4 yılda bir hatırladığımız ama geçmişi olan bir spor organizasyonu..

Olimpiyatlar hepimizin ilgiyle izlediği ve maalesef sonunda az madalya ile döndüğümüz bir organizasyon. Bunun bir çok sebebi vardır elbet. Motivasyon, altyapı vs vs liste uzar gider. Atina’da modern olimpiyatların ilk yapıldığı yere Panathinaiko Stadyumunu ziyaret ettim.

Dünyada dört yılda bir düzenlenen bu etkinlikte din, ırk, dil ayrımı olmadan tüm sporcular bir araya geliyor ve kendi branşlarında rakipleriyle mücadele ediyorlar. Olimpiyatın tanımı bu zaten. Günümüzde yapılan Modern Olimpiyat Oyunları’nın kökeni Antik Yunan’da yapılan şenliklere dayanır. İlk olimpiyatlar, Eski Yunan’da Tanrı Zeus adına yapılan şenliklerdi. M.Ö. 776 yılında Yunanistan’ın Olimpia bölgesinde, Isparta Kralı Likorgos’un da önerisiyle yapılan şenlikler, tarihteki ilk olimpiyat oyunlarını temsil eder. Önceleri 32 metre genişliğinde, 192 metre uzunluğunda bir pistte sadece 1 gün süren koşullardan oluşan oyunlara sonraları değişik mesafelerde yarışlar, disk ve cirit atma, uzun atlama, boks, güreş, atlı araba yarışları gibi branşlar eklenerek şenliklerin süresi de 5 güne çıkarıldı. İlk başlarda ölülerin ruhlarının 8 yılda bir dirileceği inancıyla 8 yılda bir düzenlenen oyunlar, daha sonra 4 yılda bir yapılmaya başlandı.

Opening-ceremony-of-the-1896-Olympic-Games-in-Panathinaiko-Stadium-Athens-Greece-20160406

Sadece Yunanlı erkeklerin katılabildikleri yarışlar, çıplak olarak yapılır ve kadınlar tarafından seyredilemezdi. Oyunlara katılan yarışmacılar, 10 ay önceden çalışmalara başlar, şenliklerden 1 ay önce de Elius’a gelerek rakipleriyle birlikte sıkı bir çalışma içine girerlerdi.

Modern Olimpiyatlar İlk olarak 1892 yılında Sorbonne Üniversitesi’ndeki bir konuşmada Fransız Baron Pierre de Coubertin tarafından ortaya atılıyor. Bu konuşmadan yaklaşık 4 yıl sonrada günümüze kadar uzanan Olimpiyat serüveni başlıyor. İlk olimpiyatlara 14 ülkeden 241 sporcu katıldı. Baktığınız zaman ciddi bir katılım. Hatta, o dönemlerde bu organizasyonun Atina’da sürekli yapılması konuşulmuş fakat sonrasında kabul görmemiş.

Stadyum ilk yapıldığında ahşaptan yapılmış fakat sonrasında yaşanan aksaklıklar nedeniyle tekrar inşa edilmiş ve bu sefer mermer kullanılmış. Tüm tribünler ve basamaklar mermerden anlayacağınız.

Günümüzde açık hava müzesi olarak Atina’nın önemli bir değeri olan Panathinaiko Stadyumu’na giriş 5 Euro. Stadı gezebileceğiniz gibi, müze bölümünde olimpiyat tarihine de kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Kapasitesi 60.000 kişi olan stadyumu mutlaka görmeni öneririm.image1 (68)image2 (41)image3 (33)

Yorumlar