Evinizde şahin beslemek ister miydiniz ?

Öncelikle Katar seyahatimde Keşfetsek gezi rehberi sayfasından çok faydalandım. Baya iş gördü desem yeridir. Katar’ı benden önce gezmiş bir blog sayfasından faydalanmak yapacağım seyahati baya kolaylaştırdı.

Basra Körfezinin en kıymetli hayvanı şahin desem sizlere ?

Üstelik yırtıcı olarak bildiğimiz şahinin sessizce oturarak ziyaretçilerini veya alıcısını beklediğini söylesem ?

Bir asırlık bir gelenek şahin yetiştiriciliği. Zamanında körfezin yanında olan bu uğraş, Doha’nın büyümesi gelişmesi, yeni yapılan alışveriş merkezleri ve caddeler nedeniyle biraz daha içeriye doğru yerleşmiş ve Souq Waqif içinde bir labirentin ortasında kendine yer bulmuş. Günümüzde hala çok önemli bir hobi olan şahinler Katar için son derece önemli.

Arap ülkesi denilince akla ilk gelen şey olan lüks yaşamı ve dini temaları bir kenara bırakın şimdi. Katar erkeklerinin enteresan bir hobisi var. Souq Waqif içerisinde labirent sokaklarda kaybolurken kendinizi bir an Falcon Souq’da bulabilirsiniz. Yanyana bir sürü dükkanın olduğu bu bölgede sadece şahin ticareti yapılıyor. Her biri binlerce dolar eden şahinleri gözleri kapalı bir şekilde ziyaret edebilir, Dükkan sahiplerinden hiç çekinmeyin satın almanıza gerek yok, içeriye girebilir hayvanların fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Bu arada ne kadar yahu diye sorduğumda şöyle bir cevap aldım. 5000 QR. 5000 TL civarı yani. Ki sonradan bu rakamın minimum değer olduğunu öğrendim. Fiyatın şahinin cinsine ve özelliklerine göre 200.000 TL’ye kadar çıktığını söylediler.

Kuşlara hatta şahinlere o kadar önem veriyorlar ki, durumu iyi olan bir Katarlının evinin bahçesinde vs mutlaka bir şahini olurmuş. Bu yüzden de nasıl Türkiye’de petshop’larda kedi köpek aksesuarları oyuncakları görüyorsak, Falcon Souq’da da şahinler için aksesuarlar renkli, kapüşonlar görebiliriz. Şaşırmayalım.

Hayvanların gözleri neden kapalı diye sorduğumda, hedef gözetmesinler, saldırgan olabilirler diye düşünerek gözleri bir kumaş parçasıyla kapalı. Ayakları ise bulundukları yere bağlı. İster istemez empati yapıyorsun, yahu hayvana yazık diyorsun ama Katar’da ciddi bir kültür bu.

Souq Waqif içerisinde bir gezintiye çıkarsanız mutlaka uğrayın, bu deneyimi yaşayın derim.

Şahin’in Festivali Bile Var !

Ayrıca, her yıl düzenlenen Katar Şahin Festivali kapsamında da inanılmaz bir ilgi var.  Geçen sene binlerce şahin ve sahibinin katıldığı yarışlar için Katar’da “Prenslerin Sporu” vurgusu yapılır. Bu festivalin amacı ise Halk arasındaki sosyal ve siyasi bağı güçlendirmek için düzenleniyor. Uluslararası boyutta düzenlenen festival, dünyanın dört bir yanından gelen şahinlere ve sahiplerine de kapılarını açıyor. Festivalde ağırlıklı olarak Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen şahinler yer alıyor. Rusya, Kazakistan, İran, Irak gibi Körfez harici ülkelerden de katılımcıların bulunduğu festivalde, binden fazla yarışmacı rekabet ediyor.

Farklı kategorilerde yarışan şahinler ’400 metre’ ve ’800 metre’ isimli yarışlarda, uzaktaki avlarını görerek en kısa sürede ona ulaşmaya çalışıyor. “Güvercin avı” olarak adlandırılan bir diğer yarıştaysa, güvercin ile şahin aynı anda gökyüzüne bırakılıyor. Güvercini en hızlı yakalayan şahin birinci geliyor. Yarışlar, şahinlerin yaşına, geldikleri ülkeye ve sahiplerinin sosyal statüsüne göre farklı kategorilerde düzenleniyor. İyi bir şahin 400 metrelik hedefe 20 saniyede varabiliyor. Şahinler aylar boyunca yarışlar için zorlu hazırlıklardan geçiyor.

Festivalde birinci gelen şahinin sahibine ise ödül : 1.000.000 Katar Riyali.

Yorumlar