Yanı başımızda olmasına rağmen hep ötelediğimiz, nasıl olsa gideriz ya dediğimiz komşunun başkenti. Atina’ya bir göz atalım diyorum. Ne dersiniz ?

Atina

Nüfus : 3.758.000

Dil : Yunanca

Para Birimi : Euro

Saat Farkı : Türkiye saatinden 1 saat geridedir.

Vize : Schengen

 

Yunanca Başlıca Kelimeler

Ναι (Ne): Evet

Όχι (Óħi): Hayır

Σας ευχαριστώ (Sas efharisto): Teşekkür ederim

Δεν είναι τίποτα (Đen ine tipota): Bir şey değil

Με συγχωρείτε (Me sighorite): Affedersiniz

 

Atina Konsolosluk Bilgileri

Vasileos Pavlou 22,
Paleo Psihiko 15452
Athens-Greece

E-Mail : consulate.athenspiraeus@mfa.gov.tr

Telefon : + 30 210 67 76 430

Atina Ulaşımı Hakkında

Türkiye’den Ulaşım

İstanbul’dan Atina’ya, Pegasus ve Türk Hava Yolları ile 1 saatlik yolculuk sonrası ulaşabilirsin.

( Eleftherios Venizelos ) Atina Havalimanı- Şehir Merkezi Ulaşımı

Atina Havalimanı şehir merkezine 27 km mesafede. Toplu taşıma ile gitmek oldukça karışık ve birkaç kez aktarma yapmanız gerekecek.  4 kişiyseniz taksi mantıklı olabilir. Taksi ile 45 Euro’ya merkeze ulaşabilirsiniz.

3 no’lu metro hattı yani mavi hat ile 06.33’ten 23.33’e kadar her yarım saatte bir havaalanından kent merkezindeki Syntagma ve Monastiraki’ye gider. Biletlerin fiyatı tek yön 5 Euro’dur. Metro en kolay yöntem olsa da, karayolu seçeneğinden de bahsetmek isterim. X95 no’lu otobüs havaalanından her 10-15 dakikada bir Atina’ya Syntagma Meydanı’na gider. Bu yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir.  x96 no’lu otobüs ise her 20-26 dakikada bir Pire limanına 90 dakikada ulaşabilirsiniz.

Kalabalık geldiyseniz taksi seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Gündüz 45 Euro gece ise 55 Euro’ya ulaşabilirsiniz.

Araç kiralamak isterseniz de, çok fazla kiralama şirketi var havalimanında. Değerlendirebilirsiniz.

Ayrıca benden duymuş olmayın, biletleri kontrol eden bir mekanizma yok. Turnike veya görevli sistemi olmadığı için direkt metroda ulaşım sağlayabilirsiniz. Ama riskli tabi. Burada yetkiyi size bırakıyorum.

Havalimanı-Şehir merkezi ulaşımı normal 10 Euro. Öğrenci ( sadece Yunan öğrencileri için ) : 5 Euro.

Atina Gezilecek Yerler

Akropolis

Yunanistan’ı araştırıyorsan eminim en çok duyduğun ve dolasıyla merak ettiğin yer Akropolis’tir. Perikles, İÖ 5. yüzyılın ortasında Atinalıları Yunanistan’ın siyasi ve kültürel başarılarını temsil eder hale gelen kentlerinde büyük bir projeye başlamaya ikna etti. Bu program kapsamında Akropolis’e üç farklı tapınak ve bir anıtsal geçit inşa edildi. Akropolis’in ilk girişi olan Beule Kapısı’nı geçtikten sonra tapınak kompleksinin etkileyici girişi Proplaila gelir. Fakat burayı geçmeden önce sağ tarafta bulunan Nike Tapınağı’na da vakit ayırın derim. Propylaila’nın hemen ardında Erektheionon ve Parthenon var. Buralardan Atina’nın harika manzarasını izleyebilirsiniz. Girişi sadece Akropolis ve Dionysos için 10 Euro. Tüm noktaları görmek istiyorum dersen de 30 Euro’ya bu geziyi tamamlayabilirsin. Öğrenci indirimi yok. Yani var da sadece Yunan öğrenciler için geçerli 🙂

Akropolis’te görebileceğiniz kısımlar

  • Beule Kapısı
  • Athena Nike Tapınağı
  • Erekhtheion
  • Propylaila
  • Herodes Attikus Tiyatrosu
  • Dionysos Tiyatrosu
  • Parthenon

Akropolis’e tırmanmak biraz zahmetli bu yüzden rahat ayakkabı giymenizi öneririm. Bazı noktalarda nefes nefese kalacağınız içinde bir tık daha ince giyinseniz fena olmaz bence.

image1 (57)

Akropolis Müzesi

Akropolis yamacında modern yapıda tek bina olan bir müze var.  Bu kadar eski yapı ortasında böylesine farkedilen modern bir yapı biraz garip geldi açıkcası. Müzeye girerken yere bakarak yürümenizi öneririm camdan oluşan taban sayesinde tüm müzenin içi dışının tarih olduğunu görebilirsiniz. İçeride fotoğraf ve video çekmek yasak. Görevliler pür dikkat sizi izliyor adeta. Kamerayı veya telefonu az bir şey yukarı kaldırsan hemen geliyorlar yanı başına. Hop diyorlar. Dikkat edin. Sadece ufak bir teras var oradan çekime izin veriliyor. Ayrıca bir şeyler atıştırabileceğiniz bir cafe ve museum shop bulunuyor.

Giriş detayı :Pazartesi 8:00’den 16:00’ya, Salı-Perşembe 08:00’den 20:00’ye, Cuma ise 22:00’ye kadar açık.

Giriş ücreti 5 Euro.

image7 (14)

İlias Lalaounis Mücevher Müzesi

Dionysos Tiyatrosu’nun hemen aşağısındaki bu küçük müze dekoratif sanatlara ilgi duyanların keyifle gezebileceği bir müze. İsminden de anlaşılacağı üzere mücevher yapım sanatını yeniden canlandıran İlias Lalaounis’in derlediği mücevher yapımının 60 yılını kapsayan 4 bin parçadan oluşan bi rmüzedir. İlk gün olmasa da, Atina’da görülecek yerlerden birisi bence.

Plateia Syntagmatos ( Syntagma Meydanı )

Syntagma Meydanı olarak da bilinen meydan, Vouli bnasındaki Yunan Parlemontosu’na ve ölmekte olan bir Yunan savaşçının betimlendiği rölyeflerle bezenmiş Adsız Asker Anıtı’na ev sahipliği yapar. 25 Mart 1932 yılında açıla nanıtın işki yanında, ünlü enaze söylevinden metinler bulunur. Buraya geldiyseniz ve pazar günü geziyorsanız, saat 11.00’de askerlerin nöbet değişimini izlemenizi öneririm.

Ulusal Bahçeler

Parkın eskiden “Kraliyet Bahçeleri” olan adı, 1923 yılından beri ulusal bahçeler olarak biliniyor. Yunan yerlilerinden duyduğuma göre park eskiden daha etkileyiciymiş. Bahçeler eski havasını yitirse de, hala Atina’nın en huzurlu noktalarından birisi. Parkın içinde, Dionysios, Solomos gibi yazarların heykelleri de var. Parkta ayrıca, küçük bir botanik bahçe, hayvanat bahçesi ve kafelerd vardır. Panathinaiko Stadyumu ile yanyana olması bu iki noktayı aynı güzergaha ekleyebilirsiniz anlamına geliyor. Biraz bakımsız olsa da son derece büyük ve huzur noktalarından birisi. Yunanlıların genellikle spor yaptığı bir park. Parkın girişinde de şöyle bir anım oldu. Yanıma yaklaşan birisi, ellime kuş yemi dökmek istedi. Önce yok dedim. Sonra fotoğraf makinesini görünce dedim heralde yardım etmek istiyor. Ee ver hadi dedim. Sonra kuş geldi yemi yedi gitti vs. Adam bana polaroid fotoğraf uzattı dedi 5 Euro. Oldu bittiye getirdi. Haydaaa iyi al dedim 🙂 Yunana kazıklandık iyi mi ? 🙂

image2 (38)

Plaka

Atina’ya kadar geldiysen mutlaka burada oturup kahve içip şehrin arka sokağındaki dinamizmi gözlemlemelisin. Buraya gelen herkesin amacı belli. Oturup iki laflamak kahve içmek, sohbet etmek.

Plaka Atina’nın tarihi merkezi. Semtte Osmanlı döneminden önceye tarihlenen ancak bir kaç ev kalmış olsa da, plaka kentin kesintisiz ikamet edilen en eski bölgesi olarak biliniyor. Atina’nın en görülesi noktalarından birisidir. Mahalle ayrıca fotoğrafçılar için çok güzel malzemeler çıkarır.

image6 (12)

Monastiraki

Atinalıların buluşma noktası ! Randevular hep burada verilirmiş. Atina’da nedendir bilinmez en sevdiğim meydan. Oldukça hareketli ve otantik geldi bana. Öyle meydan dediğime de bakma. Aslında öyle aman aman bir devasal durumu da yok. Afor Athens veya 360 isimli cafe bar terasından şahane manzara eşliğinde bir şeyler yudumlayabilirsin. Adını yıkık manastırdan alan bir semt. Osmanlı Atinası’nın merkeziz olan Monastiraki, hala tezgahlarında hurdadan mücevhere kadar her şeyin satıldığı bir pazara ve çaşıya ev sahipliği yapar. Monastiraki’de Roma İmparatorluğu’nun izleri de hala günümüzde etkisini göstermektedir.

Monastiraki’de görülecek yerler

  • Bitpazarı ( pazarları )
  • İfaistou Sokağı
  •  Hadrianus Kütüphanesi
  • Rüzgar Kulesi
  • Fethiye Camisi
  • Pantanassa Kilisesi
  • Kyriazopoulos Halk Seramik Müzesi

image3 (29)

Panathinaiko Stadyumu

Dünyadaki en eski stadyumlradan birisi burası. Stadın en ilginç özelliği, tüm alanları tamamen beyaz mermerden yapılmış. 1896 yılındaki ilk olimpiyatlara da ev sahipliği yapmış bir mabed. 60.000 kapasiteli mükemmel bir kompleks. 1896 yılında olimpiyatlar yine burada yapılırmış. Akropolis’ten şehri incelerken göreceksin zaten. Bir tepenin içi oyulmuş stad yapılmış. 1896 yılında Yunanlar kendi olimpiyatlarını yaparken sadece erkekler yarışırmış ve çıplak koşarmış. Kadınların bu olimpiyatları izlemesi yasakmış.

image8 (9)

Lycabettus Tepesi

300 metre yükseklikte teleferik ile de çıkılan bir bir tepe. Atina’ya bir de yukarıdan bakayım fotoğraf çekeyim diyorsanız benim gibi. Uğramanız gereken noktalardan birisi kesinlikle. Tepede ayrıca restoranlarda bulunuyor. İsterseniz bir şeyler atıştırabilirsiniz tabi. Finiküler her yarım saatte bir sefer yapıyor düzenli. Tepeye yürüyerek de çıkabilirsiniz ama yerlisi için uygun bir seçenek bu. Turistsen hem zamandan hem gücünden yersin boş yere. Finiküler tercih etmelisin. İstersen 7,5 Euro’ya teleferikle çift yön gidiş dönüş bilet alarak Atina’yı bide bu açıdan görebilirsin.

image6 (14)

Ermou Caddesi

Hani bir klişe vardır ya yurtdışında bir alışveriş caddesi görürsen. İstanbul’da ki İstiklal Caddesi gibi düşün derler. Heh o hesap. Atina’da da durum bu. Türkiye’de de bulunan bir çok ünlü markanın ve ufak butiklerin bulunduğu alışveriş caddesi. Öncelikler arasında olmasa da bir tur atın derim.

Kolonaki

Atina’nın biraz daha yüksek gelirli nüfusunun ikamet ettiği bölge. Atina kültürüne dair pek bir şey bulamazsınız. Ama yinede lüks mağazaları turlayabilir, kendinizi Atina’nın zenginleri gibi hissedebileceğiniz mekanlarda yüksek fiyatlara kokteyl içebilirsiniz.

Exarchia

Araştırırken göreceksiniz zaten. Şehrin isyan mahallesi. Mahalleye yaklaşınca duvar veya kepenklerin üzerlerinin boyanmasından, grafitiler çizilmesinden anlarsın nereye geldiğini. Yunanistan’da ciddi işsizlik ve ekonomik sıkıntı var. Dolayısıyla gençler, isyanını duvarlara boyararak göstermiş. Son derece güvenli diyemem, Ama gündüz gözü bir tur atın, Yunanistan’ın sadece Akropolis’ten ibaret olmadığını görün isterim. Çok başarılı grafitiler var. Bunların önünde poz verebilir. Güzel hatıralar biriktirebilirsiniz. Bölgede ayrıca, Yunan polisi tarafından öldürülen Alexandros Grigoropoulos‘un anıldığı duvarın hemen yanında Berkin Elvan‘ın da anıldığını göreceksiniz.

IMG_2664

 

Anafiotika 

Fotoğrafçılar buraya ! Atina’da kısa  bir sürede olsa kendinizi Yunan adalarında hissetmenizi sağlayacak renkli pencereli beyaz taştan yapılmış evlerini burada görebilirsiniz. Atina’nın en sevdiğim sokaklarından birisi burası. Evlerin hepsi birbiriyle yarışıyor adeta. Sanırsın güzellik yarışması var. Buraya geldiysen, sokakları turlamalı ve bir greek coffee ısmarlamalısın kendine.

image4 (24)

image4 (25)image5 (17)

 

Altamira

Atina’nın en nezih semtlerinden birisi Kolanaki’de bi restoran. İlk şubesini 95 yılında Marouise’de açmışlar. İkinci şubesi burası. Ama deyim yerindeyse boynuz kulağı geçmiş. İkinci şube çok daha başarılı. Meksika, Hint, Arap ve Asya gibi geniş yelpazeli bir mutfak çeşidi var. Aslında bakarsanız bu kadar bol çeşitli bir restoran Atina’ya da gastronomi anlamında büyük bir katkı sağlıyor. Lezzetli ürünler dışında, sıra dışı dekorasyonu ile de ön planda.

Klimataria

Atina’nın otantik mekanlarından birisi. 1927 yılından beri üç kuşaktır hizmet veriyorlar. Son derece de şık ve güzel dekore edilmiş bir mekan. İnce namlu şarabı, özel tatlıları ve canlı müzik ile Atina’ya gelen misafirlere Yunan kültürünü en iyi anlatan tavernalardan.

Aisopou Mythos

Atina’nın şarap koleksiyonunu seven mekanlarından birisi. Otantik bir dokunuşa sahip, neoklasik bir yapıda yunan yemekleri sunmakta müşterilerine. Psiri bölgesinde bulunan nadide bir işletme.

Aspro Alogo

Sağ gösterip sol vurmak bu işte ! Plaka’da dışarıdan bakınca yok ya girmeyelim dersin ama mutlaka seni yanıltacak bir mekan. Zeytinyağlı ekmeği ve mezeleri gerçekten çok güzel.Özellikle Yunan salatası harikaydı. Tavuklu ve patatesli olan bu salatadan mutlaka sipariş edin. Küçük ve samimi bir mekan olduğu için de çok misafirperverler.

Bairaktaris

Monastiraki’de son derece merkezi bir noktada güzel bir taverna. Duvarda bizim kebapçılar gibi gelen ünlü kişilerin fotoğrafları asılı. Biraz turistik biraz local bir mekan. Gündüzden gece geç saatlere kadar da hep canlı müzik var. En büyük sıkıntısı hep kalabalık. Ama öncelikleriniz arasında olabilir. Değerlendirin derim.

Balthazar

Çok güzel dekore edilmiş ve müzikleri de bir o kadar keyif veren bir mekan. Yunanistan’da baya bilinen ünlü şef Yiorgos Tsiaktsiras gerçekten çok başarılı. Turuncu soslu tavuk kuskus ve şarap soslu ördek öneririm. Balthazar’da ayrıca, çok güzel bir şarap menüsü var. Bir göz atın derim.

Edodi

Burası güzel işte ! Menü dışında, günlük malzemelerden yapılabilecek alternatif bir menü belirleyebiliyorsun kendine. Bu şekilde ne yediğini ve nasıl yapıldığını da önceden biliyorsun. Ayrıca 350 kadar şarap çeşidi var. Garson arkadaşa özel içkilerini sormayı unutmayın.

El Taco Bueno

Atina’ya yazın geldiysen buraya gidiyorsun direkt. Ağaçlarla ve renkli çiçeklerle çevrili mekanda Meksika mutfağından lezzetler tadabilirsin. Sangria ve margarita çilek istemeyi de unutmamalısın.

Hermion

Plaka’nın sessiz sakin sokaklarından birisinde mükemmel balık ürünleri sunan bir mekan. Son derece lezzetli iş yapıyorlar gerçekten. Kahve ve tatlıları da bir o kadar başarılı.

İstioploikos

Atina’nın merkezinden biraz uzakta Pire Limanı civarında balık kokan bir mekan. Öyle güzel kokuyor ki, sanki önündeki denizden aldılar masana getirdiler sanırsın. Burası restoran, cafe ve bar olarak hizmet veriyor. Dolayısıyla kapasitesi de 1000 civarı. Yaz aylarında Atina’da rezervasyonsuz direkt gidebilme avantajınız var. Pire civarında bir akşamınız varsa ve karnınızda acıktıysa burayı değerlendirin derim.

Kipos Tis Edam

Atina’da güzel bir Lübnan mutfağıdır.  Ürünlerinin hemen hemen hepsi Lübnan’dan geliyor. Falafel’i en lezzetli bulabileceğin mekan.

Kuzina

Atina’da gün batımını en güzel yakalayabileceğin ve romantik bir akşam yemeği için çiftlere tavsie ettiğim bir mekan Kuzina. Çift katlı ve güzel bir terası olan binada işletiliyor. Deniz usulü yemekler ve makarnası menüde bir tık daha ön plana çıkıyor.Chicory ve limon salatasını da deneyimleyebilirsiniz. Garson arkadaşın size sunacağı ilk şey ise, gri kefal.

Miniatoura

Syntagma Meydanı’nda daha çok aileyle gidilebilecek nezih bir mekan. Menüde et ve balık ürünleri biraz yoğun.Şehrin kalbinde olmasına rağmen, geleneksel izleri hala taşıyan güzel bir restoran.

Psaras

Bu Atinalılar nerede yemek yiyor ? sorusunun cevabı burası.  Daha az turistik diye değerlendirebilirim burayı. Yunanistan’ın en eski mekanlarından birisi. Canlı müziğin genelde olduğu bu tarihi mekanda, zeytinyağlı ürünler ve ahtapotu özellikle denemenizi öneririm.

Rebetiki Istoria

Aslında burası bir müzik lokali. Exarchia mahallesinde son derece otantik dekore edilmiş bir mekan. Mezeleri çok başarılı. Ayrıca, canlı müzik ile geceleri mutlaka sirtaki ile biten bir meyhane.

Spondi

Atina’nın en iyi restoranları arasında gösteriliyor. Mükemmel olmak onlar için çok önemliymiş öyle diyorlar. İşletmecilerinin Fransız olmasından mıdır bilinmez, son derece şık ve zevkli döşenmiş.Menü de yine mekan kadar başarılı ve özgün. Sıradışı lezzetlerin sunumu ile Yunanistan’da 10 yıldır en iyi restoranlardan birisi seçiliyor. Yazın da şık bir terası var. Aklınızda olsun.

Stamatopoulos

Plaka bölgesinde mezelerinden, yemeklerinden çok daha iyi bir özelliği olan mekan. Canlı müziği önünden geçerken sizi içine çekebilir. Güzel, keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Cumartesi akşamları için tercih edilebilecek bir taverna.

Stoa Athanaton

Geleneksel rebetika müziği ile ilgilenenler bu mekanı kaçırmasın. Zengin şarap menüsü ve zeytinyağlı lezzetleri ile çok otantik bir mekan.

Greece, AThens, Stoa ton Athanaton, Rebetiko

Strofi

Akropolis manzarasında yazın güzel bir terasta yemek kulağa hoş geliyor mu ? Bence de geliyor. Fasülye püresi, kızarmış ekmek ve rüstik ekmek burada en çok tercih edilenlerden. 1975’ten beri faaliyette olan popüler mekanlardan birisi.

Thanassis Kebab

Atina’ya gidip kebap yenir mi ya demeyin. Sırf farkını analiz etmek için bile denenebilir. Beğeneceğinize de eminim. Monastiraki’ye çok yakın bir noktada eski bir kebapçı.

Savvas

Monastiraki’de bir başka kebapçı da Savvas. Burada şefin üç önerisi var. Bizim Ali Nazik’e benzeyen Yoğurtlu kebap, kebap ve gyros.

Yorumlar