Sultan Sofrası

25 yılı aşkın bir  tecrübeleri var. Bana kalırsa Hatay’da yöresel mutfakta açık ara lider kendileri. Aklı başında işletmecilerin, küçücük dükkanları Türkiye çapında tanıtması her zaman takdirliktir benim gözümde. Sultan Sofrası’na geldiğinizde önceliğiniz kesinlikle Aşur olmalı. Müthiş bir deneyimdi gerçekten. Aşur nedir diye sorarsan ise nohut, et karışımı güzel bir yemek. Ayrıca neler var diye sorarsan, Kyma et ve soğanın karışımıyla Kaytaz Böreği, Yufka ve özel soslu etten doğan Serimsek, çökelek ve ıspanak karışımıyla Katıklı Ekmek. Özel baharatlı biberli, biberli ekmek ve Külçe. Peki bu kadar mı tabiki hayır ! Bulgur, kıyma et karışımıyla Oruk, kabak ,nohut ve etin karışımı kabak borani, mumbar, kağıt kebap ve tepsi kebapta ayrıca denemeniz gereken lezzetlerden. Ayrıca özel çorbaları var bunu mutlaka ama mutlaka deneyin !  Fiyatlar nasıl diye sorarsan  kasım 2017 tarifesinde tepsi kebap 18 TL civarında. Gayet uygun. Hatay’da mutlaka bir akşam uğrayın. Not : pazar günleri kapalılar.

Pöç Kasabı

Pöç Kasabı, Hatay’a geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken noktalardan birisi. Uzun Çarşı içinde şöhreti sınırlar ötesine ulaşmış mekanlardan birisi. Pöç Kasabı’na geldiğinizde öyle aman aman menü beklemeyin. 3 tane seçeneğiniz var. Ama üçü de birbiriyle yarışır vaziyette. Tepsi Kebabı, Kağıt Kebabı ve lahmacun. Bana kalrısa kalabalıksanız üçünden de söyleyin mutlaka. Deneyin buralara kadar gelmişken. Baya keyifli bir mekan. Fiyatlar da uygun.

Affan Kahvesi

Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan bir kahvehane aslında. Ama Hatay’ın otantik hikayesini hissedebileceğiniz cinsten. Çok keyifli, şehrin ruhunu hissedebileceğiniz bir yer. Haytalı ve kahve dışında bir seçenek yok zaten. Mutlaka gül suyu ile hazırlanmış haytalıdan deneyin efendim. Ama gül suyunu az koymalarını rica edin. Daha güzel bence.

Yusuf Usta’nın Künefesi

Köz ateşinde künefenin patentini almış Çınaraltı’nda Yusuf Usta. Yıllardır en iyilerinden birisi. Ben gittiğimde o güne özel olduğunu düşünüyorum. Çok kötüydü ama genelde iyi olduğunu düşünüyorum. Kısmetime kötüye denk geldim. Kredi kartı geçmez. Nakit çalışır. Bir deneyin derim.

Bizim Künefe

Hatay’da 4 farklı yerde künefe denedim. Ama en beğendiğim burasıydı. İşini severek yapan insanların ne kadar başarılı olduğunu gördüm resmen. Bana karşı ne kadar güleryüzlü yaklaştılarsa, işlerini de öyle kendi aralarında şakalaşarak vs yapıyorlar. Lezzetlerine zaten diyecek laf yok. Hatta İstanbul’a dönerken paket de aldım. 30 TL’ye 6-8 kişilik künefe alabilirsiniz dönüş yolunuzda. Şurubu da içinde hem de. Porsiyon ise 5 TL.

Hıdırbey Köyü Katıklı, Gözleme ve Biberli Ekmek

Antakya’dan yaklaşık 35 km uzaklıkta Samandağ’ın tepelerinde bulunan bir köy. Vakıflı Köyü ile birlikte Antakya’nın en turistik noktalarından birisi. Musa Ağacı civarında 4 5 tane mekan var. Bu mekanlarda çok güzel tandırlar ve ocaklarda pişen müthiş lezzetler var. Buranın dinlendirici bir özelliği var. Kesinlikle öneririm. Nereye oturalım peki diye sorarsan ise Pala’nın mekanına oturun derim. Bir de palaya sorar mısınız İstanbul’a ne zaman gelecek 🙂 ?

Has Bahçe

Şark Köşesinde oturayım ayakkabıları çıkarıp yere çömeyim sofram önüme gelsin dersen burası tam sana göre. İster dışarda masada istersen yerde şark sofralarında oturarak serpme kahvaltı alabilirsin. Kahvaltı da ayrıca yok yok.  Tuzlu yoğurt, soslu patlıcan, kiremitte peynir, çökelek ve daha nice güzel lezzetler. Kişi başı ücret : 22 TL

Dönerci Tacettin

Antakya’nın efsanelerinden birisi. Burada bir döner tadına bakmalı. Kimyonlu, biber salçalı ekmeği arasında yıllardır döner sunan ustaya gidecekseniz en geç 12.00 13.00 gibi girmeniz gerekiyor. 15.00 civarında dükkan kapanıyor. 58 yıllık bir tecrübeden döner yemenizi tavsiye ederiz efenim.

Harbiye Mozaik 

Harbiye Tavuk diye bir şey var. Kendi sosları ve kızartılış biçimleriyle balık gibi geldi bir an bana ama son derece lezzetliydi. Salatalık ve tavuk konusunda kesinlikle başarılılar. Bir de meşhur Harbiye Şelaleleri önünde olunca mis gibi ortam oluyor. Kesinlikle önerilir. Antakya merkezine 7 km uzaklıkta.

Antakya Kahvaltı Evi

Eski bir Antakya evi avlusunda bulunan masada serpme bir kahvaltıya ne dersiniz ? Neredeyse serpme kahvaltının tüm parçalarını kendileri imal ediyorlar. Bu yüzden de baya lezzetli. Gerçekten el emeği göz nuru bir kahvaltı.  Börekler, ekmekler fena valla. Kişi başı kahvaltı : 25 TL.

Reyhan Pastanesi

Adını duymayan kalmamıştır heralde. O kadar tavsiye aldım ki giderken. Künefesinin farkı peynirinin daha yoğun olması. Peyniri daha kıvamlı bir künefe seviyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Hangi Reyhan diye sorarsanız ise belediyenin karşısında İskenderun’da ki efendim.

Kamil’in Yeri

Bir kampçılık geleneği olan tuzda tavuk için burayı öneririm sana. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde güzel bir lezzet durağı. Tuzlu tavuğu tenekeye koyup öyle pişiriyorlar. Sonrasında teneke çıkıyor lezzet size kalıyor.

İbrahim Usta

Humus için ideal bir mekan. Mutlaka bir uğrayın derim efendim.

Konak Restoran

Eski Antakya sokaklarında Konak Restoran elit bir mekan gerçekten. Şık bir yemek yiyelim dersen buraya mutlaka uğramalısın. Güzel mezeleri, etleri ve künefesi ile bir tık ötede bir mekan. Dilerseniz alkol de var. Aklınızda olsun. Fiyatlar İstanbul’a göre baya baya uygun geldi bu arada.

Haneden Restoran

Hanedan gerçekten tesadüf bulduğumuz ama bizi şaşırtan harika bir mekan. Kırıkhan çarşısı içinde yer alan küçük bir mekan ama Belen Tavası başta olmak üzere harika lezzetleri var. Kırıkhan civarına yolunuz düşerse aklınızda olsun.

Yorumlar