İran gezimde beni en heyecanlandıran destinasyonlardan birisiydi Abyaneh Köyü. Kashan’da gezerken yolda tanıştığım Reza ile sohbet ederken Abyaneh’e neden gitmiyorsun demesiyle başlayan merakım Reza’nın kızı ve torununun ertesi gün oraya gideceğini öğrenmemle had safaya ulaştı. İran insanı öyle güzel bir yer siz düşünün. Reza beni kızı ve torununun olduğu arabaya emanet etti ve gönderdi. Üstelik bu araba önce Abyaneh sonra ise İsfahan’a gidecekmiş. Yani iki kadınla 300 km yol yaptım.. İran’a karşı ön yargıların yıkılması için önemli bir detay bence.

Neyse efendim,

Atladık arabaya yolda Fatima ve Melek ile yolda giderken bana jest yaptılar Türk Müzikleri açalım dediler. Murat Boz eşliğinde köye doğru yol aldık. Köy Kashan’a 20 km uzaklıkta. İsfahan’a ise 170 km uzaklıkta. 300 nüfuslu küçük bir dağ köyü olan Abyaneh bide öyle serin ki sorma. 2200 metre yükseklikte rüzgarı ve dağlık bölge olması nedeniyle suyu bol bir bölge.

2500 Yıllık ! 

Köyün 2500 yıllık olduğu söyleniyor. Kimisine göre ise 1500 yıllık geçmişi garanti. Köyün en ilginç yanı ise bağlı oldukları gelenekleri günümüze kadar getirebilmeleri. Mesela hangi gelenekler diye sorar gibisin. Kadınlar başlarını örten beyaz üzerine kırmızı veya mavi çiçekli örtüler ile örtüyorlar. Erkekler ise İspanyol paça havasında bir pantolon ile geziyorlar köyde. Kadınların renkli giymesi, köyde baharın her zaman olduğunu işaret edermiş. Gerçekten çok enteresan bir kasaba burası.

UNESCO Listesinde bir İran Köyü

Kırmızı merdivenli, kemerli dar sokaklarda hala geçmişini korumuş, gelenekleri gibi mimarisiyle de ön planda olan bu köy 2007 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alıyor. Özellikle UNESCO’ya girmesi sonrasında köye karşı ilgi daha da artmış. Gayet turist geliyor. Hatta köy girişi bile paralı olmuş bu sebeple. Köye giriş araç başı : 100.000 Riyal. Yani 10 TL.

Köy nüfusu 300 demiştim. Bu nüfusun büyük kısmı yaşlı. Ama dinçler ! Hala bağ bahçe ile uğraşıyorlar. Hatta köyde dolaşırken teyzelerden birisi hey diye bağırdı ve elindeki erik sepetinden erik almamı istedi. 1 tane aldım teşekkür ettim. Mimikleriyle al al bir kaç tane daha al dedi resmen.

Köyde bir de büyük bir camii var. Camii içinde 8 yıl boyunca anlamsızca devam eden ve kazananı olmayan İran-Irak savaşının şehitlerinin fotoğrafları da var.

1 Otel Var ! 

Köyde 1 adet otel var. Bence konaklamanıza gerek yok burası sadece iki şehir arasında transfer olurken girilmesi gereken bir kasaba. İsfahan ile Kashan arasında bir yolculuk yaparsanız 2 saatinizi ayırabileceğiniz bir kasaba. Ama yine de yok ben kalacağım derseniz, Abyaneh Oteli hemen köyün girişinde.

Nasıl Giderim ?

Ben buraya ücretsiz ulaştım şanslıydım. Fakat, Kashan’da taksiciler burayı çok teklif ediyor. Her bindiğim taksici istersen Abyaneh’e götürebilirim diye teklif ediyor. Kimi 25 Dolar, Kimi 40 Dolar diyor. Eğer Kashan geziniz sonrasında rotanızda İsfahan varsa Abyaneh ve İsfahan rotasınıı 40 Dolara sunuyorlar sizlere. Yok ben geri Kashan’a döneceğim derseniz ise 20 Dolar. Bu fiyatlar daha yüksek olabilir. Fakat bu rakamlardan da fazla vermeyin.

Yorumlar