Nüfus : 159.768
Çanakkale, binyıllar boyunca farklı toplumların egemenliğinde kalmış, gerek mimarisinde gerek yaşamda onlardan izler taşımaktadır.1970’li yıllardan itibaren yapılmaya başlayan ticari yatırımlarla ildeki geleneksel toplum yapısı yerini hızla modernize kente bırakmıştır. Ticari yatırımlarla ulaşım kolaylaşmış ve şehrin görünümünün değişmesi böylece başlamıştır. Bugün Çanakkale Türkiye’nin en modern çevrelerindendir. Geniş kaldırımları, temiz caddeleri, bakımlı binaları ile örnek bir şehirdir. Henüz altyapısı tam oturmamışsa da kültürel anlamda Çanakkale ili Türkiye’de önde gelen çevrelerdendir. Toplumda çekirdek aile yaygındır. Toplum, Manavlar, Türkmenler,Pomaklar, Yörükler, Bulgaristan göçmenleri ve az sayıda Kumuk Türkleri ve Çerkes ile Boşnak’tan oluşur. Boşnak ve Yörükler genelde tarım ile uğraşırlar. Fakat halk etnik yapıya göre ayrılmamış birlik içinde yaşamaktadır. Fakat her toplum kendi kültürel yapısını korur. İl ve ilçe merkezlerinde büyük ölçüde modern giyim örnekleri benimsenmiştir. Kırsal kesimden gelen bayanlar, beyaz yemeni adı verilen eşarp ve şalvar ile siyah naylonumsu kumaştan pardösü giyerler, kırsal kesim erkeklerinde ise baskın giyim türü, pantolon, ceket ve kaskettir. Yörede erkeklerin şalvar giydiği pek görülmez. Çanakkale’de üretilen başlıca gıda ürünleri, şarap, zeytin, sardalya, peynir helvası ve keşkektir.
Çanakkale Gezilecek Yerler
Çanakkale Şehit Anıtı
Gelibolu Yarımadasının uç kısmında, Morto Koyu gerisinde yükselen Hisarlık Tepe üzerindedir. Çanakkale Savaşlarında şehit olanların hatırasına inşa edilmiştir.Temeli 19 Nisan 1954 tarihinde atılmış ve 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır. Ana kaidenin ayaklarındaki rölyefler 2002 yılında tamamlanmış, 2004 yılında tören alanı ve sembolik şehitlikte değişiklikler yapılmıştır. 2005 yılında restorasyondan geçen anıt, 2007 yılında bulunduğu alana yeni şehitlik inşa edilmesiyle son şeklini almıştır.
Yüksekliği 41.70 cm olan abide, 625 metre karelik bir alanda dört ayak üzerinde yükselmektedir. Uzaktan bakıldığında Mehmetçiğin “M” harfi şeklinde gözükmektedir. Abidenin tavanına mozaikten bir Türk Bayrağı işlenmiştir.
Abidenin girişinin sol tarafında ise 1992 yılında yaptırılan sembolik şehitlik, yurdumuzun her köşesinden Çanakkale’ye koşarak en kıymetli varlıkları olan canlarını veren şehitlerimiz için yaptırılmıştır. Şehitliğin giriş kapısının hemen sağda Mustafa Kemal’in 1934 yılında yabancı askerlere hitaben yazdığı ve zamanın İçişleri Bakanı Şükrü Kaya tarafından Anzak Günü’nde okunan sözleri yer almaktadır:
“Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”
Aynalı Çarşı
Çanakkale savaşlarında bir halk türküsüne de konu olan ünlü çarşının 1889 yılında II. Abdülhamid’in padişahlığı sırasında, Çanakkale’nin önde gelen Yahudi ailelerinden biri tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Doğrulanamayan bir iddia ise çok daha önceleri yapıldığıdır. Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eserinde de çarşıdan söz edilmektedir. Çarşıya ilişkin kayıtlar incelendiğinde İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nın minyatürü olduğu anlaşılmakta.
Truva
1988 yılından beri dünya miras listesinde olan bu antik şehir 1996 yılından beri ise milli park statüsündedir. Antik medeniyetlerin beşiği kabul edilmiştir. 9 adet şehrin birbiri üzerine kurulmasıyla oluşmuştur. Truva, Troya, Troia, İlion, Vilusa gibi adlarla da anılır. Konum olarak Kazdağları eteklerindedir. Pek çok filme de konu olan Truva Atı’nı görmek için buraya uğrayabilirsiniz.
Hikayeye göre Akhalılar yıllar süren mücadeleye rağmen hiçbir şekilde Truva’yı ele geçiremezler. Bir kuşatma sonrasında yine vazgeçmek üzere iken tanrılardan yardım isterler. Tanrıların verdiği fikir ile savaştan vazgeçmiş gibi yaparlar ve geri çekilirler. Geri çekilirken kentin kapısına tahtı atı içerisine asker yerleştirerek bırakırlar. Sevniç çığlıkları ile kutlama yapan Truvalılar atı içeri aldıklarında ise gece kendilerini bekleyen acı sürprizle karşılaşırlar.
Bugün antik kentte yer alan at 1975 yılında bir Türk sanatçı tarafından eski bilgiler ışığında yeniden yorumlanarak yapılmış bir modeldir.
Assos
Tarihi M.Ö. 900’lü yıllara dayanan kent, şehrin en yüksek ve en güzel manzarasına sahip yerlerinden birisinde kuruludur. Özellikle gün batımı ve gün doğumunda burada bulunmak size mistik bir yolculuğun kapısını arayabilir. Surlar, anfi tiyatro, Athena Tapınağı, Agora ve Nekrapol için en bir yarım gününüzü ayırmanızda yarar var.
Assos, Çanakkale’nin 87 km. güneyinde, Ayvacık ilçesi Behramkale Köyü sınırlarında bulunan antik bir liman kentidir. Aynı zamanda bir öğretim merkezi olarak bilinen Assos’ta, İlk çağ’ın ünlü filozofu Aristoteles bir felsefe okulu kurmuş zooloji, biyoloji ve botanik konularında da önemli araştırmalar yapmıştır. Doğu ve Batı olmak üzere iki girişi olan antik kent, eski bir volkan konisi üzerine kurulmuş olup, güneye doğru uzanan teraslar üzerindeki yapı topluluklarından oluşur. Kentin etrafını çeviren 4 km.lik surların önemli bir bölümü bugün hala ayaktadır.
Gökçeada (İmroz)
Antik dönem yazarlarından Plinius, Imbrus veya Imbros olarak bahsettiği Gökçeada’nın ismi Osmanlı döneminde İmbros’tan İmroz’a dönüştürülür. Ada’nın adı Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sinde İmroz şeklinde geçmektedir. Ege’nin bu şirin adası, Gökçeada ismini 29 Temmuz 1970 yılında almıştır. Adanın en eski yerleşiklerinin Pelasglar olduğu bilinmektedir. Miltiades adayı M.Ö. 500’de Atina’ya bağlamıştır. Roma egemenliğine kadar Atina yönetiminde kalmıştır. 1455’te Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan Gökçeada, 1922 – 1923 yılları arasında Yunan işgalinde kalmıştır. 1923 yılında Lozan Antlaşması’na göre 22 Eylül 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmıştır.
Kaz Dağı
Muhteşem manzaraları, dinlendirici yeşil alanları ve birçok kaplıcasıyla Kaz Dağı Milli Parkında, doğanın estetiğini mitolojik hikayelerle hissedebilirsiniz. Mitolojide Afrodit, Hera ve Athena arasındaki Dünyanın İlk Güzellik Yarışmasının burada yapıldığını görürüz. Hikayeye göre Tanrılar, Thetis ile Peleus’un düğünü için toplandıklarında, düğüne davet edilmeyen Eris (Nifak), Athena, Hera ve Afrodit’in bulunduğu yere altın bir elma atar. Elmanın üzerinde “en güzeline” yazılıdır.
Çanakkale Deniz Müzesi
1462 yıllında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan, Çanakkale Savaşları’nda da kullanılan, Çanakkale Deniz Zaferi’nin kahramanlarından Nusrat Mayın Gemisi’nin orijinal boyutlarındaki maketi ve Çanakkale Savaşları’nda kullanılan çeşitli silahların bulunduğu müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Çanakkale Saat Kulesi
İtalyan Başkonsolosu, Emilio Vitalis tarafından 1890’larda yaptırılan bu görkemli saat kulesini de görmekte fayda var.
Bozcaada (Tenedos)
Bozcaada (Tenedos) bugün Çanakkale’nin bir ilçesi olup, kuzeyinde Semadirek, kuzey-batısında Limni, güneyinde Midilli, kuzey-doğusunda Gökçeada bulunmaktadır. Çevresindeki küçük adacık ve kayalıklarla 40 km2’lik bir yüzölçümüne sahiptir. Bozcaada’da yüksek tepe ve orman yoktur. Bunun yanı sıra adanın en yüksek tepesi olan ve 40 mil uzunluğundaki çevreyi kontrol eden Göztepe’den dolayı da Bozcaada ismi yakıştırılmıştır. Ege Denizi’nde Ülkemize ait iki adadan biridir. Antik Çağ’da adı Tenedos olan Bozcaada, Homeros’un İlia’da Destanı’nda bahsedilmektedir.
ÇanakkaleYemek Noktaları
Hayati Chef
Hayati Bey’in ismini taşıyan bu güzel mekanda, bir çok tatmadığınız meze vardır eminim. Ayrıca, sunumları baya başarılı. Bir işletmenin sizi değerli hissettirmesi gibi bir şey olamaz sanırım. Beğendili ahtapot denemenizi öneririm. Çanakkale’nin en iyi yemek noktalarından birisi olduğu kesin.
Sardalya
En güzeli salaş mekanlardır diyenler için. Ekmek arası balığı mezgiti deneyebilirsiniz. Hadi daha gezilecek yerlerimiz var diye düşünüp hemen atıştırmalık yer bakıyorsanız düşünülebilir. Turşu suyu seviyorsanız, Bursa’dan getiriyorlar taa… Deneyin derim. Haberiniz olsun.
Talay Tost
Çanakkale hiç görmediğim kadar çok tostçunun olduğu bir yer.. Gayette lezzetli yapıyorlar. Talay’da onlardan birisi. Kavurmalı tostunu öneririm. Bir ana yemek yemiş gibi bir mutluluk yaratabilir üzerinizde. Ha buarada, ev yapımı limonata ve patates kızartmasından istemeyi de unutmayalım 🙂
Zeytindalı Ev Yemekleri
Yahu anadoluya geldik biraz ev yemeği yiyelim düşüncesinde olanlar buraya lütfen. Temel ve Nuray çiftinin misafiri olarak günlük değişen menüde ev yemeklerini deneyimleyebilirsiniz. Anne eli değmiş gibi durumu var biraz. Konfor beklemeyin, lezzet var.
Can Bey Ciğer
Sordum öğrendim. Çanakkale’nin en iyi ciğercisi Can Bey. Yanında kuru biber ve sonrasında dondurmalı irmik helvasını da unutmayalım. Gayet lezzetli hakkını vermişler.
Radika
Çanakkale’nin en en güzel mekanlarından birisi. Eğer vaktiniz varsa, akşam rakı balık yapalım ama keyifli güzel bir yer olsun derseniz, kordonu tepeden gören bu mekanı öneririm. Kalamar, ahtapot ve karidesi kesinlikle öneririm. Bu manzarada bir de yanında güzel insanlar varsa değmesinler keyfine.
Çanakkale Kahve Noktaları
Kocatepe Kahve Evi
1949 yılından beri hizmet veriyor. Nice ustalar geçmiştir içinden ama şuanda iş başında olan Vural Usta’nın enerjisi ve lezzetlerini gerçekten deneyimlemek gerek. Beğendiğim ve tarihi olması nedeniyle beni bir tık daha kendine çeken bir kahve noktası.
Bausta 17
Türkiye’de en iyi dekore edilmiş tarz kahveciler diye bir liste yapılsa ilk sıraları rahatlıkla zorlayabilecek kalitede bence.Gerek duvar grafitileri, salıncakları gerekse kahve sunumları ve en ufak noktayı bile şık bir şekilde değerlendirmeleri nedeniyle gayet memnun edici bir nokta. Kahveleri de gayet başarılı. Kahve dışında mutfak performansını da pek beğendim. Menüsü geniş, ortamı ferah. Çanakkaleye yakışmış.
Conk
Türk kahvesini denemenizi öneririm. Güzel yapıyorlar o ayrı. Ama burayı iyi yapan özelliklerinden birisi tostları. Mutfak anlamında zengin bir hizmetleri yok ama tostları güzel sonrasında da bir türk kahvesi patlattın mı değmesinler keyfine. Dükkan içinde küçük büyük bir çok detay var. Siparişin gelene kadar bunları inceler dalar gidersin.
Kahveci
Sabah bir kahve içeceğin salaş mekanlar hoşuna gider ya. O açıdan ideal bir yer. Küçük kendi halinde ama samimiyetiyle ün salmış kahvecilerden güzel bir örnek.
Baykuş Coffee Shop
Tüm detayların baykuş temalı olduğu sanki baykuşlara misafir gelmiş gibi hissedebileceğin hoş bir mekan. Kahve yanında tiramisu güzel gidebilir. Kabul etmeliyim ki, yediğim en iyi tiramisulardan birisiydi.
Çanakkale Konaklama Noktaları
Hotel Limani
Çiçekli perdeleri ve pastel renklerde dekorasyonu ile tipik bir Ege konaklaması için tercih edilebilecek bir yer. Çimenlik Kalesi ve Deniz Müzesi gibi yakındaki turistik yerler hakkında bilgi sağlama ve araba kiralama konularında yardımcı olmaktadır. Çanakkale Havaalanı otele 2,5 km mesafededir. Yalı Hamamı sadece 50 metre uzaklıktadır. Sadece birkaç adım mesafedeki Çanakkale Feribot Limanı, Kilitbahir bölgesine kolay bir ulaşım sağlamakta. Ayrıca, harika bir manzarası var. Genelde tercih etmem ama dışarıda mekan aramak yerine, bu hotelin terasında güzel bir akşam geçirebilirsiniz.
Anzac Hotel
Çanakkale merkezinde gayet güzel ve uygun fiyatlı bir konaklama. Konforu ve fiyatı gayet memnun edici seviyede. Bir çok noktaya yürüme mesafesinde bir hotel. Kahvaltısı da gayet mutlu eden cinsten. Önerilir.
Kervansaray
Çanakkale limanına sadece 2 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Kervansaray Hotel, 20. yüzyılın başından kalma hoş bir binada yer almakta. Osmanlı dekoruna sahip her odasında halı ve ahşap zeminler mevcut. Tüm detaylarıyla Çanakkale’ye yakışmış ve bence en güzel butik hotellerinden. Buranın en güzel yanı, bahçesi. Hava kararmadan hotele giriş yapmanızı ve bahçede keyif sürmenizi öneririm kesinlikle.
Hotel Des Etrangers
Hotel Des Etrangers, Çanakkale’nin kordon boyunda, klasik Osmanlı tarzı bir binada hizmet vermekte. Bu özel sınıf otelde, Çanakkale Boğazı manzaralı özel balkonlara sahip modern odalara sahip güzel bir hotel. Etrangers Hotel’in kendi restoranında mevsimlik malzemelerle hazırlanan yerel yemeklerden oluşan bir menü de tercih edebilirsiniz. Buarada menüde, yöresel şarapları da deneyebilirsin. Hotel Des Etrangers, Eceabat feribot iskelesine 50 metre,