Sinop, Türkiye’nin en huzurlu şehirlerinden birisi gerçekten. Bunu da TUIK araştırma sonuçlarıyla ortaya koymuş durumda. Hatta şehir o kadar huzurlu ki, 1999 yılında İtalya’da kurulan bir kurum tarafından “Cittaslow” ünvanı alacak şehirler seçiliyor. Tabi bunun da bir kriter derecesi var. 70 kriter üzerinden değerlendirilen şehirler başarılı bulunursa Cittaslow ünvanı alıyor ve onure ediliyor. Sinop’un Gerze ilçesi de bu ünvan alan yerlerden birisi.
Sinop’a Kaç Gün Ayırmalı ?
Sinop bence 2 gece 3 gün konaklamayla hemen hemen bir çok yeri görebileceğiniz bir şehir. Ayancık, Erfelek, Boyabat şehir merkezinin biraz dışında. Buralara günübirlik turlar yapabilir, şehri aşağı yukarı keşfedebilirsiniz. Ama genel olarak gezilecek temel yerler şehrin merkezinde yer alıyor.
Sinop Gezilecek Yerler
Sinop Cezaevi
Anadolu’nun Alcatraz’ı diyorlar Sinop Cezaevi için. Üç tarafı denizle çevirili. Bu yüzden buraya gelen gidemez mesajı vermiş günümüze kadar.
Cezaevi’nin bir de, Akif isimli bir Pala gardiyanı var. Cezaevi’nin hikayesini ondan dinleyebilirsiniz. Genelde ya cezaevi çevresinde ya da kale çevresinde dolaşır.
Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Refii Cevat, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek, Osman Cemal Kaygılı, Celal Zühtü Benneci, Sebahattin Ali, Kerim Korcan, Osman Deniz, Zekeriya Sertel gibi yazar ve şairler kalmış Sinop Cezaevi’nin zindanlarında. Nazım Hikmet’in de Sinop Cezaevinde kaldığı söylenmekle birlikte bu konuda kesin belgeye ulaşılamamış.
Tarihi Sinop Kalesi üzerinde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı zamanında tersane olarak kullanılan, 1882 yılında cezaevine dönüştürülen tarihi Sinop Cezaevi bugün “müze” olarak hizmet veriyor. Dünyada, cezaevinin ünüyle anılan şehirlerin sayısı çok az olsa da, Sinop Cezaevi, sürgünleri, kaçmanın imkansızlığı ve zaman zaman cezasını orada çekmiş ünlü kişileri ile anılıyor. Burası; “Girilir, ama çıkılmaz” denilen, nemden (rutubet) kibritin bile yanmadığı söylenen, mahkumların çürümek veya ceza sürelerini tamamlayamadan ölmekle karşı karşıya kaldıkları Sinop Cezaevi. Sinop Cezaevi “esaslı bir ceza” olmuş mahkumlar için. Binlerce yıllık bir kalenin surları ardına gizlenmiş, Karadeniz’in hırçın dalgalarına terk edilmiş, rutubetini bir yiyenin bir daha iflah olmayacağı 120 yıllık cezaevi 1997 yılına kadar toplumdan tecrit edilmek istenilen yazar ve şairler ile ağır cezalık mahkumların sürgün yeri olmuş.
1960 yılına kadar Cezaevinde arşiv tutulmadığı için burada yatan ünlüler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak zor olduğu için burada yatan ünlü yazar ve şairler hakkında en gerçekçi bilgileri, yine onların cezaevindeyken veya sonra yazdıkları anılarından elde etmek mümkün olmuş. Cezaevi 1996 yılından itibaren boşaltılarak Kültür Bakanlığı’na devredildi. 2003 yılında İl Özel İdaresine tahsisi yapılarak 2000 yılından itibaren ziyarete açıldı. Sağır ve dilsiz koğuşları ziyaret edenler gördükleri karşısında şaşkına dönüyorlar. Cezaevinde ilerlediğinizde 1. kısım, 2. Kısım, 3. kısım olarak ayrılmış zindanlar, hücreler, koğuşlar, çeşitli atölyeler, küçük bahçeler, stratejik önemi büyük olan yerlerde gözetleme kuleleri, idari bina, çok eski bir mahkum nakil aracı, revir, muhasebe, savcı odası gibi odalar, eski yataklar bulunuyor. ‘Zindan’ Evliya Çelebi 1640 yılında Sinop’tan bahsederken çok renkli ama abartılı üslubuyla Sinop Zindanı’nı şöyle tanımlıyor: “Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkumları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar.”
Sinop Cezaevi’nin hemen çaprazında, şehrin girişinde bulunan Diyojen Heykeli şehrin simge yapılarından birisi. Peki Diyojen kimdir ? Diyojen ile ilgili olan rivayetlerden birisi; medeniyete karşı çıkan Diyojen fıçı içerisinde yaşamaktadır ve mal varlığı olarak da sadece bir su kabı bulunmaktadır ve yine rivayete göre bir gün eli ile su içen bir çocuk görmüş ve o çanağın da fazla olduğuna inanıp onu da atmıştır. Felsefe aşığı olarak bilinen Makedonya Kralı Büyük İskender kendisinden bir isteğinin olup olmadığını sorduğunda“Gölge etme, başka ihsan istemem” cevabını vererek kendini meşhur eden sözü de ifade etmiş. Sinop’ta seveni de var sevmeyeni de ama bu felsefe adamının yerinin bir dönem yaşadığı Sinop olduğuna inanılıyor.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri Sinop’a 30 km uzaklıkta. Yeşillikler arasında çok güzel bir yolu var. Sinop’ta gezilecek yerler listesinin her zaman zirvesinde olan bir yer olduğu kesin. Küçük, büyük 28 şelaleden oluşan Erfelek Şelalesi 1997’de tesadüfen baraj yapımında fizibilite sırasında keşfedilmiş. Kamp ve trekking için uygun olan bölgede ayrıca bir de cafe bulunuyor. Atıştırmalık bir şeyler tüketebilir veya kahve içebilirsiniz. Sinop’un en güzel noktalarından birisi gerçekten.
İnceburun
- Güzelyalı Plajı
- DSİ Plajı
- Mobil Halk Plajı
- Yuvam Plajı
- Kumkapı Plajı
- Öztürkler Aile Kampı
Şahin Tepesi
Türkiye’de gün batımı en güzel nerede izlenir derseniz bence bunlardan biri Sinop Şahin Tepesi olur. Ben değil, fotoğraf anlatsın.
Hamsilos
Hamsilos, Türkiye’nin tek fiyordu olarak geçiyor. Ama tam olarak fiyord mu ondan da pek emin olamıyorum. İskandinav’da gördüğüm fiyordlara pek benzetemesem de, son derece müthiş, doğa harikası bir yer. Piknik yapabileceğiniz, hamakta sallanabileceğiniz müthiş bir yer gerçekten.
Sinop Kalesi
Sinop Kalesi şehrin merkezinde, liman yanında bulunan ve hala tüm heybetiyle şehrin en güzel simgelerinden olan bir kale. Kalenin burç kısımların da günümüzde bir cafenin olması ilginç geliyor göze ama yine de dinlenebileceğiniz bir kısım mevcut. Kalenin merdivenlerinden direkt en üst kata çıkmış oluyorsunuz ve yukarıdaki gibi harika Sinop sahilinin manzarasını ve Sinop’u izleyebiliyorsunuz.
Akgöl
Akgöl, Ayancık tarafında bulunan Sinop Merkeze biraz uzak bir konumda bulunan bir gölet. Fakat çevresi oldukça bakımsız geldi bana. Biraz elden geçse çok güzel bir tabiat parkı olacaktır. Gelecek dönemde adını daha sık duyabiliriz.
Sinop’ta Nerede Ne Yemeli ?
- Cem’s Kitchen ( Yöresel Lezzetler )
- Örnek Mantı ( Sinop Mantısı )
- Mantıcı Melahat ( Sinop Mantısı )
- Zeyden Mutfak ( Kahvaltı )
- Okyanus Balık Evi ( Balık )
- Elika Mutfak ( Yöresel Lezzetler )
- Sahil Ocakbaşı ( Akşam yemeği )
- Ali Baba’nın Lezzet Durağı ( Et )
- Demirkollar Fırın ( Fırın Ürünleri )
- Erfelek Öztürk Restoran ( Kahvaltı ve yöresel lezzetler )
- Kalyoncu Pide ( Pide )
- North Star Balık ( Balık )
Sinop’ta Nerede Konaklamalı ?
- Sinop Antik Otel
- Vira Otel
- Bossinop