Sanırım bu yazıda sizlere şuana kadar en etkilendiğim müzeyi anlatmaya çalışacağım.

Çalışacağım. Çünkü; öyle etkilendim ki, umarım doğru kelimelerle size de hissettirebilirim bu heyecanımı.

14 yüzyıllık bir sanat arşivini bir kaç saatte gezmek gerçekten kulağa hoş gelen bir şey değil mi ? Doha’nın en özel yerlerinden birisinde bunu gerçekleştirme şansını elde ettim. Müze, Souq Waqif bölgesine yürüme mesafesi bir alanda kurulmuş müzenin, kuruluş hikayesi de özel.

Paris’teki Louvre Piramidi eseriyle tanınan ünlü mimar Ieoh Ming Pei tarafından inşa edilen yapının en üst katı ‘burkalı kadın’ görüntüsüne sahip. Katar’da Emir ailesi bu yapıya öyle önem vermiş ki, tüm Arap bölgesinin en iyi İslam eserlerini burada toplamak istemiş. Müze içerisinde, İran, Türkiye, Hindistan ve Mısır’dan çok fazla eser bulunuyor. Açık konuşmak gerekirse, özellikle İran’dan gelen eserler beni inanılmaz etkiledi.

Müzede geçmişi 7.yüzyılda olan bir çok mücevher, ahşap ve cam işçiliine dair örnek var. Müzede ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in portresi, elle yazılmış Kuran-ı Kerim, Osmanlı döneminin fermanları ve İznik çinileri yer alıyor. Müze içerisinde Türkiye diye özel bir bölüm yok. Her katta farklı milletlerden eserler bulunuyor. Müzeyi gezerken kendi ülkemizden esere her hangi bir bölümü gezerken denk gelebilirsiniz.

Müzenin bulunduğu konumu anlatmak istiyorum biraz da. Müze Corniche olarak bilinen yüksek plazaların olduğu kıyıya bakıyor. Önü tamamen deniz olmakla beraber bu açıyı doya doya izlemeniz için bir de cafesi var.

Müze içerisinde dönemsel sergiler de gerçekleşiyor. Yani müzeyi diri tutmak için sürekli bir etkinlik var. Bu da İslami Eserler Müzesine her zaman dinamik bir ziyaretçi topluluğu oluşturuyor.

Müzede ayrıca IDAM isimli bir de şık restoran bulunuyor. Burayı da deneyimleme fırsatım oldu. Son derece lezzetli menüsü ve nezih bir ortamı var.

Müze Ziyaret Saatleri

Cuma : 14.00-20.00

Cuma dışında : 10.30-17.30 arasında ziyarete açık.

Müzeye giriş ücretsiz.

Yorumlar