Kolezyum, orta çağdan günümüze gelen en önemli yapılardan birisi. Roma’nın da en önemli simgesi. MS 7.yılda Kolezyum’un önemini Bede bir yazısında şöyle anlatıyor, ” Kolezyum durduğu sürece Roma duracak; Kolezyum çöktüğünde Roma düşecek; Roma düştüğünde dünya sona erecek”.

İmparatorluğun yıkılmasından sonra birkaç depremden, çevresindeki ve içindeki bitki büyümesinden, günümüzün kirliliğinden ve trafik titreşiminden kurtulmuş olan Kolezyum, Roma’yı ziyaret etmek için hala güçlü bir konumda. Hala dimdik ayakta durabilen güçlü bir yapı.

Kolezyum, Roma İmparatorluğunun en büyük amfitiyatrosu ve bugün dünyanın da en büyük arenası. Seyirci kapasitesi ise 50.000. Vahşi canavar şovları ve kanlı gladyatör savaşı için olmazsa olmaz bir arenaydı. Tarihte kandan bir yeri var Kolezyum’un. 100 günlük ve gece süren açılış oyunları sırasında yaklaşık 5000 vahşi hayvan katledildi.

Yapının içine girerken, ahşap bir zeminle kaplı yer altı odalarını göreceksiniz. Bu odalar ve geçitlerden hayvanlar ve gladyatörler arenaya sahaya taşınıyordu. Ayrıca, sahada zemin tamamen kumdan olurdu. Bunun amacı da, arka arkaya oynanan oyunlarda bir önceki gladyatör veya hayvanın kanı hemen kumun içine geçsin saha yine temiz gözüksün diyeydi. Ayrıca, gladyatörün kaymasını engelliyor ve hayvanla savaşırken odaklanmasını sağlıyordu. Bu da tabi ki izleyicilere daha heyecanlı bir oyun izleme imkanı sağlamaktaydı.

Gladyatör savaşları döneminde, Kolezyum’a giriş ücretsizmiş. Herkes izleyebiliyor. Fakat, oturma düzeni sınıf farkına göre organize edilirmiş. Arenanın kuzey ucuna imparator otururdu. Sonrasında en alt kademe senatörlere, onun üstü şovalyelere ve soylulara en üst katman vatandaşlara ve yoksullara iletiliyordu. En üst kısım ise kadın ve çocukların bölümüydü.

2007 yılında dünyanın 7 harikasından biri seçilen Kolezyum, dünyanın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından olmasının yanı sıra aynı zamanda İtalya’nın başkenti Roma’nın en önemli turistik simgesidir.

Notlar..

  • Kolezyum’a giriş için 80 kapı bulunmaktadır.
  • Kolezyum yapımında taş ve demir kullanılmış. Demir kullanımı yapının günümüze kadar gelmesini sağlamış.
  • Yapının uzunluğu 188 metre. Genişliği ise 155 metre.
  • Toplamda 3 katlı bir mabed. Her katta 80 tane kemer bulunuyor. Toplam Kolezyum kemer sayısı ise : 240.
  • Dünya üzerinde bulunen en büyük amfi tiyatro.
  • Buraya turla gezmeye çalışın. Türkçe destek veren bir rehber ben göremedim. Ama sosyal medya üzerinden anlaşırsanız İtalya’da okuyan Türk öğrencilere ulaşabilir, yardım isteyebilirsiniz. Sizlere yardımcı oldukları içinde onlara küçük bir ücret ödeyebilirsiniz. Bence en güzel yöntem bu.
  • Yok ben bunlarla uğraşamam derseniz de, Kolezyum girişinde rehberlik hizmeti veren çok sayıda kişi var. Yardım alabilirsiniz veya tur gruplarına dahil olabilirsiniz.

Kolezyum için buraya tıklayarak online bilet alabilirsiniz.

Giriş Meselesi 

Girişi : 17 Euro ( İndirimli bilet 10 Euro fakat sadece AB Vatandaşlarına uygulanıyor )

Şubat mart ayları : 09:00 – 16:30

Mart ve mart sonu : 09:00 – 17:00

Ağustos ayı : 09:00 – 19:00

Ağustos sonu ve eylül ayı boyunca: 09:00 – 18: 30

Ekim ayı : 09: 00- 18:00

Ekim ve mart ayı arası : 09:00 – 16:00

Ulaşım :

Metro ile Colosseo durağında inebilir direkt önüne çıkabilirsiniz arenanın. Ayrıca, bulunduğunuz yerden yürüyerek max. 30 dakikaya yine buraya gelebilirsiniz. Örneğin, Fontana di Trevi ( aşk çeşmesi) ‘den 20 dakikada gelebilirsiniz.

Yorumlar