Gaziantep’i daha iyi tanımak için..

Gazianteo lezzetleri, otantik ruhu, tarihi dokusu dışında müzeleriyle de farklı bir hava katıyor şehre. Özellikle bakımlı ve itinayla hazırlanmış müzeleri ziyaret eden misafirler müzeye attıkları ilk adım itibariyle müzenin ritmine kapılıyor ve merakla dolaşmaya başlıyor. Ben de Gaziantep sokaklarında gördüğüm her müze tabelasından içeriye girmeye çalıştım. Gerçekten bazen ağlamaklı oldum bazen içim çoştu eğleniverdim. Gaziantep’e günübirlik yemek için gitmek şehre haksızlık olabilir. Müzelerini de unutmamak lazım.

Hangi müzeler var şöyle bir bakalım.

Atatürk Anı Müzesi

Kapısından girmemle beraber tüylerimin diken diken olduğu etkileyici bir müze. Atatürk’ün Gaziantep seyahati sırasında nasıl karşılandığı, o dönemin şahitleri, Atamızın yediği çorba kaşığına kadar bir çok detay sergileniyor. Müzede ayrıca, teknolojik imkanlarla o döneme dair görsel bir şov bulunuyor. Giriş ücreti : Tam : 1 TL , Öğrenci : 0,50 Kuruş

Oyuncak Müzesi

Yakışmış Gaziantep’e kesinlikle ! Eski Gaziantep konaklarından birine yerleştirilmiş bir müze. Her odası senin çocukluğunun bir kahramanına doğru yolculuğa çıkartabilir. Avlusunda fotoğraflar çektirebilir. Devamında, mağarasına inerek tüylerin diken diken yahu böyle bir müze mi olur diyebilirsin. Giriş ücreti : Tam : 1 TL , Öğrenci : 0,50 Kuruş

image1-4

Hamam Müzesi

Hamam müzesi Türkiye’de nerede olur diye sorsalar herhalde direkt Gaziantep derdim. Hamamlarıyla meşhur Gazi şehrimizin en eski hamamı müze olarak faaliyete geçmiş. Kadın Hamamları ile ilgili şöyle bir hikaye var. Kadın hamamları yıkanılan ve bazı hastalıklar için şifa aranılan yerler olmalarının yanı sıra, halkın günlük yaşamında yer edinmiş mekanlarmış. Gaziantep’te toplu hamam ziyaretlerinde genellikle nefse, gelin ve adak hamamı gibi vesilerlerle düzenlenmekteymiş. Eski hamam ziyaretlerinde, yer kapmak için erkenden hamam önünde sıra olunur, maddi durumu daha iyi olan aileler ise halayıkları il hamam malzemelerini önceden hamama gönderirmiş. Ayrıca, kadın hamamları kız bakmak içinde en ideal yerlermiş. Evlilik çağında olan erkek evlatlar için, hamamda duruşu ve edebiyle yakışacak kız bakarlarmış.

Nişan Hamamı

Gaziantep’te ailelerin birbirini tanıması için nişanlı sahresi denilen aşamanın bir parçası olarak düzenlenen nişan hamamları varmış. Nişan hamamları, erkek evi tarafından karşılanır. Ailenın maddi durumuna göre hamam tamamiyle kapanabilir; buna “kapısından hamam” ya da “dipten kapıya tutma adi verilmekteymiş. Müstakbel gelin ve damadın ailelerinden kadınların katıldığı nişan hamamları, diğer kadın hamamlarında gerçekleşen organizasyonlar gibi keyifle geçer, sazlı sözlü eğlenceler eşliğinde yemekler yenilirdi. Nişan hamamlarında yenecek yiyecekler ayrı bir özenle hazırlanırmış.

-“Ey hamamcı hamamına güzellerden kimler gelir ?”

-“Ne bileyim efendim, günde yüz bin can gelir”

Maşallahlarla Karşılanırlar

Kadın müşterileri keseleyen ve yıkayan natırlar, “Gaziantep yöresinde “gayme” olarak adlandırılmaktadırlar. Gaziantep’te “natıra” adı verilen kimseler ise, hanımının hamam bohçasını kilimini ve diğer eşyalarını önceden hamama göndererek halayıklardı. Eski hamam ziyaretlerinde, natırlar soğukluk bölümünde kendi müşterilerini görünce hemen karşılar ve hamamda geçirdikleri süre boyunca ihtiyaçları ile ilgilenirlerdi. Natırlar, yıkanma  işleminden sonra havluya sarılarak soğlukluğa gelen hanımları, maşallah diyerek karşılarlarmış.

Gaziantep, hamam kültürü açısından Türkiye’nin en zengin kentlerinden birisi. Hamamla ilgili halk türküleri, deyimleri, sözde gündelik hayatın merkezinde yer almaktaydı. Bu zengin kültürden dolayı Gaziantep’te hamam kültürüne dair kelimeler de yerelleşmiş ve çeşitlenmiş. Mesela, Gaziantep’te kurna yerine curun, natır yerine gayme denmekte.Gaziantep’te güümüzde ayakta kalmış hamam yapıları olarak, 13. yüzyıla  tarihlenen İki Kapılı Hamam, Kale Hamamı, Paşa Hamamı, Naib Hamamı, Keyvanbey ve Tabak Hamamları sayılabilmektedir.

Fotoğrafta gördüğünüz, içini gezdiğim Paşa Hamamı ise Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. Hamam, doğusundaki han, susamhane, şimdi mevcut olmayan bedesten ile külliye durumundaydı.Günümüzde ise müze olarak hizmet vermekte. Giriş ücretsiz.

image3

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Özelliği Türkiye’de açılan ilk mutfak müzesi olması.

Restorasyonu yapılan Göğüş Konağının “Emine Göğüş Mutfak Müzesi” olarak tanzim ve teşhir işleri yapıldı. Müzede Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürü tanıtılmaktadır. Bu kapsamda mutfak malzemeleri olan kap-kacaklar özel vitrinlerde sergilenmektedir.

Antep mutfak kültürünün önemli bir örneği olan yuvarlama yemeğinin yapılması, kış gecelerinde eskiden tandır başında bastık, sucuk, ceviz vb yenilmesi ve içecek kültürünün tanıtılması amacıyla kahve-mırra pişirilmesi-içilmesi konuları Antep yöresine özgü kıyafetler giymiş mankenler yardımıyla canlandırıldı.

Antep yemek malzemesinden mutfak araç gereçlerine, yöresel yemeklerden içeceklere ve erzakların saklanmasına varıncaya değin mutfak kültürü detaylıca anlatılmaktadır. Müzede; Gaziantep Geleneksel Mutfak Kültürü; Ocaklık, Mutfak ve Sofra eşyaları, Misafir Ağırlama, Sahre (piknik) Geleneği, Özel Gün Yemekleri salonları ile Gaziantep Mutfağı ziyaretçilere anlatılıyor.

Girişi ücretsiz.

image1-8

Kahramanlık Müzesi

Gaziantep Kalesi’ne çıkarken müzenin koridorlarında bulabilirsiniz kendinizi. Gaziantep’in işgalden kurtarılırken gösterdiği kahramanlık ve dik duruşu anlatan o dönem katkıları olan hiçbir kahraman unutulmamış. Hepsinin müzede özel bir yeri var. Tüylerinizi diken diken edecek bir müze daha. Girişi ücretsiz.

image2-4

image2-5

Para Müzesi

Devri Alem Gaziantep Para Müzesi’nde M.Ö. ve M.S.’ye ait yaklaşık 200 bin adet 3 tona yakın para bulunuyor. Lidyalıların parayı bulmasıyla başlayan para macerasına müze açarak hayat veren koleksiyoncu Esat Kaplan, 16 yıldır eline geçen bütün paraları saklayarak, koleksiyon yapıyor. Hatta Esat Bey,  paraları teslim edeceği bir eş bulmak için evlilik programlarına katılmış renkli bir karekter. Değişik bir hikayesi var tanışın derim. Girişi ücretsiz.

Ali İhsan Gögüş Müzesi

Türkiye’nin ve Gaziantep’in ilk Turizm Bakanı olan Ali İhsan Göğüş’ün Gaziantep’e kattıkları ve hayatına dair bir müze. Gaziantep’in vefa müzesi diyorum ben buraya. Teşekkürler Ali İhsan Göğüş ! Nur içinde yat. Girişi ücretsiz.

image4

Zeugma 

Nizip Belkıs bölgesinde yapılan kazılar sonucu çıkan mozaiklerle ilgili özel yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Giriş : 15 TL

image2-17

Savaş Müzesi

Mağarası olan bir müze daha. Son 2 yıldır tadilatta ama balmumu heykelleri ve yansıttığı ruh nedeniyle görülmesi gereken bir müze.  Giriş ücreti : Tam : 1 TL , Öğrenci : 0,50 Kuruş

Bayazhan , Kent Müzesi

Bayazhan’ı sadece restoran olarak görürsen Gaziantep’e haksızlık edersin. Burada bir tarih bölümü var. Tarihi Bayazhan’da kurulan, Gaziantep Kent Müzesi kapsamında, Gaziantep’in kronolojik tarihi, Antep Savunması, Coğrafyası, İlçeleri, Fauna ve Florası, Gaziantep’in eşsiz el sanatları, Antep evi mimarisi ve yaşamı, Gaziantep Kültürü, Ekonomisi, Eğitimi, Sağlığı, Sivil Toplum Faaliyetleri, Turizm Zenginlikleri ve Doğal Güzellikleri, Kardeş Şehirleri, Folklorik değerleri ve Kültür Sanat Alanları, Antep Baklavası, Sporu ve Basın Tarihi bilgiler, belgeler, görsel sunum öğeleri, canlandırmalar ve maketlerle anlatılıyor.

Müzede, Antep Savunmasında önemli yere sahip, Şahin Bey, Karayılan ve ilk Antep şehidi Şehit Kamil ve annesi, El sanatları ve Baklava ustaları, Antep evinde Antep işi işleyen kadınlar, Fıstık kıran bir aile bal mumu heykeller ile müzede yer alıyor.

Müze üst katında Kronolojik Tarih bölümleri, yine filmler, heykeller ve panolar eşliğinde anlatılıyor. Hemen devamında sırası ile El Sanatları odaları mevcut. Gerçeği ile bire bir oluşturulan El Sanatları dükkânlarında, Sanatkârın heykelini sanatını icra ederken görmek mümkün. Hammaddesinden tamamlanmış ürüne kadar tüm ara mamullerinde bulunduğu bu odalarda, birer film ve panolar ile detaylı bilgilendirme mümkün. Yemenici, Sedefçi, Bakırcı ve Gümüşçü, Kutnucu ve Kilimcinin ayrı ayrı odası olan bu bölümden sonra Antep Evi’nde Antep İşi işleyen hanımların heykelleri bulunmakta. Sivil Toplum, Eğitim, Sağlık, Kültürel Detaylar, Turizm, Kardeş Şehirler, Doğal Güzellikler, Folklorik öğeler ve Kültür Sanat Alanlarının birer birer odalarda Filmler ve Panolar aracılığı ile anlatıldığı bu odalardan Kültür Sanat Alanlarında, özel olarak hazırlanmış, Müze Sistemi ile birlikte kontrol edilebilen Elektronik Kültür Sanat Takvimi Programı görünmekte.

Devamında, Baklava Yapım Atölyesi, Fıstık Kıran Aile canlandırmalarının da bulunduğu, Tarım, Antep Fıstığı, Baklava, Spor, Basın Tarihi gibi konuların anlatıldığı odalar geniş bir koridorda karşılıklı olarak dizilmekte. Koridor aynı zamanda geçici sergi alanı olarak kullanılmak için de hazır. Koridorun iki başına yerleştirilen büyük boy motorlu perdesi ile Projeksiyon sistemi bulunuyor. Hem Sistem Odasından hem de bulunduğu yerden görüntü aktarma seçenekleri olan sistem ile bu alanda yapılan faaliyetlere renk katıyor.

Ziyaretçi eğer Gaziantep’te yaşayan biri ise GAZİANTEPLİ olarak, değilse GAZİANTEP HAYRANI olarak ziyaretini noktalıyor.

untitled

Yorumlar