15.Yüzyılda Orta Çağı döneminde yaşayan Hanus Usta yapmış bu eseri. Öyle bildiğin saatlerden değil bu saat. Saate Astronomik denmesinin sebebi ise şu yüzden. Saat Dünya’nın, Ay’ın ve Güneş’in evrende ki konumlandırmasını da gösteriyor. Bu saatin ünü kısa sürede tüm dünyaya yayılmış. Ve saatin başka ülkede yaptırılmasından korkan kral bütün kıskançlığı ve hırsıyla ustanın gözlerini kör ettirmiş. Amacı başka bir yerde bunu veya bu saatin daha iyisini yapmaması. Hanus Usta ise, buna karşılık olarak saat kulesine çıkıyor ve sonrasında kendisini saat dişlisi içine bırakıyor ve intihar ediyor. Sonrasında, saat 50 yıl boyunca çalışmıyor. 50 yıl sonraında bir usta bulunuyor ve saat tekrardan çalışır hale geliyor. Saatin bir diğer özelliği ise Hz. İsa’nın arkadaşlarını temsil eden 12 havarisi, her saat başı görev yapıyor ve horoz ötene kadar bu devam ediyor. 1 dakika kadar süren etkinlik horozun tekrar saat içine girmesiyle son buluyor.

Her saat başı saatin önünde yüzlerce insan bekliyor. Saatin çevresinde 4 tane insanlarda olması gereken  tutumları temsil eden ,4 tane de olmaması gereken özellikleri temsil eden heykeller bulunuyor. Olması gereken tutumlar bilime, eğitime, astronomiye ve adalete önem verilmesi gerektiğini vurgularken, diğer olmaması gereken dört heykel ise, kendine beğenmişliği, cimriliği, yaşama karşı umutsuzluğu ve hovardalığı temsil etmekte.

Prag’da bu tarz hikayesi olan bir çok yapı ve heykel var. Charles Bridge’de ki heykellerin bazılarına dokunduğunda tekrar Prag’a yolunun düşeceğine inanılır. Her anlamda farklı bir şehir Prag..

Yorumlar