Ateş ve buzun ülkesi İzlanda’da buzdan bahsedeyim size biraz.

İzlanda ne enteresan ülke yahu değil mi ? Bir yandan 15 aktif yanardağ ve kaplıcaları bir yandan buzullar. Zaten İzlanda Havalimanı’nda duvarda yazıyordu ya sahi. “Ateş ve Buzun Diyarı İzlanda’ya Hoşgeldiniz”

Jokulsarlon’a Nasıl Gidilir ?

Buzulların olduğu en güzel bölge Jokulsarlon’dur İzlanda’da. Başkent Reykjavik’den 400 km uzaklıkta tek şeritli ve bol şelale manzaralı denize paralel yaptığım bu yolculukta buzullara kadar ulaşana kadar inanılmaz kelimesini sanırım onlarca kez kullanacağım güzellik gördüm. Bu 400 km yolculukta defalarca şelale ve gökkuşağı gördüm. Hatta o kadar çok gökkuşağı gördüm ki. Hayatım boyunca bu kadar çok görmemiş olabilirim gerçekten.  Bu yolculukta 1 no’u otoyolu kullanmanız gerekiyor.

Jokulsarlon Hakkında

Jokulsarlon İzlandaca’da buzul nehri gölü anlamına geliyor. 1920 yılında başlayan iklim değişikliğinden beri buzulların erimesi ile oluşan bir göl. Ve işin ilginci göl buzların çözülmesiyle gitgide büyüyor genişliyor. 1975 ve 1998 yıllarında bir önceki döneme göre iki katı kadar hızla büyümüş inanılmaz bir yer gerçekten. Bölgede çok fazla mavi buzul da bulunuyor. Bu buzulların erimesiyle denizin renginin berrak bir mavi olması ise inanılmaz bir görüntü veriyor gerçekten. Dünyada böyle bir yer görmenin eşsiz mutluluğunu yaşadım gerçekten bu seyahatte. Plajın siyah kumu ve Jokulsarlon’un buzulları müthiş bir uyum sağlıyor kesinlikle. Aralarda yüzen fok balıkları da cabası. Gördüğüm fokları tam fotoğraflayamadım ama yine de onları görmek çok memnun etti beni. Bu arada gölet 248 metre derinlikte. İzlanda’nın da en derin gölü.

Jokulsarlon’da Buzul Turları

Jokulsarlon’a geldiysen buzul turuna katılmanı öneririm. Turlar hem karada hem denizde gidebilen özel araçlarla yapılıyor. Araç karadayken oturuyor, suya inince ayaklanıyoruz. 40 dakika süren buzul turu öncesinde şişme yelekler veriyorlar. Hatta fermuar kapandı mı, iplerini bağladın mı diye de tek tek kontrol ediyorlar. Eee muasır medeniyetler seviyesi tabi. Herkes ok mi diye soruyor ve başlıyoruz yolculuğa. 40 dk süren yolculukta eller fotoğraf makinesinde veya cep telefonunda herkes güzel bir açı kovalıyor. Buzulları, fokları çekiyorsun derken benim şansıma bir de gökkuşağı geldi önüme. Buzul turu sırasında bir de büyük kristal buz denilen bir buzul parçasını da kucağınıza alıp fotoğraf çektirebilirsiniz. Bu turun fiyatı ise yaklaşık 180 TL civarında. Bu turu ister büyük tekne ister zodyak botlarla yapabilirsiniz. Botlarla yaparsanız daha yüksek bir fiyat farkı ödüyorsunuz tabi. Ama fotoğraf çekmek için bence tekne daha müsait. Turları buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.

Buzuldan kayan ve Atlantik’e doğru giden bu buzullarla fotoğraf da çekilebilirsiniz. Zira bir çok düğün fotoğrafçısı Uzakdoğuluları buraya getirirmiş.

Yorumlar