Bursa’da müzesi olan bir İskenderci..
Bursa’ya geldiysen İskender yemeden dönmemelisin. Bunun bilincinde Bursa seyahatini gerçekleştirin lütfen 🙂
Terminal yolunda, botanik bahçe içerisinde yer alan tarihi Yavuz İskenderoğlu’nun mekanı İskender’i deneyiledik. Gerçekten o an biz İstanbul’da İskender yemiyormuşuz ki düşüncesine kapıldım. Aynı durumu baklava içinde söylerdim hep. İstanbul’da yediğimiz baklava değil. Asıl baklava Gaziantep’te.
Tarihi bir handa harika karşılandık öncelikle. İçeri girince buranın bir farkı var diyorsun net !
Gelelim bu farklı mekanın tarihçesine
1850 yılında Mehmet Efendi Lokantası ile işe başlayan aile, o dönemlerde Bursa’da yaygın olan kuzu çevirme ve tandırcılık işi yapmaktaymış. Pişirilen etin sabit mekanda olduğu kadar, baş üstündeki tablalarda satıldığı böyle bir Osmanlı döneminde oğul İskender arayışlara girerek, “Yüzıllardır yerdeki ateşe paralel olarak pişirilen kuzuyu, dik mangalda ayağa kaldırma “teklifinide bulunuyor babasına. Böylece dikey kebap fikrini Bursa’da denerler. Mehmet oğlu İskender Efendi, sahip olduğu bu işi ocuklarına öğretmiştir. İskender Efendi’nin ortanca oğlu olan Yavuz İskenderoğlu’nun babası Süleyman İskenderoğlu’da bu zanaatın inceliklerini çocuklarına öğretmiş. Yavuz İskender, kuzu etinin farklı bölümlerinin kendine has lezzetlerinin müşterilerine eşit oranda dağıtılmasını sağlamak için çözüm arıyor ve eti, kemik ve sinirlerden arındırarak, şişe takıyor, odun kömürü ateşinde dikey döndürerek pişirdikten sonra ince ince keserek sunumunu yapıyor. Bu farklı tarzı, Bursa’da dikkat çekiyor ve dönen kebap olarak biliniyor. Sonrasında da, döner kebap ve döner olarak günümüze kadar geliyor.
İskender Efendi Konağı
Bugün gelinen noktada, İskender Efendi Konağı XVII. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en belirgin özelliklerini taşıyan ince hat sanatını yansıtan yegane ve tek eserdir.
Notlar
- Futbola ilgileri çok ortada. 5 büyük kuliüp için imzalı formalardan, fotoğraflara kadar müze havasında bir bölüm var.
- Kömürlerini kendileri üretiyorlar. Burada her şey İskenderoğlu’nun ürünü.
- İlk dükkanın içinde yer alan ne kadar malzeme varsa şuanda müze bölümünde sergileniyor
- İlk dükkanlarını 1867 yılında Kayhan Çarşısı karşısında açmışlar.
Adres
İskender Efendi Konağı Soğanlı Botanik Parkı no:1 Osmangazi- Bursa
224 211 26 90