.

Eğer fiyatlar yüksek gelirse, otobüslerde kullanabileceğiniz günlük kartlar da alabilirsiniz. Bunların da fiyatı, 90 NOK. Bu biletleri de, her hangi bir duraktan veya metro istasyonundan alabilirsiniz.

OsloPass_2pass

Frogner Park ve Vigeland

Oslo’nun en büyük parkı olan Frogner Parkı’nın içinde Norveçli ünlü heykeltıraşGustav  Vigaland’ın heykellerinin sergilendiği,  yaklaşık 1 km olan bir açık hava müzesi. Burası Oslo’nun en çok ziyaret edilen yeri, parkın da en popüler bölümüdür. Frogner Parkı bu yüzden turistler tarafından resmi adıyla değil, Vigaland Parkı olarak bilinir. Bu park ile ilgili detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.

image4 (4)

Damstredet

Norveç kültürünü en iyi hissedebileceğin aşağı yukarı 20 evden oluşan bir sokak. Fotoğraf meraklısı gezginler için ideal bir sokak diyebilirim. Özellikle sonbahar ve kış döneminde yaprakların dökülmesiyle çok güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Grünerlokka

Oslo’nun yaramaz mahallesi desem yanlış olmaz sanırım. Grafitiler içinde kaybolacağın bir sokak. Oslo merkezini gezerken, şehri klasik bir Avrupa başkenti gibi yorumlayabilirsin. Grünerlokka’da ise, bu algı biraz kırılıyor. Şehirde en keyif aldığım bölgelerden birisi kesinlikle. Oslo Opera Binasından yaklaşık 20 dakika yürüme mesafesinde. Grafitiler önünde poz verebileceğin, eğlenceli vakit geçirebileceğin bir mahalle.

image2 (6)image1 (2) (2)

Oslo Opera House

Oslo’nun simge yapılarından birisi. Buz kütlelerinden ilham alınarak tasarlanmış bir opera binası. Dış cephesinde, buzullarda tırmanışa geçmiş gibi hissedebilirsin. İç tarafında ise, turuncu ve beyaz duvarların bulunduğu alanlarda hayranlıkla keşfe çıkabilirsin. Böyle bir binayı gördükçe, bizim mimarların kutu gibi yaptıkları yapıları aklına getiriyorsun. İster istemez bir kıyasa giriyorsun. Mimari fotoğraf çekmeyi seven arkadaşlar için ideal bir nokta. Giriş ücretsiz.

image1 (6)oslo_opera_house_norway_2_1_19f2edb1-9e5f-4ca1-ac97-f26d99523351

Karl Johans Caddesi

Merkez İstasyona açılan meydandan Royal Palace’a kadar uzanan bir cadde. Oslo’nun en dinamik caddesi demem yanlış olmaz. Alışveriş mağazaları ve cafelerin bulunduğu hareketli bir cadde. Ayrıca, Oslo’ya gelen tüm üst düzey misafirlerin ( Obama, Merkel, J.Lopez vs ) konakladığı Grand Hotel’de bu cadde üzerinde. Alışveriş ve yemek için bi tık pahalı bir cadde, fakat şehri gezmek için güzel bir başlangıç noktası olacaktır.

The National Gallery

Edvard Munch’un meşhur çığlık isimli eserinin sergilendiği galeri. Norveç’in en büyük resim ve heykel koleksiyonunun bulunduğu müze. Norveç genellikle, doğası ile ön planda olan bir ülke. Nadiren görebileceğiniz sanat galerinden birisi. Oslo Pass kartınız varsa, avantajları dahilinde ücretsiz girebilirsiniz.

Norsk Folkemuseum

Norveç’in en dikkat çekici noktalarından birisi. 1894 yılında Hans Aall tarafından kurulmuş. Norveç hatta İskandinavya tarihini en iyi gözlemleyebileceğiniz bir açık hava müzesi. Norveç’in 13. yüzyıldan 21.yüzyıla kadar yaşadıkları ortamı anlayabileceğiniz 160 kadar hane var. Norveç’in hayat biçimine şahit olabileceğiniz, sokak tarihine ve kültürlerine şahit olabileceğiniz farklı bir müze. Stockholm’de Skansen müzesi vardı ona benzettim.

image2 (2) (2)image2 (3) (1)image2 (4)image3 (3) (1)

Java Espressobar & Kaffeforretning

Keyifli ve modern bir atmosferi var. Kahveleri gayet leziz. Personelin enerjisi çok yüksek. Kahve yanında kek gibi tatlıları da mevcut. Arkadaşlarınızla sohbet etmek isteyebileceğiniz hoş bir mekan.

414177_scohGpjMh3eVPH2GpQL10wlfjl3mkncz8ApIyQKUMSw

Tim Wendelboe

103345_F7aoYlSt_wvd-NE4swJMityZjXL6dHg-IvKR_5xtT1c

Kristine’s franske fristelser

2072497_d2p5BiTAiXq3JgtU-LaqnFst4VAEemDoTj_U0jje7nM

Kaffebrenneriet

103345_4H_g1DQzMg-Qi2_eF4aaaiuKMQlYJ_t7yZK2ErLogwc

Vespa & Humla

16681_UCzIaoD51lhDNyzgoo2Cs14_DQ8vEvbJdkNrfTOaHvw

Espresso House

Yorumlar