Başlık çok mu iddalı oldu dersin ? Yok ya sanmıyorum. Gitmeden önce ilçedir abi dediğim Sivrihisar’da, beklemediğim güzellikler içerisinde buldum kendimi. Sivrihisar’da geçirdiğim 3 saatlik süreçte küçük ilçede türlü türlü güzellikler karşısında şaşırdım kaldım iyi mi ?! Gelin sizlere biraz Sivrihisar’dan bahsedeyim.

Eskişehir Ankara yolu üzerinde Eskişehir’e 95 km mesafedeki Sivrihisar gelişmekte olan ve gitgide büyüyen bir cazibe merkezi haline getirilmeye çalışılıyor. Heykelleri, yeşil alanı ve Ege’yi andıran çiçekli sokaklarıyla beni benden aldı gerçekten. Peki Sivrihisar’da gezilecek yerler nereler ?

Ulu Camii

Selçuklu döneminden günümüze ulaşan Anadolu’nun en büyük ahşap direkli camilerin nadir örneklerinden birisi. 67 tane direği var ve her direğin tavanı ve tabanı dönemin eserleri ile sabitlenmiş. İçeride gezerken alışmş olduğumuz daire bir alan yok tamamen dikdörtgen bir camii. 1274 yılında yapılmış camii  2015 yılında restorasyon geçirerek tekrar ibadete açılıyor. 2016 yılında da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil ediliyor.

Ulu Camii yanında Alemşah Kümbeti yer alıyor. Sultan Şah anısına 1327 yılında yapılmış. Mermerler Pessinus’dan getirilmiş (15 km uzaklıkta)

Kılıç Minaresi

İlçenin meydanından iç kısımlara doğru yürüdüğünüzde Kılıç Minaresi var. Bu çok enteresan altında bir camii vs yok. Öyle bildiğin mescit fln yok yani. Sadece mianre ayakta kalmış. Minare de 1244 yılında inşaa edilmiş.

Nasreddin Hoca Heykelleri

Heykeli bol dedik ya. Sivrihisarlı Nasreddin Hoca’nın bir sürü heykeli var ilçede. 1208 yılında burada doğan hoca adını da bölgeye vermiş. Hocanın Beldesi diyorlar buraya. Asıl görevi hocalık olmasına rağmen Anadolu’nun çeşitli yerlerinde katiplik, müderrislik, kadılık, mahkemelerde bilirkişilik yapmış ulvi bir insan.

Ermeni Kilisesi ( Surp Yerrortutyun)

1881 yılında kurulan bir kilise. Dini ve sanatsal bir yapı gerçekten. İçerisi fazlasıyla tahrip olmuş, okul binası gibi gözükse de gelecek dönemde tekrar ibadete açılacağı konuşuluyor. İnanılmaz bir akustik var ayrıca. Buraya geldiğinizde bir şarkı söylemeyi deneyin gerçekten.

Saat Kulesi

Sivrihisar’ın simgelerinden birisi. İlçede ilk çan sesini duyduğumda kiliseden geliyor sanmıştım fakat meğer saat kulesinden geliyormuş. Her saat başı ötermiş. 1899 yılından beri Sivrihisar’ın kayalıklarında yerini almış.

Pessinus Antik Kenti

Sivrihisar’a tabelası olmayan 13 km yolda Ballıhisar Köyü sınırında yer alan bir Frig şehri. 1967’de başlayan kazılar sonrasında tiyatro, çarşılar ortaya çıkmış. Avustralya’dan bir üniversitenin de katkılarıyla kazı çalışmaları hala sürüyor. Rehber eşliğinde bölgeyi gezmeniz mümkün.

Sivrihisar Evleri

Kent eski dokusunu önemli ölçüde korumuş. Evlerin hepsi güzellik yarışmasında gibi birbiriyle kapışıyor adeta. Restorasyonun devam ettiği evlerde eski ihtişamın olduğu o ruh yakın zamanda tekrar canlanacak gibi.

Zaimağa Konağı

1922 yılında Mustafa Kemal ve İsmet Paşa’nın katılımlarıyla bu konakta çok ciddi kararlar alınır. Mustafa Kemal o dönem İtilaf Devletleri tarafından yapılan ateşkes teklifini görüşmek ve verilecek cevabı karara bağlamak için bakanlar kurulunu Sivrihisar’a davet ediyor. 24 Mart 1922’de Zaimağa Konağı’nda Bakanlar Kurulu toplantısı yapılır. Bu toplantı Ankara dışında yapılan ilk bakanlar kurulu toplantısıdır. 3 katlı olan konak balmumu heykelleri ve bölgeye ait izleriyle ziyarete açıktır. Mutlaka görmenizi öneririrm.

Balıkdamı Kuş Cenneti

Sivrihisar gerçekten çok etkileyici bir anadolu diyarı. Kuş cenneti bile var. Sivrihisar’dan 20 km mesafede flamingo, ibibik, leylek gibi bir çok türü görebileceğiniz çok güzel bir cennet var. Dilerseniz burayı ziyaret edebilir, sazlıklar arasında güzel bir tur yapabilirsiniz.

Çeşm-i Cihan Yöresel Lezzetler

İlçenin merkezinde Çeşm-i Cihan isminde çok güzel yöresel lezzetler sunan bir de restoran var. Buraya gelirseniz mutlaka bir uğrayın ve günün lezzetlerinden faydalanın derim.

Yorumlar