Temiz insanları, misafirperverliği, mutfağı ve Gazi ünvanıyla güneydoğunun farklı yüzü. Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfus kaydının bulunduğu şehir. Güzel Memleketim..

Gaziantep

Nüfusu : 1.931.836

İklimi : Karasal, kurak

gaziantep_ilceleri

Eski ve halk arasındaki adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehri. 2016 itibarıyle 1.931.836 nüfusa sahiptir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sanayi ve gelişmişlik bakımından birincidir. Ayrıca Gaziantep, Türkiye’nin hâla yaşanılan en eski kenti olup dünyanın da hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir. Bunların yanında Gaziantep, Türkiye sanayisi ve ticaretinde de çok önemli bir yer tutuyor. Bunun sebepleri arasında Gaziantep’in Anadolu ile Orta Doğu arasında bir konumda bulunması ve liman kentlerine yakınlığı sayılabilir. Son dönemde şehrin simgesi Çingene Kız figürüdür.

Gaziantep’te çok sayıda pınar bulunmasına karşın hiç doğal göl bulunmamaktadır. Bu yüzden şehrin birçok yerine yapay göller ve barajlar inşa edilmiştir. İlin en önemli akarsuyu Fırat Nehri ve kollarıdır. Gaziantep ilinde çok az doğal orman bulunmaktadır. İldeki toprakların sadece %14’ü ormanlık alanlarla kaplıdır. Bu ormanlarda özellikle meşe ve kızılçam ağaçları hâkimdir. Meşe ormanlarının hepsi bozuk olup koruma altındadırlar. Kızılçam ormanlarının çoğunluğu yapay ormandır. Şehrin batı ve kuzey çevreleri ormanlık, bozkır ve meralarla çevrilidir. İlin topraklarının yüzde 60’ı tarıma elverişlidir. Bu kısım, tarlalar,zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçeleri ile bağlarla kaplıdır.
İldeki başlıca dağlar, ilin batısndaki Nur Dağları ile Sof Dağları’dır. Nur ve Sof Dağları arasındaki bölgelevha hareketleri sonucu oluşmuş bir çöküntüdür. İldeki en yüksek dağ ise 1496 metre yüksekliği ile Büyük Sof Dağı’dır. İldeki başlıca ovalar ise İslahiye, Barak ve Tilbaşar ovalarıdır. Gaziantep ilinde Nurdağı veİslahiye 1. derece, Yavuzeli ve Araban 2. derece, Oğuzeli, Nizip ve Karkamış ise 3. derece deprembölgesidir.

Zeugma

Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunmuş antik bir kentin kalıntıları Zeugma Müzesi çatısında sergileniyor. Zeugma, köprü başı anlamına geliyor. Buranın en kötü yanı, mozaik anlamda bir çok eser olduğu bilinirken, baraj kapakları açıldı ve kurtulabilen mozaikler kurtarıldı. Geri kalanlar suyun altında kaldı artık.

Zeugma Antik Kenti, MÖ 300’de Büyük İskender tarafından ”Selevkia Euphrates” adıyla kuruldu. Romalı Komutan Pompeius MÖ 64’de kendine yaptığı yardımlar karşılığında kenti 1. Antiachos’a verdi. Kommagene Krallığı’nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, MÖ 31’den itibaren tamamıyla Roma İmparatorluğuna bağlandı ve ”köprü”, ”geçit” anlamına gelen ”Zeugma” adını aldı. Roma döneminde büyük bir zenginlik ve ihtişam yaşayan Zeugma, MS 256’da Sasani Kralı 1. Şapur tarafından ele geçirilerek yakılıp yıkıldı. GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı’nda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte Türk ve yabancılardan oluşan ekipler tarafından tarafından antik kentin sular altında kalacak bölümlerinde yoğun kurtarma kazıları yapıldı. Kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan ve her birinin bir şaheser olduğu ifade edilen mozaikler, duvar resimleri, Mars Heykeli ve Kil Mühür Baskı Koleksiyonu Gaziantep Arkeoloji Müzesine taşındı ve ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Açık hava müzesine dönüştürülmesi hedeflenen Zeugma Antik Kenti’nde, Bakanlar Kurulunun 2005 yılında aldığı karar kapsamında, Doç. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığındaki kazı çalışmaları devam ediyor.

Zeugma, 3 adet binadan oluşan büyük bir müze. Müze içinde en değerli eser ise, Gaziantep’in simgesi haline gelen çingene kız mozaiğidir.

Girişi 15 TL.

image2-17image1-23image1-50

547972f5c4ded25540b1e16eZeugma_painting

Zincirli Bedesten

Tarihi 17. Yüzyıla kadar uzanan çarşı, yapıldığı ilk günden bu yana halen ayakta ve misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Çarşı içinde 70’den fazla dükkanda bir çok el emeği  dokuma ürünü bulmak mümkün. Hediyelik bakabilirsiniz veya hanın renkli ortamından fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

image2image5

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesinin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hususunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte tarihi günümüzden 6000 yıl geçmişe, kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu, M.S II-III yüzyıllarda ise kale ve çevresinde “Theban”isimli küçük bir kentin olduğu bilinmekte. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Kale’nin 36 burcundan bahsetmektedir. Günümüzde ise bunların yalnızca 12 tanesini görebilmekteyiz. Geri kalan 24 burcun ise kalenin dış surları üzerinde bulunduğu ve günümüz kadar gelemediği sanılmaktadır. Kale çevresinde, eni ., derinliği ise . olan bir hendek bulunmakta ve kaleye geçiş ise köprü ile sağlanmaktaydı. Kale köprüsünü geçip, asıl kale kapısına ulaşmadan, sol tarafta ise halk tarafından İmam-ı Gazali Hazretlerinin Makamı olarak adlandırılan bir burç bulunmakta.

Gaziantep Kalesi içerisinde bir de , Kahramanlık Panoraması Müzesi yer alıyor. Kurtuluş Savaşı döneminden kalan hatıraların sergilendiği bir müze yer alıyor.

83_big

Rum Kale

Gaziantep’in en görülmesi gereken noktalarından birisi.

Gaziantep İli, Yavuzeli İlçesi, Kasaba köyünün yakınında bulunan Rumkale; Gaziantep şehir merkezinden . Yavuzeli’nden ise . uzaklıkta, Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde, dik kayalar üzerindedir. Rumkale’ye Kasaba köyünden ve Halfeti’den teknelerle kolaylıkla ulaşılmaktadır. Antik dönemden günümüze kadar Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin, Kale-i Zerrin (Altın Kale) ve Rumkale gibi bir çok isimle adlandırılmış.

Rumkale bir zamanlar Halfeti (Şanlıurfa) ile Gaziantep arasında sınır oluşturan Fırat ırmağı kıyısında yer alırdı. Merzimen çayının suyu Rumkale dibinde, derin ve sarp vadi içinde akan Fırat nehrine karışırdı. Günümüzde üç yanı Baraj gölüyle çevrilmiş olup, yarım ada görünümündedir. Kalenin eteklerinde ise aşağı şehir bulunmaktaydı.

Rumkale’ye ulaşım için iki güzergâh bulunmaktadır. Birinci güzergah, Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinden doğuya doğru yaklaşık olarak . gidilince kasaba köyünün güney eteğindeki Rumkale’nin karşı kıyısına ulaşılır. Rumkale’ye geçmek için Kasaba köylülerine ait küçük balıkçı teknelerini ve Gaziantep Valiliğine ait tekneyi kullanmamız gerekmektedir.
İkinci güzergah ise, Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi olup, ilçeden teknelerle kaleye ulaşım sağlanır. Her ne şekilde giderseniz hafızalarınızda yıllarca unutamayacağınız güzelliklerle birlikte geri dönersiniz.

rumkale06022007005

Tarihi Gaziantep Evleri ( Bey Mahallesi  )

Antep Evleri; yüksek duvarlar arkasında, dış mekanlardan mümkün olduğunca soyutlanmış Hayat (Avlu)’a dönük yapılardır. Evlerin ikinci katında sokağa yapılan konsol çıkıntılarına köşk denir. Dışı metalle kaplanan bu tür yapılar köşklü ev diye de adlandırılır. Evin ana girişi sokaktan hayata girişle sağlanır. Hayat etrafında ocaklık (mutfak), hazna (kiler), hela gibi mekanlar yer alır. Evler tek, iki ve üç katlı olarak inşa edilmiştir. Genelde iki katlı evler hakimdir.

image1image6

Kemikli Bedesten

19.yüzyılda (1865) Müftü Hacı Osman Efendi tarafından yaptırılmış olup, Her biri 15X60 ebadında olan iki bölümlü, dikdörtgen planlı ve kesme taştan yapılmış bir yapıdır.Temel kazıları sırasında kemik bulunduğu için adına halk tarafından Kemikli Bedesten denmiş ise de asıl adı Mecidiye Bedestenidir. Çatısı oval şekilde yapılmış olan bedestenin, doğu ve batı bölümlerinde ikişer girişi bulunmakta ve içerisinde 72 dükkan bulunmaktadır. Bedestenler inşa edildikleri zamanın mimari üslubunu göstermektedirler.

 

Ömeriye Camii

Gaziantep’in Düğmeci Mahallesinde bulunan bu tarihi cami, Antep’in en eski camisidir. 607 hicri (l2l0 miladi) yılında tamir geçirdiği kayıtlarda yazmaktadır. Caminin kimin tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte Halife Hz.Ömer zamanında yapıldığı, yada Hz.Ömer’in kızından olma torunu Emevi Halifesi Ömer Bin Abdülaziz tarafından yaptırıldığı söylendiği gibi, birincisinin yaptırıp ikincisinin onarttığı hakkında da söylentiler de vardır.

Caminin bir diğer adı da İki Ömer anlamında “Ömereyn” dir. Caminin taç kapısı ve mihrabı ak-kara taşlarla örülmüştür. Minare şerefesinin korkuluklarında oyma taş işçiliğinin güzel örnekleri görülmektedir. Hatta minarenin bedeninde Antep Savunmasının dehşetli günlerinden kalan mermi ve şarapnel parçalarının izlerini görmek mümkündür.

Halk arasında anlatılan bir rivayete göre, bu cami her yıl tabana doğru çökmekte ve toprağa gömülmektedir. Tamamen battığı zaman kıyametin kopacağı gibi söylentiler vardır.

gaziante-omeriye-cami

Boyacı Camii

Hamdi Kutlar Caddesi ile Kutlar Sokağının birleştiği yerde bulunmaktadır. Kadı Kemalettin tarafından yaptırılmıştır. Caminin minberi üzerindeki oyma kitabede 759 Hicri (1358 Miladi) tarihi yazmaktadır. Ancak bu tarihten daha önce yapıldığı kanaati hakimdir. Caminin özelliklerinden birisi de minberin alttan kızaklı olması ve duvarda özel olarak yapılan bölmesine girip çıkabilmesidir. Avlu girişinin sağında tek şerefeli çokgen gövdeli peteksiz bir minaresi bulunmaktadır. Ayrıca Gaziantep’in en büyük camilerinden olan Boyacı Camii’nin içindeki ince ahşap işçiliği dikkat çekicidir.

Büyük Paşa Hamamı

Vakfiyesine göre 985 H. (1577) tarihinde Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Hamama sivri kemerli kapıdan dokuz basamak inilerek girilir. Hamamın ilk giriş yeri olan soğukluk kare planlı olup, ortasında aydınlatma fenerinin bulunduğu kubbe ile örtülüdür. Soyunma kısmından helaların olduğu koridordan ılıklığa geçilir. Ilıklık, kare planlı olup karşılıklı iki eyvandan oluşur. Ilıklıktan sıcaklık bölümüne geçilir, sıcaklık merkezi mekanın ortasına denk gelen sekiz köşeli göbek taşının çevresinde sıralanan sekiz eyvan ve İki halvetten oluşmaktadır. Su deposu ve külhan sıcaklığın devamında yer almaktadır. Günümüzde özgün işlevine devam eden hamam statik olarak sağlam durumdadır.

hamam-müzesi1113

İki Kapılı Hamam

Eserin asıl adı Beşaşer veya Beşbaşar Hamamı olduğu halde bugün yalnızca İki Kapılı Hamam olarak bilinmektedir. Evliya Çelebi’de ise Beşyaşar olarak geçmektedir. Mustafa Güzelhan eserin adı konusunda şöyle yazmaktadır: “Kapısı üstünde Fransız Savaşı ’ndan önce ve sonra kırmızı bir mermer üzerinde “Beşaşer Hamamı ” yazılıydı. Şimdi o eski kitabe kaldırılmış, îki Kapılı Hamam yazılı bir levha konulmuştur. Bugünkü lev¬hanın altında eski kitabenin yeri hala mevcuttur. Bazı kimselere göre bu hamamın eski adı Çukur Hamam imiş. Ben bu kanaatte değilim. Çukur Hamam Kalealtında Handaliye Camisine gidecek yere yakın olan ve eski Kaneli Kahvenin civarındadır. ” Eyüboğlu Camii ile aynı yıllarda yapılmıştır. Eski adı Beşaşer Hamamı olan eserin Fransız Harbi’nden önce de herhangi bir kitabesinin mevcut olmadığı mahalli araştırmacıların ifadelerinden anlaşılmaktadır. Bu sebeple eseri, tarihî kaynaklar sayesinde tarihlemek gerekmektedir. Beşaşer Hamamı’nın varlığını haber veren en eski kaynak Evliya Çelebi’dir (1935, s. 355). Fakat O, bu hamam hakkında yalnızca isim vermekle yetinmiştir.

119522,naip-hamami-2

Bayaz Han

Bir tütün tüccarı olan, o dönemde Gaziantep’in Hasankeyf tütününü kendine ait olandeve kervanı ile Mısır’a ihraç eden Bayaz Ahmet Ağa, Bayazhan’ı ortağı ilebirlikte, Halepli mimar ve taş ustalarına yaptırmıştır. Yapımına 1905 yılındabaşlayıp 1909 yılında tamamlanmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrası İngilizler,Antep’i işgal ettiklerinde, Bayazhan’ı karargâh olarak kullanmışlardır. Hanınbir bölümü ise Antep savunması yıllarında hapishane olarak kullanılmıştır.Gaziantep’te ilk sinema filmi Bayazhan’ın büyük salonunda gösterilmiştir. TOKİtarafından ihale edilen hanın restorasyonuna, Şubat 2007 tarihinde başlanılmışve restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Bayaz Ahmet Efendi tarafından,yaptırılmış olan Bayaz Han’ın mülkiyeti 2005 yılında Gaziantep BüyükşehirBelediyesi tarafından alınmıştır. Günümüzde, bar, restoran ve sıra geceleri düzenlenen bir kompleks olarak hizmet vermekte. Bey Mahallesinin hemen arkasında.

image2-1image3-1

Kürkçü Han

Arasa’da yer alaniki katlı 120 yıllık bir han olan Kürkçü Hanı, 2009 yılı sonu itibari ilerestore edilmeye başlamıştır. Gaziantep hanları arasından zengin giriş kapısıile ayrılmaktadır. Memluklu ve Zenği üslubunu yansıtan giriş kapısının siyah vebeyaz taşlardan güneş ışıklarını andıracak biçimde yapılmış olması oldukçailginçtir. Ayrıca girişin üzerine taş konsollar yerleştirilmiştir. Bunlarınüzerine de vazoyu andıran sekiz parça taş yan yana dizilmiş ve böylece görkemlibir görünüm ortaya çıkmıştır.Kitabesinde 1890yılında inşa edildiği yazar. Sonradan yapılan tamiratlarla günümüze sağlamolarak gelmiştir. Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı hanlargrubuna girer. Zemin katta dükkân, depo ve ahırlar, üst katta yolcularınkonaklaması için yapılmış odalar bulunur. Avlu geçidinin doğu-batı yönündeuzanan sivri beşik tonozunun orta kısmında, hafif kabartma olarak yapılmış altıkollu yıldız motifi vardır.

Tütün Han

Herhangi bir inşa veya onarım kitabesi mevcut olmayan tütün han’ına ait en eski bilgi, şer’i mahkeme sicillerinde geçmektedir. 1754 tarihli vesikada ?taşradan antep’e gelen ve mukataası (götürü ve iş verme yetkisi) hacı mehmet’in uhdesinde bulunan tütünler eskiden beri tütün han’ında satılır, gümrüğü de burada alınırdı? denilmektedir. Eskiden beri tütünlerin burada alınıp satılması, eserin 1754 yılından daha önceki bir tarihte yapıldığını ortaya koymaktadır. Osmanlı topraklarında tütünün, 17. Yüzyılda yaygınlık kazanmaya başladığı bilinmektedir. Ayrıca 1735 yılında antep’te tütüncü esnafının bulunduğunun bilinmesi bu hanın tarihinin 1754 yılından daha öncesine gittiğini kesin olarak göstermektedir. 19. Yüzyılda hanın bilinen ilk sahibi nur ali ağa oğlu hüseyin ağa’dır. 2007 yılında vakıflar bölge müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

tutun-hani-magara-cafe

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Türkiye’de en büyük, Avrupa’da ikinci, Dünya’da ise üçüncü en büyük hayvanat bahçesi.

Doğal Hayatı Koruma alanı (Hayvanat Bahçesi) içerisinde idari bina, kafeterya, maymun evi, dünyanın iki büyük akvaryumundan birisi olan 21 bölümlü akvaryum, deve-lawa evi, at evi (Hartinger ve Midilli atları), kanguru evi, deve kuşu evi, kanatlılar için büyük kuş kafesi, küçük kuş kafesi, tavuk-sülün-kum kekliği-kum tavuğu kafesi ve yırtıcı kuşlar için kafes (kartal-şahin-atmaca) alanları, inşaa edilmiştir.
Ayrıca, Aslan, Kaplan vb. yırtıcı hayvanlar için büyük kafesler, yaban keçileri, yaban koyunları, geyikler, ceylanlar, kamerun koyunları ve mutlon koyunları için ayrı ayrı kışlık barınaklar yapılmıştır.
İçinde yüzlerce kuş türünün bulunduğu kuş kafesi alana sahip olup, . yüksekliğinde, hayvanların yaz ve kış içerisinde rahatlıkla uçabilecekleri şekilde dizayn edilmiştir. Tropik ortamda yaşayan kuşlar için kışın ısıtılan kapalı bölümler de mevcut olup, Kuş kafesinde 90 cins ve 929 adet hayvan bulunmaktadır.

GaziantepHayvanatBahcesi

Gaziantep Savaş Müzesi

En etkilendiğim müzelerden birisi Gaziantep’te.

Gaziantep Savaş Müzesi; Şehreküstü de Şehitler Parkı’nın yanında, 12 odalı tarihi binada hizmet veriyor. Aziz Şehitlerimizin ilk defnedildikleri yerde; Esenbek Camii haziresindeki Antep Harbi Şehitliğinin yanında yükselen müze, asrın en adaletsiz işgaline karşı, şehir halkının verdiği mücadeleyi anlatıyor.Müze; bahçesinde bulunan ve kaleden indirilen Ramazan Topu’nun bir benzeri ve yeşillikler içinde mavi gök kubbeyi kucaklayan bir hayat karşılıyor ziyaretçilerini.Müze binasının altında bulunan mağara ve buradan şehrin farklı yönlerine açılan geçitlerin bulunduğu mağara sergi alanı; Antep’in koca bir orduya karşı koyuşunun sırrını, mermi toplayan çocuklar canlandırması, İmalat-ı Harbiye canlandırması, savaşta kadınlarımız canlandırması, Şehitlerin nakli ve Çello’nun Emine’si canlandırması ile haykırıyor. Vatan deyince, namus deyince nasıl mücadele edileceğini, nasıl ölüneceğini gösteriyor dünyaya.Müze teşhirine yansıttığı gerçeklerle, yalnız başına kalan Antep’in, Fransız tümenine ve Ermeni gönüllü alayına karşı koyuşunun sırrını açıklıyor. Girişi ücretsizdir.

72783_d

Gaziantep Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Gaziantep’in en eski mahallelerinden Bey Mahallesi’nde tarihî bir Antep evinde yer almaktadır. Bina, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmış, 2010-2011 yılı aralığında restorasyonu yapılmıştır, 6 Nisan 2013 tarihinde ziyarete açılmıştır. Tek avlulu olan bina 3 katlıdır ve 2 katlı mağarası ile nadir bulunan bir Antep evidir. Müze teşhir alanı açık alanda 250 metrekare, kapalı alanda ise 315 metrekaredir. Geçmişten günümüze ulaşan çocuk yaşam kültürünün korunarak ve yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan Oyun ve Oyuncak Müzesi, geçmişle gelecek arasında köprü olarak, çocukların bedensel, zihinsel gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu masalsı evde, büyük küçük herkes kendinden bir şeyler bulmakta, geçmişte oynadığı oyuncakları kendi çocuklarına gösterebilmenin heyecanını hissetmektedirler.
Müzede, 1700-1990 yıllarına ait el ve fabrika yapımı toplam 573 takım ve adet oyuncak teşhir edilmektedir. Müzenin, giriş katında 4, orta katında 3, çatı katında 1 ve 2 katlı mağarada 1 olmak üzere toplamda 9 ayrı temalı bölüm bulunmaktadır.

121004,oyuncak-muzesi

image1-2

Emine Gögüş Mutfak Müzesi

Gaziantep Kalesinin güneyinde bulunan 1909 yılında inşaatı tamamlanan Göğüş Konağı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında restore edilerek Türkiye’nin ilk ve tek mutfak müzesi, Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi olarak açıldı. Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi’nde Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürü tanıtılmaktadır. Gaziantep Mutfağı’nda kullanılan mutfak malzemeleri, tabak, bardak, çatal – kaşık, servis tabakları, bakır eşyalar, sahanlar, sefer tasları özel vitrinlerde sergilenmektedir.

Emine-Göğüş-Mutfak-Müzesi-2

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

Atatürk’ün 26 Ocak 1933 tarihinde Gaziantep’e ziyaretinden yola çıkılarak yapılmış bir müze. Cumhuriyet sonrası Gaziantep ve Türkiye’nin değişim sürecini yansıtan çalışmanın bir bölümünü 16 Mart 2013 tarihinde açılışı yapılan anı müzesi. Milli mücadele yıllarında Gazi Mustafa Kemal ile birlikte şehri ve ülkesi için çalışmış olan geçmişimizdeki önemli kişileri, Gaziantep’in ve Türkiye’nin yeniden yapılanma sürecindeki yapılan çabaları ve çalışmaları anlatan kıymetli bir müze.

ata-nin-yatagi

Gorgo Medusa Cam Eserleri Müzesi

Medusa Cam Eserler Müzesi, 15 yıllık bir birikimin sonucunda ortaya çıkan koleksiyonu daha geniş kitlelere sanatseverlere, bilim adamlarına sunmak için hayata geçmiştir. 21 Haziran 2008’de açılışı yapılan müzeye ilk ay yerli ve yabancı olmak üzere 5 bin yerli ve yabancı sanatsever ziyaret etmiştir. Medusa Cam eseler Müzesi, tarihe tanıklık eden Gaziantep Kalesi civarında eski bir Antep Evinin restore edilmesiyle kurulmuştur. Müzede yaklaşık 1500 eser bulunmaktadır. Bu eser grubunun % 70’ini cam eserler % 20’sini bronz ve pişmiş toprak eserler % 10’unu ise Roma ve İslami döneme ait altın ve bronz sikkeler, altın takılar oluşturmaktadır. Müzenin bahçesinde yapılan cam ocağında cam eserlerin kopyaları üfleme tekniğiyle yapılarak ziyaretçilerin beğenilerine sunulmaktadır. Medusa Cam Eserler Müzesi, ülkemizin ilk özel cam eserler müzesi olması sebebiyle çok önemli ve görülmeye değer bir yerdir.

Gaziantep’te Nerede Ne Yenir ?

Türkiye’de mutfağı olan şehir deyince aklınıza neresi gelir diye bir soru sorulsa sanırım bir çok kişi Gaziantep cevabını verir. Öyle bir şehir ki, Gaziantep’in tarihi güzellikleri, müzelerinin önüne geçmiş yemekleri. Katmerden, yuvalamaya, kebaptan, baklavasına bir çok detay var. Gaziantep’i hala görmediyseniz, yemeklerini tatmadıysanız hayatınızda büyük bir eksik var demektir. Gaziantep, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na giren Türkiye’de ki iki şehirden biridir.

Kahvaltı – Akşam Simit

Gaziantep’te genelde kebaplar, baklavalar biraz daha ön planda ama kahvaltı öğününde gidilebilecek yer sayısı hep az anlatıldı bizlere. Ama Akşam Simit benim gözümde artık bir tık daha önde. Neden mi ? Kişi başı 30 TL ödüyor ve neredeyse 3 öğün yiyorsunuz. Önce kahvaltılık normal şeyler geliyor sonrasında börekler, nohut, Antep zeytini, kaymaklı ve çikolatalı katmerler hepsi masanı şenlendiriyor. Gaziantep’te bu saatten sonra herkese Akşam Simit önermeye başlıyorum kahvaltı için. Katmer yanında bir de kahke denemeyi unutmayın efendim.

Bu arada gerek personeli, gerek temizliği gerek hızıyla Akşam Simit son derece ön planda olan bir Antep mekanı. Son kuşakta Ömer Bey de genç olmasına rağmen deneyimi ve dinamizmi ile misafirlerini rahat ettirmeye çalışıyor.

Uzun lafın kısası her biri lezzetli bu ürünlerle dolu  kahvaltı için aklınızda olsun efendim..

Pişman etmez..

Adres: İncilipınar Mah. Nail Bilen Cad. Kantar İş Merkezi Altı No:6
Tel:+90 342 215 44 33

Küşleme – Halil Usta

Büyük bir zincir kebapçı olabilir miydi ? Evet. İmam Çağdaş, Güllüoğlu gibi şubeleşebilir büyüyebilir miydi ? Evet. Ama kendisi tercih etmedi. Ziyaretçilerinin övgüleriyle tanınmak bilinmek daha önemli diye düşünmüş Halil Usta. Bir sözü var. “Şişim biter, işim biter.” der. Örneklendirmek gerekirse, 11.00 gibi açıyor dükkanı. 15.00 hadi olmadı 16.00 gibi kapatıyor dükkanı. Kimin elinde kalırsa yiyor. 16.00 sonrası çalışmaz Halil Usta. Kuralları vardır. Hatta ben bile Gaziantep’li olduğum halde kaç kere kapısında kapalı kepenge baktığımı bilirim. Kalabalık olabilir ama korkutmasın. Küşlemesi, simit kebabı, salçalı tırnak pidesi, salatası hepsi birbiriyle yarışıyor. Türkiye’de sadece 2 tane Halil Usta var. Bir tanesi Zeugma arkasındaki ilk dükkan. Burası pazar günleri kapalı. Diğer dükkan ise Metro Market yanında hemen. O da pazartesi günleri kapalı.

Adres : KARŞIYAKA Tekel Cad. Öcükoğlu Sok. No:6 şehitkamil Gaziantep  (Zeugma Arkasında )
Telefon : +90 342 323 16 16

Adres : Osmangazi Mah. Abdülkadir Aksu Bulvarı No:96 şehitkamil Gaziantep (Metro Şubesi )
Telefon : +90 342 339 26 27

 

Meyveli Kebaplar – Mutfak Sanatları Müzesi Gaziantep

Gaziantep UNESCO tarafından tescillenince Mutfak Sanatları Merkezi açmak mecburmuş. Bu yüzden belediyenin desteğiyle burası açıldı. 250’den fazla yemek dönüşümlü olarak menülerde yerini alıyor her gün. Erikli, ayvalı gibi bir çok kebap türü dahil olmak üzere Gaziantep’in en güzel lezzetleri burada sunuluyor. Sunumları da son derece güzel. Sanki instagramlık poz veriyor yemekler adeta. Fiyatları gayet uygun olan bu yemekler herkes yesin diye sunuluyor. Aklınızda olsun kesinlikle deneyimlemek gerekiyor.

Adres : Karagöz Mah. Bozaga Sok. No:16 Şahinbey/GAZİANTEP

Telefon : +90 (342) 2205577

Löküs Ciğer

Gaziantep’in en iyi ciğercilerinden birisi. Salaş bir ortam ama mükemmel bir ağırlama. Çalışanların samimiyeti bir süre sonra seninde aynı dille konuşmanı sağlıyor. “Ağaam ciğer bitti mi diye sorduğumu bilirim.

Kebap ve Beyran – Yesemek

Yesemek Gaziantep’te son dönemde inanılmaz beğenilen ve ziyaret edilen bir mekan. Bunda tabi bir çok sebep var. Ustaların kalitesinden, işletme yöneticilerinin ilgisine alakasına kadar bir çok emek var. Verdikleri bu emek, işlerini sevgiyle yapmaları lezzetlerine de yansıyor. Yesemek’te benim en çok beğendiğim şey Yesemek Özel Kebabı ve Beyran. Bu ikisinde bence açık ara öndeler. Ha bu demek değil ki, diğer lezzetler kötü. Soğan kebabı, patlıcan kebabı, çiğ köftesi, içli köftesi hepsi birbirinden başarılı. Yesemek aklınızda olsun efendim. Şansınız varsa beyran ile ateşin dansını da izleyebilirsiniz 🙂

Adres: Kavaklık Mahallesi Ordu Caddesi No: 12/A Şahinbey / GAZİANTEP

Telefon: +90 (342) 338 12 35

 

Gece Beyranı – Sakıp Usta

Gündüz de içiliyor tabi. Başlığa aldanıp yahu bu sadece gece mi var burada diye aldanmayın. Ama gece saati beyran içebileceğiniz en güzel yer burası. Sakıp Usta’nın mekanda beyran ve küşleme inanılmaz güzellikte. Gece bir yerden eğilenceden veya meyhaneden dönüyorsanız aklınızda olsun Sakıp Usta. Bu arada, bu dükkanın hemen 100 metre ötesinde bir de tatlı mekanı var. Orada da gece künefesi atabilirsiniz. Nöbetçi Lezzet diyorum ben buraya.

Adres: Alleben Mahallesi, Kemal Köker Cd. No:55, 27010 Şahinbey/Gaziantep
Telefon: +90 (0342) 220 18 19

Nohut Dürüm – Recep Usta

Nohut dürüm Gaziantep’te sabah yenilen bir kahvaltı kültürüdür. Kesinlikle bir kere denemenizi öneririrm. Haşlanmış nohutu baharatlı olarak tırnak pide içinde tüketebileceğiniz bir mekandır. Önerilir.

Adres : İncili Pınar Mahallesi, 36001. Sk. No:4, 27090 Şehitkamil/Gaziantep

Telefon :  (0342) 215 15 68

Ali Nazik – İmam Çağdaş

Gaziantep’e giden herkesin diline dolanmış bir marka. Gaziantep’e gittim diyen birine sorulacak ilk soru genelde İmam Çağdaş’a da gittin mi olur. Ama haklılar. Gaziantep’in en eski işletmesi. Hatta şöyle söylim, Gaziantep’te 4.kuşağı gören tek işletme İmam Çağdaş.  Baklavası, patlıcan kebabı zaten çok güzel. Ama burada yemenizi önerebileceğim şey direkt Karışık Kebap ve Ali Nazik olur. Fakat, sarımsakla barışık biri değilseniz, Ali Nazik konusunda Gaziantep’te en iyilerden gerçekten. Nasıl olmasın ? Tecrübe akıyor.

Adres: Eski Hal Civarı, Uzun Çarşı No:49 Şahinbey – Gaziantep
Telefon0 342 220 45 45

Gaziantep Ev Yemekleri –  Aşina

Aşina gerçekten Gaziantep’in en iyi ev yemekleri yapan mekanı bana göre. Gaziantep’te kebap yapmak diğer işletmelerin hakkını yemeden söyleyeyim kolay iş. Ama ev yemeklerini yapmak gerçekten zahmetli ve emek isteyen bir şey. Ayvalı saray kebabı, alaca çorba, yuvalama ve daha nice güzel lezzeti burada bulabilirsiniz. Gaziantep UNESCO’ya nasıl hangi lezzetlerle girmişin cevabıdır ev yemekleri. Unutmayın ki, UNESCO lezzetleri onaylarken sadece kebap baklava üzerinden değil 500’den fazla lezzet üzerinden onayladı. Böyle düşünüldüğünde Aşina gibi mekanların önemi daha da artıyor. Yöresel lezzetler için tek geçiyorum.

Adres:  İncilipınar Mah. Prof. Dr. Muammer Aksoy Bulvarı Anadolu İş Merkezi Altı No:4-5-7-8 Şehitkamil / Gaziantep

Telefon :  0342 220 49 49

Sıra Gecesi ve Ev Yemekleri – Kırkayak Antep Evi

Kebaptan ciğerden farklı bir şey yok mu sorusunun cevabı. Gaziantep’in yöresel yemeklerini yiyebileceğin mekanlardan birisi. Kebap menüsü de var. Fakat buraya geldiysen kuru dolma, yuvalama ve ekşili çorba gibi bir çok yöresel lezzet var. Bu arada, cumartesi günleri sıra gecesi de oluyor aklınızda olsun.

Adres: Alleben Mahallesi, 27090 Şahinbey/Gaziantep

Telefon : (0342) 232 15 00

Meyhane – Akınal Gar Restoran

İstanbul’da Haydarpaşa Garı içindeki meyhaneyi seviyor musun ? Gİttiysen ve seviyorsan burası da tam o ayarda. Mutlaka seveceksindir. Kendine has mezeleri ve alkollü ortamıyla bence Gaziantep’te en samimi sohbet edilecek ve biraz alkol alınacak mekanlardan birisi.

Adres : İstasyon Caddesi TCDD Gar Binası Şehitkamil / Gaziantep

Telefon: 0342 324 69 00

Sıra Gecesi – Bambu 

Gaziantep’te sıra gecelerinin en güzel adreslerinden birisi. Süleyman Ercan öncülüğünde Şanlıurfa’ya gitmeden aynı kalitede felekten bir gece burada çalabilirsiniz. Baya keyifli oluyor. Tavsiye ederim. Sıra gecesi bilgisi ve randevusu için kesinlikle bilgi alın derim.

Adres : Binevler Mah. 81022 Nolu Sk. No:4 Gaziantep / Şahinbey

Telefon : 0530 130 7227

 

Şık Akşam Yemeği – Bayazhan

Aynı zamanda “kent müzesi” de olan, sadece yemek için değil bi kaç alkollü bir şey içmek için ideal bir yer. Yapısı beni her zaman hayran bırakmıştır kendisine. Çok geniş bir avlusu var. Şehrin en elit yerlerinden birisi. Hem ortamı, hem müşteri kitlesi açısından gayet güzel bir yer. Eğer şık bir mekan arıyorsanız aklınızda olsun, kahvaltısından, akşam yemeğine kadar bir çok lezzeti güzel. Ama uyandırayım, diğer mekanlara göre fiyatı bir tık üstte kalıyor. Alkol vardır.

Adres: Akyol Mahallesi, Atatürk Blv. 119/1, 27010 Şahinbey

Telefon : (0342) 221 02 12

Beyran – Metanet

Buraya günün üç öğünü de uğrayabilirsin. Ama öncelikli uğraman gereken öğün sabahları.  Sabahları 05.00 gibi açılıyor. Beyran çorbası ve katmer ile enerjini toplayıp şehri keşfetmeye çıkabilirsin. Öğleden sonra ve akşam için ise, bir çok kebap ürünü var. Benim tavsiyem patlıcan kebabı. Ama yine de metanet beyran için yaratılmış bir yer. Buranın ana lezzeti beyran.

Adres : Kozluca Mah. Kozluca  Cad. No:11 Eski Buğday Pazarı Civarı – Gaziantep
Tel: 0342 2314666

Künefe – Cumba Künefe : Bu mekan bana çok özel hissettiriyor. Şu yüzden hemen açıklayayım, mekanın işletmecisi ve ustası diyor ki; şubeleşmemeye çalışacağım. Çünkü lezzetim bozulur diye çok korkuyorum. Gaziantep UNESCO tarafından böyle tescillendi işte. Lezzetini koruduğu için tamamen. Hasırı, künefesi, dışı Maraş içi Antep dediği lezzetler, kaymağıyla hepsiyle resmen baklavaya kafa tutan bir lezzet künefe artık. Bu arada, künefe sonrasında kahve için mutlaka. Pek güzel bir sunumları var. Kahven masada yanıyor resmen. İçince anlayacaksın 🙂

AdresEmek Mah. Ali Ünler Bul. No:71/A Şehitkamil / Gaziantep

Telefon : +90 (342) 322 24 42

Katmer – Zekeriya Usta: Katmer 135 yıllık bir gelenek. İşine gücüne gidenler sabah erkenden enerjisini toplasın diye yapılırmış eskiden Evde de yapılmaz he. Esnaf ticaret yapsın para kazansın destek olalım diye dışarıda yapılırmış sadece. Neyse, dükkana gidince bu kadar ince hamuru nasıl yaptın diye sorasın gelir Zekeriya Usta’ya. Gaziantep’in meşhuru katmer için akla ilk gelen ustalardan birisi. Katmer, Gaziantep’te sabahları tüketilen bir şey. Sabahları o şerbetli şey nasıl yeniliyor demeyin. Şerbeti minimum seviyede tutunca bir porsiyon daha yiyebilirsin. Ustanın güler yüzü ile beraber lezzetli katmeri burada deneyin derim. Yanında süt içince daha lezzetli oluyor.

Adres : Çukur Mahallesi, Körükçü Sokak Hilmi Geçidi 16C-D Şahinbey Gaziantep

Telefon: 0342 230 0971

Baklava – Almacı Pazarı Güllüoğlu : Dünyanın en eski baklava dükkanı burası. Hal böyle olunca işini güzel yapan insanların elinden yiyorsun baklavanı. Güllüoğlu hikayesinin başladığı yer burası özetle. Bu yüzden lezzeti de bir o kadar tecrübeli insanların elinden geçiyor .Özellikle dükkanda da sizi karşılayacak Murat Güllü son derece ilgili ve donanımlı bir beyefendi. Baklava için önceliklerden birisi kesinlikle

Adres : Elmacı Pazarı No:4 A Şahinbey Gaziantep

Telefon : 0342 231 21 05

Baklava – Koçak : Gaziantep’in en iyi baklavacılarından yine. Ama havuç dilimi ve fıstık dürüm nasıl İmam Çağdaş’ın liderliğindeyse, burası da fıstıklı baklava konusunda baya başarılı. Yaprak şöbiyeti de oldukça başarılıydı. Son dönemde müthiş atak yaptılar. Herkes Koçak diyor başka bir şey demiyor.

Adres : Ali Fuat Cebesoy Bulv. Ş. M. Engin Özdinç Sok. No:3 Şehitkamil Gaziantep

Telefon : 0 342 321 05 19/20

 

 

Baklava –  Ayıntap Baklavaları : Gaziantep’in en iyi baklavacısı diyemem. Ama şöbiyet dalında oldukça başarılılar. Yediğim en iyi şöbiyetlerden birisi buradaydı. Ayrıca ustalarından Levent Usta, İmam Çağdaş hikayesini başlatan ustalardan. Yani anlayacağınzı tecrübeli bir ekibin elinden çıkan baklavalar bunlar. Bu yüzden Gaziantep’te en iyiler listesinde benim gözümde.

Adres :  İncilipınar Mah. Gazi Muhtar Paşa Bulvarı No:28  Şehitkamil / Gaziantep

Telefon : +90 342 215 22 01

Baklava – Çelebioğulları : Ve assolist. Bence Gaziantep’in en iyi fıstıklı ve kuru baklavası burada. Kesinlikle öneririm. Şahsen, Gaziantep’li olarak memleketime giden herkese önerimdir.

Adres : Kocaoğlan Mahallesi Org. Demokrasi Bulvarı No : 43 Şahinbey/Gaziantep

Telefon : 0 (342) 226 15 16

 
Menengiç Kahvesi – Tahmis Kahvesi : Yılların mekanını artık anlatmaya gerek yok uzun uzun. Ama son yıllarda çok hoşuma giden bir şey var burada. O da, çalgı ekibi. Sen kahveni yudumlarken sazlı sözlü türküler söyleyen 4 5 kişilik bir ekip var artık ve inanılmaz eğlendiriyorlar. Bayılıyorum onlara gerçekten. Menengiç ve çeşitli yemişlerin bulunduğu kuruyemiş tabağı ve bakır kahve takımlarıyla yapılan sunum ile Gaziantep’e geldiğinde görmeden dönmemen noktalardan birisi kesinlikle.
Adres : Suyabatmaz Mh. Şehitler Cd. Eski Buğday Pazarı No :21, Elmacı Pazarı
Telefon : (0342) 232 89 77
Dibek Kahvesi, Zahter Çayı – Kır Kahvesi
Burası bildiğin kahvehane. Bana göre artık Tahmis’ten daha eski. Kendini daha otantik bir noktada hissedebilirsin burada. Kalenin eteğinde cam sanatları merkezine doğru olan bir noktada bulunan kır kahvesi Gaziantep’te en keyifli kahve içebileceğin noktalardan birisi.
Adres : Seferpaşa mh. Köprübaşı sk. No:4, Kale Bitişiği, 27400
Telefon : (0342) 220 71 79
Yorumlar