3 yapraklı yonca burası. Sağa bakarsan Trabzon’a doğru giden sahil yolu. Sola bakarsan Ordu yolu.. İlerisi mi ? ucu bucağı olmayan Karadeniz. Karadeniz’de tek adası olan şehir Giresun..

Nüfusu : 426.686

İklim : Karadeniz

giresun_il_haritasi

 

İLÇELER: 
Giresun ilinin ilçeleri; Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Kesap, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu ve Yağlıdere’dir.

Alucra: İl merkezine 131 km. uzaklıktadır. Kamışlı Kilisesi, Sivri Tepesi, Gelin Kaya, İkizler Tepesi, Kızlar Kalesi gezilebilecek önemli yerlerdir. Yeşilyurt ve Aktepe köylerinde maden suyu kaynakları bulunmaktadır. Ayrıca Acısu ve Tepesidelik mağaraları meşhurdur. Yaylaları arasında Çakrak, Güllüce ve Akyatak yaylaları önemlidir. Alucra İlçesi yakınında bulunan Tümülüsler muhtemelen M.Ö.8. yüzyıldan kalmadır.

Bulancak: Giresun il merkezine Samsun yönünde 14 km. uzaklıkta bulunan bir sahil ilçesidir. İlçede Acısu, Kaya Kilisesi, Burunucu Cami ve Çeşmesi, Merkez Eski Camii ve Demircili Kemer Köprüsü görülebilir.

Çamoluk: İl merkezine uzaklığı yaklaşık 145 km.dir. İlçenin görülebilecek önemli yerleri Kaledere ve Hacıahmetoğlu köylerindeki kale kalıntılarıdır.

Çanakçı: İl merkezine 78 km. uzaklıktadır. İlçenin Kuşköyü Şenlikleri görülmeye değerdir. Kuşköy’de her yıl 25 Haziran’ da düzenlenen Kuşdili Festivali izlenmeye değerdir. Kuşköyü halkının kendi aralarında ıslıkla haberleşip anlaşmaları yerli ve yabancı turistlerce ve basın mensuplarınca büyük ilgi görmektedir.

Dereli: Giresun il merkezine 32 km. uzaklıktadır. Hisar Köyü’ndeki Meryemana Manastırı, Kuşluhan Kalesi, Akkaya Köyü’ndeki Çobankayası resimleri, Çal Köyü girişindeki Demirkapı mevkiinde yolun altından dar bir kapıdan girilen tarihi geçit ve bu alanda saray kalıntıları taş döşeli yollar ve yazılı kayalar görülebilir. Yine Kızıltaş Köyü’ndeki H. Mustafa Türbesi ve mezarı gezilebilir. Dereli ilçesinde Aksu deresi üzerine kurulmuş çok sayıda kemer köprü de ilgi çekicidir.

Doğankent: Tirebolu İlçesi’nden sahile 30 km. uzaklıkta Gümüşhane sınırında bulunur. Harşıt Çayı Vadisi üzerinde kurulan ilçede çok sayıda akarsuyun varlığı dikkat çekicidir. Dandı Köyü Kalesi ve olağanüstü doğasıyla görülmeye değer köşelerdir.

Espiye: Giresun il merkezine olan uzaklığı 33 km.dir. İlçede birinci derecede Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilen Andoz Kalesi, ilçeye ayrı bir güzellik katmaktadır. Espiye Merkez Cami, Şahinyuva Köyü’ndeki kilise, Ağanın Köprüsü, Harova Köprüsü, Sınır Köprüsü ve Ericek Köprüsü adıyla anılan kemer köprüler dikkat çekicidir. Espiye’de ayrıca ilçeye 4 km. uzaklıkta Zefre mevkiinde Cenevizlilerden kaldığı söylenen bir tersane kalıntısı da bulunmaktadır.

Yeni açılan havaalanı ile havayolu ile Giresun’a ulaşmak kolaylaşmıştır.

Giresun Havalimanına Pegasus ve Türk Hava Yolları seferlerleri ile seyahat edebilirsiniz. Uygun saat bulamamanız durumunda max. 2 saat mesafede ki Trabzon Havalimanını da tercih edebilirsiniz. Trabzon’dan Giresun’a Havaş servisleri veya şehirlerarası otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Giresun Kalesi..  3 yapraklı yonca burası. Sağa bakarsan Trabzon’a doğru giden sahil yolu. Sola bakarsan Ordu yolu.. İlerisi mi ? ucu bucağı olmayan karadeniz. Burayı mesire alanı olarak da kullanıyorlar. Kim bilir ? belki de bir daha ki seyahate daha çayımızla mangalımızla geleceğiz.

Giresun Adası.. Karadeniz’in yaşanabilir tek adası burada. Tekne turları yapılıyor. Ada’da denize girmek herkese nasip olmaz derler.

Kök ev.. Robinson yapmış burayı şehri terketmiş. Gel gör kardeşim diyesi geliyor insanın. Sırf suyun sesini dinlerken hamakta uyumak için bile gelinir.

Fındık Sokaklar.. Eylül’ün ilk haftası gidersen kaldırımlar sokaklar her yer kurutulan fındıklarla doludur. Fındık kurusun ki, Giresun var olsun diyorlar.

Orta Kahve 246.. Karadeniz’de ada manzarasına karşı kahve keyfi yapabileceğin tek mekandır. İşletmeci Vasfi abi Giresun’a kahve keyfi için ayrı bir alan kazandırmış.

Yaylalar.. Giresun’un huzur merkez Bu yaylalarda. Bektaş, Kulakkaya, Kümbet  ve Sisdağı yaylaları burası için özel huzur alanları..Bu yaylalarda uzanıp bulutlara bakmak gerçekten hayal değil.

Finci.. Giresun’da fındık başımızın tacı. Onun gölgesinde geziyoruz buraları. Fındık evim isimli mağazada gördüğümüz bir yazı gerçekten karadenizin mizahını gösteriyor bize. Da Vinci değil Finci !

Gazi Caddesi.. Tarkan buraya konsere geldiğinde bu cadde Paris’ten bir cadde gibi bayıldım demiş. O gün bugündür buranın merkezi Gazi Caddesi derler..

Konsept Mekanlar.. büyük şehir tadında bir çok mekan var. Üniversite buraya çok şey katmış belli ki.

Pide.. Neeeee pide mi ? Karadeniz’de pide nerede meşhur diye bir soru sordum..  Samsun’lu bizim diyor Giresun’lu bizim..  Sonradan anladım ki, tek farkları Samsun yuvarlak yaparmış pideyi. Giresun düz.. Neyse yahu pide pidedir dedik Giresun’u seçtik. Sonuç mu ? off..

Giresun Tabiatı ve Yaylaları

Karadeniz’in her yanı güzel gerçekten. Bir sevdalısı olarak senede en az iki gitmek benim için vazgeçilmez oldu artık. Yıllardır en iyi yaylalar nerede diyenlere Çamlıhemşin demiştim ama Giresun’un yaylalarının da aşağı kalır yanı yokmuş meğer. Artık Giresun ve Çamlıhemşin diyeceğim sanrım. Giresun Yaylalarına giderken, neler gördüm bakalım bi.

Maden Suyu Çeşmesi

Yolda giderken denk geldik. Maden suyu yazıyor. Kaynak suyu demek istemişlerdir herhalde dedik. Fakat hakikat öyle değilmiş meğer. Bildiğin soda akıyor ya çeşmeden. Fakat şöyle bir handikapı var. Orada içtin içtin. Şişeye koyup götüreyim dersen, soda bi süre sonra suya dönüşüyor.

Kuzalan Şelalesi

Süllü Köyü yakınlarında çıldırmanıza sebep olabilecek bir şelale. Yol kenarında merdivenle dibine kadar inebileceğiniz gözlemleyeceğiniz bir tabiat harikası gerçekten. Kuzalan Şelalesi, Giresun Yaylalarına ziyaret edenlerin en çok beğendiği, etkilendiği lokasyonlardan birisi. Çok coşkulu değil fakat yine de büyüleyici bir havası olduğu kesin.

image6 (15)

Kulakkaya Yaylası

Giresun’dan yaklaşık 1500 mt yüksekliğinde ve 45 km içeride yer alan bir yayla. Yaylaya geldiğinizde kasap Baki var. Buradan etinizi ayranınızı mutlaka ayırın. Net söylüyorum yediğim en iyi et olabilir. Ayrıca, yaylada başı boş bir sürü inek ve at var. Bunlarda şahane fotoğraflar çekmenize vesile oluyor. Yerlisi buraya, sosyete yaylası diyor. Giresun’un ağzının tadını bilen durumu iyi ailelerinin burada evi olurmuş. Ayrıca, bu yaylada yaşayanların çok büyük kısmı Fenerbahçe taraftarıymış. Öyle derler.

image4 (24)

Sis Dağı Yaylası 
Giresun il sınırında bulunan, Görele ilçesinin en büyük dağı Aladağ’ın en yüksek yerinde, deniz seviyesinden 2.182 m. yüksekliğindeki Sis (Alimeydan) Dağı yaylası küçük yaylalardan oluşmuştur. Bu Yaylada yağan karlar Temmuz başına kadar erimez ve her Temmuz ayının üçüncü Cumartesi günü burada Sis Dağı Şenlikleri düzenlenmektedir.

image5 (18)

Melikli Obası Yaylası 
Giresun il merkezine yaklaşık 45 km. uzaklıkta bulunan Kulakkaya Yaylasının yakınında bulunan Melikli Obası yaylası ladin ormanları ile çevrilidir. Aynı zamanda orman gülleri ve küçük şelaleleri ve dereleri ile yöre halkının piknik alanlarından birisidir.

Bektaş Yaylası 
Giresun’a 56 km. uzaklıkta bulunan Bektaş Yaylası; Melikli Obası Yaylası, Kurttepe Mevkii ve Alçakbel Orman İçi Piknik alanı ile bir bütün oluşturmaktadır. Yaylada piknik alanlarının yanı sıra turistik tesisler de bulunmaktadır.

Kümbet Yaylası

Giresun’a 60 km mesafede bir yayla. Asfaltın yaylaya gelmesi gerçekten kötü bir durum. Uzungöl’de yaşadığınız hissi tekrar yaşayabilirsiniz. Beton yeşile ne kadar yaklaşırsa yapılar da o kadar etkileniyor. Ahşap evler diğer yaylalara nazaran daha az durumda. Bu da yayladan çok yeşil bir bölge hissi uyandırıyor. En bilinen yaylası fakat yine de doğayı tam anlamıyla yaşamak istiyorsanız Kulakkaya gibi diğer yaylaları öneririm. Ama yinede büyükşehirde yaşayan insanlar için Kümbet efsane bir lokasyon.

Karagöl Yaylası

Giresun’a 56 km mesafede enfes bir yayla. Dereli mevkiinde yer alıyor. Fotoğrafçılar için ideal manzaralar mevcut.

Tamdere Yaylası
Giresun’a 70 km. uzaklıkta, Dereli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Tamdere Yaylasına Şebinkarahisar’dan 27 km.lik bir yol ile ulaşılmaktadır. Kapalı bir yayla konumundaki bu alan bir vadi içerisindedir. Zengin bitki örtüsü ile yöre halkının rağbet ettiği bir piknik ve dinlenme yeridir.

Not : Bu yaylaların hepsinde yöresel ürünleri alabileceğiniz tezgahlar yer almaktadır. Peynir, yağ ve et gibi ürünleri gönül rahatlığıyla buradan temin edebilirsiniz.

Yedi Değirmenler Tabiat Parkı

Hiç görmediğim kadar değirmen gördüm bu bölgede. Bir çoğu da hala aktif çalışıyor. Her yanda şelale akıyor. Espiye ilçe merkezinden içeriye doğru 45 km kadar gittikten sonra tabiat parkına ulaşıyorsunuz. Giresun Valisi burası için 2016 yılında 1 milyon turist hedefi koymuş. Umarım gerçekleşir. Gerçekten hakeden bir turizm merkezi.

Gelin Kayası

Kulakkaya’ya giderken yol üzerinde bulunan bir kayalık dikkat çekiyor. Ne olduğuyla ilgili mantıklı bir açıklama yok. Bu yüzden efsaneler üzerinden ilerlemek durumundayız. Kayanın hikayesi şöyle efendim.

Güzeller güzeli genç bir kız, görücü usulü ile sevmediği bir erkek ile evlendirilmek isteniyormuş. Anne ve babasına karşı çok saygılı olan iyi kalpli kız buna itiraz edebilecek durumda değilmiş. İçten içe köyün başka bir delikanlısı ile hayatını birleştirmek, onunla evlenmek istiyormuş. Ama bunu ailesi ile paylaşmaktan da sıkılıyormuş, biraz da babadan korkuyormuş. Tanımadığı, sevmediği bir erkeğe verilmesine engel olamamış. Düğün tarihi gelmiş çatmış ve nihayet koca evine gelin olarak yolcu edilmiş. Gelin alayı önünde giden at üzerinde götürülürken içinden Allah’a dua edip yalvarmış: “-Allah’ım, beni kötü koca eline düşürme, taş et dondur” demiş. İyi kalpli gelinin duası kabul olmuş ve gelin alayının önünde, at üstünde taş oluvermiş

 

Karadeniz şehirlerine yaptığım yolculuklar içimde hep bi mutluluğa sebep olur. Belki dinleneceğimi bildiğim, belki bol oksijene kavuşmam belki de, bi metropolden sadece yeşilin olduğu bir bölgeye gideceğim içindir. Bu yüzdendir ki, Karadeniz  benim için her zaman yeşile açılan büyülü bi kapı.

Karadeniz sahil yolunun en güzel duraklarından birindeyim.  Giresun ! Giresun’da nereye gidilir deseler artık cevabım o kadar bol ki;  Giresun Kalesi, Giresun Müzesi, Meryem Ana Kaya Tapınağı, Giresun Adası, Gedikkaya, Kök Ev, Tirebolu, Kümbet, Bektaş ve Kulakkaya yaylaları. Dürüst olmak gerekirse,  Giresun ile tanışmam beklediğimden de etkileyici oldu.  En tepeden, Giresun Kalesinden başlıyorum. Kaleye çıkınca sağın Trabzon solun Ordu yolu.. Karşın ise ucu bucağı olmayan mavilik.

Giresun’da yaylalara gitmek daha bir keyifli. Fındık bahçeleri arasından geçiyoruz. Sağın solun her yerin fındık. Sincap gibi ilerliyoruz yaylalara..

Eskiden heidi çizgi filmi vardı ya o geldi aklıma bi an. Dağlar, bulutlar ve yeşillik.. Hayatınız boyunca yaylaya çıkmadıysanız ve merak dahi etmiyorsanız gerçekten çok büyük bir kayıp içinde olduğunuzu bence şimdiden kabul edelim. Yayla demek sadece hayvancılığın olduğu, dağ evlerinde serinlemek insanların yaşadığı bir alan değildir. Yayla, bir karadeniz kültürüdür. Huzur yeridir. Hatta enerji takviye merkezidir. Kent havalarında kaybolan ruhların tazelenme noktası yaylalar. Kulakkaya’da tanıştığımız Altan şöyle diyor, ucu bucağı olmayan bir yeşildeysen, karşı dağlar artık komşun ise, gözünü kapattığında sadece nefes sesini duyuyorsan yaylaya hoş geldin.

 

Ab-ı Hayat.. Zeytinlik mahallesinde 150 yıllık bir Giresun konağını restore etmişler. Gayet keyifli bir bahçesi var. Dünya mutfağından lezzetlerin sunulduğu harika bir bistro olmuş. ( Zeytinlik Semti Düz Sokak no:3 Giresun / 0454 211 11 22)

1618678_381798058672450_5371745419404585291_n

Farnakia.. Gecenin geç saatlerinde ne yapsak diye karşımızda gördüğümüz şık dekore edilmiş bir mekan. Geç saatlere kadar açık bir cafe/restaurant.  (Çıtlakkale Mahallesi İnönü Caddesi / 0454 216 36 32 )

Kulak Restaurant.. Bir akşamımızı denize sıfır bu mekanda geçirdik. Et buğlama için Türkiye’nin en güzel yeri olduklarını iddaa ediyorlar. Tattığımızda gerçekten efsaneler arasında yerini alıyor. Yedikçe durmak diye bir şey söz konusu olamaz. Devam devam devam.(Keşap Kulak Mevkii / 0454 649 60 36 )

218406947b1d39b690269f4bd9b15c1149b3ae7b

Orta Kahve 246.. Karadeniz’de yaşanılabilen tek ada Giresun’da. Ve Giresun’da bu adaya karşı keyif yapılabilecek tek mekan Orta Kahve 246. Enfes bir kahvaltı menüsü var. Kahvaltı için tek tavsiyem burasıdır. Dekoratif iç mekanı ve yemyeşil bahçesiyle huzur mekanlarından birisi. ( Sultan Selim Mah. Giresun / 0454 216 51 00)

005

Sirena.. Kumyalı Cumhuriyet Parkı içerisinde Karadeniz’in tüm ürünlerini tadabileceğiniz bir mekan. Özellikle çarpar balığı ve mezeleri denenmeli.  Denize sıfır olan bu mekanda yer ayırtmadan gitmeyin aman.. ( Kumyalı Cumhuriyet Parkı / 0454 212 44 66)

Yorumlar