Küreklidere Şelalesi

Nüfus : 2.842.547

Bursa-İlinin-İlçeleri

Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık dördüncü şehri. 2015 itibarıyla 2.842.547 nüfusa sahiptir. 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında Dünya’da 37[3]. Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde, 40° batı boylam ve 29° kuzey enlem daireleri arasında yer alır. Eski adı Hüdavendigâr’dır. Kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve batıda Balıkesir illeri ile çevrilidir.

Ekonomik açıdan Türkiye’nin gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Bursa’da en çok Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine ait tarihî eserlerin bulunmasının sebebi ise, şehrin Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olmasıdır. Alışveriş merkezleri, parkları, müzeleri ve çarşısıyla bölgede öne çıkar. Ayrıca Marmara bölgesinin İstanbul’dan sonra gelen ikinci büyük şehridir. Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerindendir. Şehir İstanbul’dan sonra en büyük ikinci ihracatı gerçekleştirmektedir. Şehrin futbol takımı Bursaspor 2009-10 sezonunda Süper Lig şampiyonudur.

Sanayi istatistiklerine göre Türkiye’nin en büyük sanayi kenti ve otomotiv üretim merkezidir. CNN International tarafından Türkiye’nin Detroit’i yakıştırması yapılmıştır. Tofaş, Fiat, Renault, Peugeot, Karsan Otomotiv, binek otomobil ve ticari araçlar ile Cobra Güleryüz otobüs fabrikaları Bursa’da bulunmaktadır. Bursa’nın otomotiv sanayinin Türkiye’de merkezi olmasından dolayı kurulan Otomobil Müzesi yine bu şehirde bulunmaktadır.

Koza Han

Tarihi dokusu ile bir çay içmeyi bile huzurlu hale dönüştüren Koza Han, Bursalıların çarşıya çıktıklarında uğradığı yegane yerlerdendir. Han, 1491 yılında dönemin Osmanlı padişahı 2.Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a İstanbul’daki eserlerine gelir sağlaması amacıyla yaptırılmıştır. Han geçmişten günümüze; Ceddid-i Evvel, Beylik Kervansarayı, Beylik Hanı, Şimşek Hanı, Cedid-i Amire ve Yeni Kervansaray gibi isimler almıştır.

19325941

Cumalıkızık

Kınalı Kar dizisi ile üne kavuşmuş bu köy, turistik açıdan Bursa’nın güzide yerlerindendir. Cabbar ağanın bastığı toprakları ziyaret edip gözleme-ayran yapmayan bizden değildir. Buraya gelmek gibi bir planın varsa, bu planı bir haftasonu sabahı gerçekleştir derim. Köy evlerinde, teyzelerin yaptığı gözleme ve reçellerle şahane bir haftasonu geçirebilirsin. Eski Osmanlı Köyü olan Cumalıkızık sokaklarında turlamaya ve fotoğraf çektirmek için en az 2 saat ayır kendine.

4130925_orig

Yeşil Türbe

Her ne kadar ismi Yeşil olsa da dünyadaki en güzel Turkuaz tonuna sahip olan türbe, İznik Çini sanatının da en nadide eserlerinden birisi olarak kabul ediliyor. İsminin Yeşil’liğini ise bulunduğu semt olan Yeşil’den alan türbe, bulunduğu mevki itibariyle de eski Bursa’yı buram buram yaşatıyor.

17BURSA-YEŞİL-TÜRBE

Saltanat Kapısı

Bursa’nın tarihi semti Tophane’de yer alan ve Osmanlı’nın Bursa’ya giriş yaptığı kapı olan Saltanat Kapısı, Bursa’nın mistik havasının en güzel hissedildiği yer olsa gerek. Her cuma günü çalan mehter marşlarıyla ve ışık gösterileriyle kendinizi 3 kıtanın hakimi hissetmek hiç de zor olmuyor.

Uludağ

Dünya çapında bir kayak tesislerine sahip olan ve ultra lüks pahalılıyla meşhur Uludağ,  Bursalı’lar tarafından genellikle piknik ve bilimum dağ yolu etkinliği amacıyla kullanılır.

uludag

Suuçtu Şelalesi

Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km. uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan şelale, Bursa’nın ilçelerindeki doğal güzelliklerin başında gelir.

dscf6219_resize

Uluabat ( Gölyazı ) 

RAMSAR tarafindan koruma altına alınmış bir göl olan ve Apolyont adı ile de bilinen Uluabat Gölü, göç yollarında olmasından dolayı bir gölün sahip olduğu en fazla su kuşuna sahip olmasıyla da meşhurdur. Bursa’da en sevdiğim yerlerden birisi. Bursa’nın İzmir yolu girişinde bulunan bir yoldan gidiyorsun. Gölyazı’ya gelince ağlayan çınarı ziyaret edebilir veya sazlıklar arasında gezmek için 20 30 TL’ye tekne kiralayabilirsin. Keyifli oluyor önerilir.

312

Trilye

Sırasıyla Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yerleşke olarak kullanılan Tirilye; dokusu korunmuş tarihi eserleri, sokakları ve bilhassa zeytini ile ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelir. Adını tiril tiril gezmekten mi aldığını bilmiyoruz ama yaz sıcaklarında esen efil efil imbatı her derde devadır.

37_v

Ulu Camii

Evliya Çelebi’nin ifadesiyle Bursa’nın Ayasofya’sı olarak adlandırılan Ulu Camii, her ne kadar az bilinse de tüm İslam eserleri içerisindeki en kutsal mekanlardan birisi olarak kabul edilmektedir. İçerisindeki şadırvanı, tüm uzay sisteminin oymacılıkla işlendiği hala sırrı çözülemeyen minberi ve sanatının doruklarındaki hat eserleri ile Bursa’nın gözbebeğidir. Meşhur Karagöz-Hacivat’ın inşaatında çalıştığı camii olarak da bilinir.

Irgandı Köprüsü

Bursa gezilecek yerler listemizdeki en dikkat çekici yapılardan biri üzerinde arasta (çarşı) bulunan Irgandı Köprüsü. Köprü, 1442 yılında, Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından Mimar Abdullah oğlu Timurtaş’a yaptırılmıştır. Floransa’nın Ponte Vecchio ve Venedik’in Ponte Rialto, Bulgaristan’ın Osmanlı köprüleriyle birlikte Irgandı Köprüsü; dünya üzerinde yer alan dört arastalı köprüden biridir. Günümüzde köprü üzerinde çeşitli el sanatlarının yapıldığı dükkanlar yer alıyor.

IRGANDİ-KÖPRÜSÜ-Large

Rumeli Kardeşler Sofrası

Bir lokanta herkesin mi damak tadına uygun yemek verir. Veriyor işte. Kuru fasülye, kuzu incik, tandır, sulu yemekler ve mengen kebabı gayet başarılı. Bursa’da bir çok kişinin tavsiye ettiği ve ev yemekleri konusunda baya güzel bir sofra kuran bir lokanta. Bursa’da iskender dışında tercih edilebilecek ikinci mekan.

Çeltik Mangal

Yeşil içinde, aile ve arkadaşlarla sohbet ederek keyifli bir mangal aktivitesi için ideal bir nokta. Bursa’da vaktiniz varsa burayı değerlendirin.

Cumba

Bursa’nın güzel yemek yapan ama salatası ile ön plana çıkmış mekanlarından birisi daha. Salata çeşitleri açısından zengin bir menüsü var. Geldiğinizde çeşit çeşit bir çok salata bulabilirsiniz.

Dere Bahçe

Yanın şelale altın dere. Kim istemez ki böyle bir yerde yemek yemeyi, kahvaltı yapmayı ? Bursa’da tercih edilebilecek güzel restoranlardan birisi. Tavsiye : çoban kavurma.

99052680_id5jg9Sva0djW3-HPDkoWc-fn7WBN9yZYY7EHT4O8Ok

Uludağ Kebapçısı , Cemil Usta

Ve geldik iskender konusunda. Bursa’da nerede iskender yenir diye sorarsan iki mekan söylerim. Birisi burası. Başka mekanlarda da denedim ama burası güzel yapıyor arkadaş. Detaylar fotoğrafta. Mekan salaş.

8298607_1hqnTYjvBrldtXUeBXWUBPBSbFy9yM21buJTuh8f_Sg

Abidin Usta Osmanlı Sofrası

Geç keşfettiğim ama çok beğendiğim bir lokanta. Çeşitliliği ve lezzetli tartışılmaz. Ayrıca, fiyatları çok uygun. Memnun eder.

7200887_vtibvdJOPXqed30R-i0vXNhPodC0vzfHXzBqkrbgLtA

Bursa Kebapçısı 1956

Bursa’da en az bir kere uğraman gereken bir mekan. Diğer iskenderci de burası. Gayet güzel bir iskender yapıyor. Patlıcan beğendi de ekleyebilirsiniz isterseniz. Ama bence mesele sonra başlıyor. İskender sonrası tatlılar konusunda uyarıyorum. Yemelere doymayabilirsin.

31947138_2y_F0Eoan9WKpYw2KyNmtW-trQtpB2OwXLS8FPkkXbg

 

Cumalıkızık Kahvaltı Mekanları

Taş Ev

Patates Köftesini yemeden gelmeyin. Peynir ve peynir ürünlerini öneriyorum.

13097216_OG5_kqpADZsKhpyHSbHtO1nYZgI2l_VeZT-YCY8kbFk

Kızık Sofrası

Serpme kahvaltıya ek, patatesli gözleme önerilir.

82767669_c62ZxpNMPRIu4OG3im7yJcW7dbHB6nmKmiHH2k8eREY

Azime’nin Yeri

Konak bahçesinde köy kahvaltısı hayattan yapılması gereken şeylerin başında gelir. Patates köftesi ve kabak reçeli denemelisiniz.

112324944_ciN1lNjOySzFi8PyPbHfgWRZlpkM9eFRPRb57C016jU

Arka Bahçe

Bursa’da saklı kalmış nezih bir mekan. İşletme sahibi Aslı Hanım çok güzel bir yer hizmete sunmuş. Dinlendirici müzikleri, ilgili çalışanları ve leziz Türk kahvesiyle Bursa’da tercih edilebilecek mekanlar arasında.

146071562_EGSTHlz4mlG-6WLfyK2NFixJ6q8dsGqCksuZPAufwtY

Capella

“Türküm kahvesi, çalışkanım kurabiyesi” yazısıyla içeri girdiğim ve baya beğendiğim bir kahve noktası. Bursa’nın kendine has bir cafe kültürü olan mekanı. Ben çok beğendim. Mekanın samimiyeti ve kahvesi gayet başarılı.

Gren

Bursa’ya yakışan modern bir cafe. Kahve çeşitlerinin çoğunda iddialılar. Bir kaç tanesini denedik. Gayet başarılı.

Geye 

Bursa’nın otantik ruhuna uygun bir kahve noktası. Türk Kahvesi başta olmak üzere kahveler denenebilir. Yanında ufak çikolatalı kurabiyeleri istemeyi lütfen unutmayalım.

34268286_sYB5HCmUZGdbFsJaf5ICq9IhzPP5R9vTcxNXamawUnU

Yorumlar