90.000 civarında nüfusu olan, avm’si olmayan, öyle büyük sineması yerine sokak aralarında ufak cep sinemaları olan, küçük ama bir o kadar da özünü kaybetmemiş huzurlu bir yerden bahsetmek istyorum size. Genelde insanların Isparta’nın ilçesi sandığı ama aslında koskocaman 15 numaralı plakanın sahibi Burdur’dan biraz konuşalım mı 🙂

Burdur, Denizli,Isparta’ya gittiysen uğrayabileceğin yakınlıkta bir yer. Buralara gitmedin mi ? O zaman Antalya yolcusuysan yol üzerinde bi kaç saatini ayıracağın güzellikte bir güzellik.

Burdur Gezilecek Yerler

Burdur Arkeoloji Müzesi :68.000 civarında eserin bulunduğu bir müze burası. Şehir merkezinde bir çok yere yürüme mesafesinde dolu dolu bir müze. Başta Pisidia olmak üzere Burdur ve çevresinde çıkan bir çok eserin sergilendiği şehir müzesi.

Burdur Doğa Tarihi Müzesi : Londra Ulusal Müzesi girişinde kocaman bir dinazor iskeleti var ya, oradan esinlenerek burada da bir mammut iskeleti konmuş. Ayrıca, bölgedeki doğal yaşam ile ilgili gerek hayvanlar, gerek fosiller, gerek ise kalıntıları anlatan, daha çok genç yaş ve çocuk grubuna hitab eden bir müze. Ama yine de gelmişken görülmeli derim.

Lisinia Doğal Yaşam Merkezi : Burası inanılmz bir değer işte  ! Başta Burdur olmak üzere tüm Türkiye’nin gurur duyması gereken birisi Öztürk Sarıca. Kendisi bir veteriner aslında, ama kendini doğaya ve Burdur Gölüne adamış bir gönüllü. Kendi kurduğu gönüllü grubuyla da bu işin peşinden gidecek birisi. Karakent bölgesinde bulunan ve mutlaka görülmesi gereken, ziyaret etmeniz gereken bir merkez. Burayı ayrıca blogda yazacağım.

Serenler Tepesi : Burdur Gölü’ne bir tepeden bakayım derseniz, Serenler Tepesi biçilmiş kaftan kesinlikle. Gün batımını izlemek ve bir şeyler atıştırmak için tercih edilebilecek bir mevkii.

Eski Burdur Sokakları : Odunpazarı, Bey Mahallesi, Safranbolu Konakları, Ayvalık Rum evleri neyse Burdur’un da aşağı kalır yanı yok bence. Eski Burdur sokakları ve konakları gerekli restorasyonu görürse bence Türkiye’de ziyaret edilesi yerlerin başında gelir. Burdur Barolar Birliği gibi özel kurumların bazıları konakları elden geçirmiş ve güzel restore etmiş. Bu kurumlar veya belediyenin desteği artarsa bence çok hoş mahallesi olur Burdur’un. Tabi buna paralel olarak şehrin turizm potansiyeli de artacaktır. Bu bölgede ayrıca 30 metre uzunlukta saat kulesi ve ulu camii’de yer alıyor. Eski Burdur fotoğrafçıların ve tarih tutkunları için gezilmesi, görülmesi gereken bir mahalle.

Salda Gölü : Gelelim Türkiye’nin Maldivler’i olarak da bilinen Salda’ya. Salda, Burdur’a 70 km uzaklıkta çevresi 44 km olan bir göl. Buranın ana özelliği ise dünyada ilk 5, Türkiye’de ise ilk sırada yer alacak kadar temiz olması. Göle isterseniz girebiliyorsunuz. Yılanların olduğu söyleniyor ama takdir sizin. Pek zarar göreni de duymadım açıkcası. Maldivler ve Yeşilova Bungalovları olmak üzere 2 ana girişi var. Buralarda ayrıca 3 tane plajı da mevcut. Konaklama konusunda 2 seçenek mevcut. Biri otel, diğeri ise Yeşilova Bungalovları’nın olduğu bölge. 1 bungalovda 1 çift kişilik, 1 tek kişilik yatak mevcut. Fiyatı da gayet uygun. Oda başı : 75 TL. Kahvaltı ve yemek için de çok uygun alışveriş yapabileceğiniz bir bölge mevcut.

Taş Oda : Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından restorasyonunda katkı sağlanan, hem tarihi konak hem de haftasonları kahvaltı hizmeti veren bir konak. İçine girince eski Burdur yaşamına dair bir çok ize rastlayabilirsiniz. Konak küçük ama rehber eşliğinde gezme şansınız olursa bir çok hikaye çıkacağına eminim. Taş Oda da yine eski Burdur sokakları içinde yer alıyor.

Sagalassos : Sagalassos Antik Kenti, antik dönemde Pisidia olarak bilinen bölgede yer almaktadır. Dağlık bir alanın bitişiğinde yer alan kentte ilk yerleşim izleri günümüzden 12.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Sagalassos Antik Kenti, orijinal yapı taşlarının neredeyse tamamının bulunabildiği anıtsal yapıları ile son derece iyi korunmuş durumdadır. Diğer yandan, kentin planı, üzerinde kurulmuş olduğu teraslı yapı düşünüldüğünde oldukça çarpıcıdır ve bu yapı ile uyumlu ve etkileyici bir anıtsal merkez yaratılmıştır. Ayrıca, en az bin yıllık seramik üretimi ile Sagalassos antik dönemlerdeki en uzun seramik üretimi merkezi olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne önerilmektedir.

İnsuyu Mağarası :Burdur’da Çatağıl Köyü’ne bağlı Türkiye’nin açılan ilk mağarası. Aynı zamanda, açılmayan kısımlarıyla Türkiye’nin en uzun mağarası. 8.350 metre tam ! İçine girince eski fotoğraflardan bildiğim gibi suyun olmadığını gördüm. İnsuyu maalesef susuz kalmış arkadaşlar. Çekilmiş, aslında küresel ısınma bağıra bağıra geliyor bunu bir kez daha İnsuyu Mağarası’nda hissettim. 5 TL ödeyerek gireceğiniz mağarada doğal oluşumları yorumlamak size kalmış 🙂

Burdur Gölü : Burdur Gölü günden güne kuruyor maalesef. Sadece son 35 yılda 3’te 1 oranında kurumuş. Suyun çekildiği bölgeyi gözlemlerken içiniz acıyacak kesinlikle. Peki sebebi neydi ? Burdur Gölü’nü besleyen 14 tane dere var. Bunların 13 tanesine şuan baraj yapılmış durumda. Haliyle göl beslenmiyor. Buna yer altı su kaynaklarının bilinçsiz kullanılması da eklenince göl çekiyor kendini. Bununla ilgili bir araştırma yaptığımda şunu gördüm ve içim cız etti. 166 kuş türünü barındıran Burdur Gölü’nde kuruma ne anlama geliyor ? Burdur’un %60’ı dağlık bölge. Geri kalan %40’ın %90’ı ise bu göl suyuna ihtiyaç duyuyor. Tarım arazileri, hayvancılık vs vs. Bu göl kuruduğunda işsizlik artacak ve halk Burdur’a alternatif arayacak yorumları yapılıyor. Bu gerçekten facia. Umarım yetkililer kısa zamanda adımlar atacaktır..

Burdur’da Nerede Ne Yenilir ?

Şişçi Hasan: Burdur’da en iyilerden birisi. Burdur şişi için 1 numaralı tercih efendim.

Simay Şiş : Gece geç saate kadar açık olan Burdur şişi ve künefe yiyebileceğiniz bir mekan. Ben memnun kaldım.

Kayımoğlu Dondurma : Sahlepten dondurma yapıyor. Ve Burdur’da herkesin denedin mi diye sorduğu bir dondurmacı. Başarılı valla.

Tostçu Şahin : Tostuyla nam salmış birisi. Kıymalı tostunu deneyin derim.

Sofra Restaurant : Burdur Gölü kıyısında son derece lezzetli et ürünleri yapan, alkol servisi bulunan bir mekan. Çimenler üzerinde otur piknik edasında siparişini ver. mis !

 

Yorumlar