Türklerin bu kadar sevildiği başka neresi var araştırmak lazım. Oraya da gidicem ! Gerçekten bizlere karşı inanılmaz bir sevgi saygı durumu var. Örnek verirsem, hediyelik eşya dükkanı önünde arkadaşımı beklerken, Türk müsün diye soran esnafa evet dediğim için ödüllendirildim. Anahtarlık hediye ettiler.Saraybosna hem keyifle gezilecek hem de gezerken hüzünlenecek bir yer 90larda ki savaşın izleri hala şehrin her yanında mevcut. Bina duvarlarında hala kurşun izleri bulunuyor. Şehrin merkezi denilen noktalarda çok fazla toplu mezarlık bulunuyor. Ama her şeye rağmen Saraybosna tekrar ve tekrar gitmek isteyebileceğiniz bir yer.
Saraybosna Gezi Rehberi
Nüfus : 527.049
Dil : Boşnakça,Sırpça, Hırvatça
Para Birimi : Mark
Saat Farkı : Türkiye saatinden 1 saat geridedir.
Vize : Türk vatandaşlarına, 60 gün serbest dolaşım hakkı var.
Boşnakça Başlıca Kelimeler
*Volim Te – Seni Seviyorum
*Duso – Canım* Selam – Cao
* İyi günler. – Dobar dan.
* Merhaba. – Zdravo ya da Merhaba.
* Nasılsınız? – Kako ste?
* Nasılsın? – Kako si?
* İyiyim, teşekkür ederim. – Dobro sam, hvala.
Konsolosluk Bilgileri
Telefon : 00 387 36 551 209
Adres : Ulice Mala Tepa 24/88100 Mostar, Bosna Hersek
Bosna-Hersek’in başkenti ve en büyük kentidir. Ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu’nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti’nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu’nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri’yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri’nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir.Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa’nın Kudüs’ü olarak kabul edilir. Balkanlar’daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.
Bu bölgedeki ilk yerleşim kalıntıları tarih öncesi döneme kadar uzanmasına rağmen modern şehrin ortaya çıkışı 15. yüzyılda Osmanlıların bu bölgedeki hakimiyetiyle birlikte başlar. Osmanlıların 1463’te bölgeyi ele geçirmesiyle şehirde büyük bayındırlık faaliyetleri başlar ve bunun sonucunda Saraybosna, Türklerin Avrupa’da kurduğu en büyük kent olur ve bu durum bugün de geçerlidir. Saraybosna, tarihi boyunca uluslararası önemi olan birçok olay yaşamıştır: 1914 yılında I. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olarak gösterilen Arşidük Franz Ferdinand’ın Gavrilo Princip tarafından suikasti bu kentte gerçekleşti. Bundan 70 yıl sonra 1984 Kış Olimpiyat oyunları bu kentte yapıldı. Şehir, Bosna Savaşı sırasında dünya modern savaş tarihindeki en uzun kuşatmaya mâruz kalmıştır. Bugün şehir, Bosna-Hersek’in en büyük kültürel ve ekonomik merkezi olarak savaş sonrasında kendini yenilemeye ve toparlamaya çalışmaktadır.
Saraybosna Ulaşım Hakkında
Saraybosna Uluslararası Havalimanı Bosna Hersek’in ana havalimanıdır. Butmir Havalimanı olarak da biliniyor. Şehire ise 5 km mesafededir.
Türkiye’den Ulaşım
İstanbul’dan Saraybosna’ya , Pegasus ve Türk Hava Yolları ile 2,5 saatlik yolculuk sonrası ulaşabilirsin. Ben bu seyahatimin uçak biletini govego sitesinden aldım. Bu sitenin en büyük avantajı farklı havayolu şirketlerinin fiyatlarını ve sefer saatlerini kıyaslayarak kendime uygun olanı seçebilmek oldu. Saraybosna biletinizi alırken, govego’ya bi göz atmanızı öneririm. Daha uygun fiyatlı uçuşlar bulma ihtimaliniz yüksek.
Saraybosna Havalimanı- Şehir Merkezi Ulaşımı
Otobüs: Havaalanı ve şehir merkezi arasında hizmet veren bir hat bulunmaktadır. Havaalanı – Başçarşı arasında bu otobüs Başçarşı’dan 05:00, 06:00, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 ve 22:00 saatlerinde kalkmaktadır. Havaalanından şehir merkezi yönüne dönüş seferleri ise 05:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 21:30 ve 22:30 saatlerindedir. Bilet ücreti 6 Bosna Hersek Markı’dır. (Fiyatlar değişebilemektedir.)
Ulaşım için diğer bir seçenek ise tramvay otobüstür. Ana çıkışta sağdaki Kurta Schorka Caddesi‘nden sonra 100 metre ileriden sağa dönmek ve Brace Mulica Caddesi’ne ulaşmaktır. Burada 8 – 10 dakika yürüdükten sonra sağa dönüp Merkator Alışveriş Merkezi’ne ulaşmak gerekmektedir. Buradan geçen 107 ve 103 numaralı tramvay otobüsler ile şehir merkezine ulaşılabilir. Bilet ücreti 1.8 Bosna Hersek Markı’dır.
Taksi: Havaalanı – Şehir merkezi arasında tercih edilen yollardandır. Trafik yoğunluğuna bağlı olarak ulaşım yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Taksi ücretleri toplu taşımaya göre daha fazla olabilmektedir ve kimi zaman da şoförler fazla ücret talep edebilmektedirler. Bu nedenle binmeden önce ücretlendirme konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. Taksi ile ulaşım ise fiks fiyat. 10 €.
Şehir İçi Ulaşım
Taksi: Taksimetre açılış ücreti 2, kilometre ücreti ise 1 Bosna Hersek Markı’dır. 1515 Radio Taxi veya 1516 Samir i Emir’den taksi çağırabilirsiniz. Taksi şoförlerinin bazıları özellikle turistlere fahiş fiyat uygulamasına gitmektedir. Bu yüzden ücretlendirme konusunda taksiye binmeden önce bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. Taksi kullandığınızda 10 kilograma kadar olan bagajınız ücretsizdir.
Tramvay: Saraybosna’da tramvay ağı gelişmiştir. Şehrin hemen hemen her noktasına tramvay ile ulaşılabilir. Tramvay kullanımı için şehir ulaşım haritasından faydalanabilirsiniz. Saraybosna’da 6 tane tramvay hattı bulunmaktadır.
Otobüs: Otobüs, Saraybosna şehir içi ulaşımda sık sık kullanılan bir ulaşım aracıdır. Genellikle tramvay ve tramvay otobüs ile ulaşılamayan noktalara gitmek için tercih edilir.
Saraybosna Gezilecek Yerler
Saraybosna’da görülecek yerler
Bascarşija/ Başçarşı
15. yüzyılda Isa-Beg Isaković tarafından kurulmuş olan Saraybosna’nın merkezi ve çarşı alanı Başçarşı. On dokuzuncu yüzyılda çıkan bir yangın nedeniyle şu andaki büyüklüğü o zamankinin yarısı kadar. Miljacka Nehri’nin kuzey tarafındaki bu alanda Gazi Hüsrevbey Camisini; hemen yanındaki medreseyi; ilk halka açık, umumi tuvaleti ve saat kulesini göreceksiniz. Kesinlikle görülmesi gereken ve hatta bence konaklanması gereken bir nokta. Tarihin içinde dolaşarak Saraybosna’lı gibi hissedebilirsiniz kendinizi.
Sebil
Başçarşı içinde bulunan sebil günümüzde Bosnalıların buluşma noktası. Herkes burada randevulaşırmış. Bu yüzden çevresinde bekleyen insanlar görürseniz şaşırmayın. 1753’te Mehmed Paşa Kukavica tarafından yaptırılmış.
Tunnel / Müze
Savaş zamanında havaalanından erzak getirmek, yaralıları taşımak amacıyla kazılmış olan Tünel’in 800 metresi çökmüş ancak kalan bölümü bir müze olarak açık. 1995’teki bombardımanın izlerini taşıyor. Girişinde Osmanlı torunu olduğunu söyleyen Abdi Yaşar adında birisi var. Türklere daha da içten davranıyor. Hatta bizi şehir merkezine kadar bırakmıştı. Tunnel 95 senesinde ki mücadeleyi derinden hissedebilirsin burada. Savaş döneminde gıda, ilaç ve mühimmat sıkıntısı yaşanırken Bosna ve Saraybosna arasındaki bağlantı buradan kurulmuş. Havalimanının hemen arkasında bulunan müze 09.00-18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Girişi 5 €.
Latin Bridge
Milijacka Nehri’nin üzerinde bulunan Latin Köprüsü. 1914 yılında Franz Ferdinand ve eşi Sophie burada öldürülmüş. Ve sonrasında Birinci Dünya Savaşının başlamasına sebep olmuş.
Gallery
Temmuz 1995’te Saraybosna’da yaşananların hikayesini anlatan bu galeri 8372 kişinin ölümüyle sonuçlanan büyük bir savaşın tanığı. Tüyleriniz diken diken olacaktır.
Saraybosna Yemek Noktaları
Saraybosna bizim mutfağımıza çok yakın lezzetlerle dolu. Bunlardan bazıları, cevapi, pita, Boşnak böreği, Klepe ve Bosanski Lonac..
Cevabdzinica Zmaj
Saraybosna’nın eti meşhur. Dolayısıyla köftesi de göz önünde her zaman. Cevapi adında köfteleri var. Köfteler nefis pideleri ve kıyılmış soğan ile servis ediliyor misafirlere. Başçarşı çevresinde çok fazla köfte dükkanı pardon Cevapi var 🙂 Benim favorim ise Zmaj.
Avlija
Serin ve sevimli bir avlusu var. Lokum, atıştırma tabağı ve mantısı mutlaka denenmeli.
Brajlovic
Yenilebilecek en lezzetli kaymak ve sıcak pide burada. Ayrıca ızgaraları şahane etleri lezzetli.
Dveri
Gülaş harika ! Ev yapımı ekmek ve yanında avjar ile birlikte ayrıca güzel oluyor.
Saraybosna Kahve Noktaları
Saraybosna gerçekten konsept cafe cenneti. Çok fazla kendine has tarzı olan dinlenme noktaları bulabilirsiniz.
Zlatna Ribica
Özgürlük ateşi yanan bir meydana sırtınızı verdiğinizde sağdaki ilk sokakta göreceksiniz. Her şeyiyle antika bir cafe. Sahipleri de 2 genç kız. Gayet orijinal bir mekan. Tavsiye ederim gidin bir kahvelerini için. Kahvesi de leziz. Sahibi her şey orijinal demişti. Hatta tuvalet bile dedi. Merak ettim ihtiyacım olmasa da tuvaleti merak ettim : ) Binlerce detay var arasında tuvaleti göremedim gerçekten. Dünyanın antika eşyası minnacık dükkana sığdırılmış. Her yer ayrı detay. Mutlak uğrayın. Oturduğun sandalyeden önündeki masaya kadar herşey orijinal.
Cajzdinica Dzirlo
Buraya mutlaka ama mutlaka uğrayın. Onlarca çay çeşidi var. 3 günlük Bosna seyahatimde 4 kere gittim sanırım. Sahipleri de gayet eğlenceli insanlar. Biz 4 mevsim çayından denedik ve tadına bayıldık. Ortam da çok sıcak ve keyifli. Başçarşı’da Sebil’den karşıya geçtiğinizde sağdan çıkan bir yokuş var. Hemen sağda.
Caffe Biblioteka
Kahve meraklıları buraya.
Spazio Cafe
Birbirinden güzel kahveleri var. Çok fazla çeşit bulunuyor. Bence Saraybosna’da ilk 5’te kesinlikle.
Svijet Caja – Franz & Sophie
Çay cennetlerinden biri daha. Saraybosna’da en iyilerden birisi.
Laheri 53 Book Cafe
Burayı tesadüf keşfettik ve gerçekten keyifli bir nokta. Canlı ve ferah bir mekan. Saatlerce otursan sıkılmazsın. Kahveleri de baya kaliteli.
Saraybosna Festivalleri
Mayıs, Bahar Festivali
Temmuz, Film Festivali, Başçarşı geceleri
Ağustos, Banja Luka Yaz Oyunları
No Comments