Nüfus : 5.270.575

ankara_ilceleri

Ankara, Türkiye’nin bir ili, başkenti ve en kalabalık ikinci şehri. Nüfusu 2015 itibarıyla 5.270.575 kişidir. Coğrafi olarak Türkiye’nin merkezine yakın bir konumda bulunur ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde kalan kuzey kesimleri hariç, büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Yüz ölçümü olarak ülkenin üçüncü büyük ilidir. Etrafı Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Konya ve Eskişehirilleri ile çevrilidir.

Ankara’nın başkent ilan edilmesinin ardından (13 Ekim 1923) şehir hızla gelişmiş ve günümüzde Türkiye’nin ikinci en kalabalık ili olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan ilin topraklarının yarısı hâlâ tarım amaçlı kullanılmaktadır. Ekonomik etkinlik büyük oranda ticaret ve sanayiye dayalıdır. Tarım ve hayvancılığın ağırlığı ise giderek azalmaktadır. Ankara ve civarındaki gerek kamu sektörü gerek özel sektör yatırımları, başka illerden büyük bir nüfus göçünü teşvik etmiştir. Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze, nüfusu ülke nüfusunun iki katı hızda artmıştır. Nüfusun yaklaşık dörtte üçü hizmet sektörü olarak tanımlanabilecek memuriyet, ulaşım, haberleşme ve ticaret benzeri işlerde, dörtte biri sanayide, %2’si ise tarım alanında çalışır. Sanayi, özellikle tekstil, gıda ve inşaat sektörlerinde yoğunlaşmıştır. Günümüzde ise en çok savunma, metal ve motor sektörlerinde yatırım yapılmaktadır. Türkiye’nin en çok sayıda üniversiteye sahip ili olan Ankara’da ayrıca, üniversite diplomalı kişi oranı ülke ortalamasının iki katıdır. Bu eğitimli nüfus, teknoloji ağırlıklı yatırımların gereksinim duyduğu iş gücünü oluşturur. Ankara’dan otoyollar, demir yoluve hava yoluyla Türkiye’nin diğer şehirlerine ulaşılır.

Bilinen tarihi en az 10 bin yıl öncesine, Eski Taş Çağı’na ulaşan Ankara, tarih öncesinden günümüze dek pek çok medeniyeti barındırmıştır. Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti, il topraklarını kontrolleri altında tutmuştur. Tektosagların ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olan Ankara şehri ve Frigyalıların başkenti Gordion, il sınırları içinde yer alır. Yıldırım Bayezid’in Timurlenk’e yenik düştüğü Ankara Muharebesi Çubuk yakınlarında ve Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası olan Sakarya MuharebesiPolatlı yakınlarında yapılmıştır.

İlin Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan kuzey kesimleri haricindeki büyük kısmı İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır ve kara iklimine sahiptir. Şehirler dışındaki il topraklarının büyük kısmı tahıl tarlalarıyla kaplı platolardan oluşur. İlin çeşitli yerlerindeki doğal güzellikler korumaya alınmış, dinlenme ve eğlence amaçlı kullanıma sunulmuştur. İlin adını taşıyan tavşanı, keçisi ve kedisi dünya çapında bilinir, armudu, çiğdemi, yerel yemeklerden Ankara tavası ve Kızılcahamam ve Beypazarı’nın maden suyu ise ülke çapında tanınır.

Anıtkabir

Mustafa Kemal Atatürk’ün şanına yakışacak şekilde yapılmış bir yapı Anıtkabir. Mustafa Kemal Atatürk gibi, İsmet İnönü’nün de mezarı buradadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’deki ölümünden 1953 yılına kadar plan, proje, yarışma ve inşa aşamaları süren anıt mezar, 11 Eylül 1953 tarihinde tamamlanmıştır. Proje için seçilen eski ismiyle Rasattepe tarih öncesi çağlarda da mezar olarak kullanılmakta, bir dönem de burada gözlemevi bulunmaktadır. Anıtkabir inşası için bugünkü adıyla Anıttepe seçildikten sonra bölgede arkeolojik çalışmalar başlamıştır. Buradaki çalışmalarda çıkan eserler de Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. 1944 yılından başlayarak çeşitli yarışmalar ve projeler sonucunda yapı Türk mimarlar Prof. Dr. Emin Onat ve Doç. Dr. Ahmet Orhan Arda imzasıyla inşa edilmeye başlanmıştır. Anıtkabir içinde üç ana bölüm bulunmaktadır. Bunlardan ilki Barış Parkı, ikincisi Anıt Bloğu, Üçüncüsü de tören alanıdır. Anıt bloğu denilen kısım çeşitli simgesel özellikler taşıyan kuleler, İsmet İnönü lahdi, Mezar Odası, Şeref Holü, Mozole, Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi gibi bölümlerden oluşmaktadır. Aslanlı Yol ve tören alanı da blok içine dahil edilmektedir.

image1-50

Ankara Kalesi

Şehrin en yüksek tepesi kale bölgesi. Romalılar tarafından yapıldığı düşünülmekte olan kale sağlam burç ve surlarıyla günümüze kadar gelmiştir. Ankara’nın simge yapılarından birisidir. Milattan Önce 2.yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Dışarıdan gözüktüğünden daha büyük bir iç hacmi vardır.

Hamamönü

Ankara’da Altındağ ilçesinde yer alıyor. Ankara’nın geçmiş kültürünü eski yapılarını tekrardan restorasyondan geçirilerek turizm hizmetine sunulması ile bilinir. Eskişehir’de Odunpazarı evleri neyse Ankara’da da Hamamönü o’dur aslında. Keyifle gezilecek bir bölge. Özellikle ramazan ayında sokak sanatları ve sizi geçmişe götürecek nostaljik etkinliklerle keyifli zaman geçirmenize sebep olacaktır. Kesinlikle gelinmeli görülmeli. Ankara’da kahve içecekseniz öyle yeni nesil kahvecilere değil buraya gelin. Bir Türk kahvesi için derim.

image3-22

Kuğulu Park

Ankara’nın en ünlü parklarından birisidir. İsmini tahmin edildiği üzere park içindeki gölette bulunan kuğulardan alıyor. Sadece kuğu yok tabi ki. Ördekler de eşlik ediyor bu güzeliğe. Dinlenmek için ideal noktalardan birisi kesinlikle.

image2-29

II.Meclis Binası 

Hani bir fotoğraf vardır ya. Atamız TBMM’den çıkarken çekilmiştir. Muhtemelen bir çoğumuzun zihninde yerini almıştır bu kare. Burayı ziyaret etmenizi öneririm. İki katlı bir yapı. Odalarını ve meclis konuşmalarının yapıldığı salonu kısmen gezebiliyorsunuz. Atamızın kıyafetlerinin bir kısmı, hatıraları meclis koridorlarında hoparlörden verilen meclis konuşmalarıyla daha da etkileyici bir hal alıyor. Kesinlikle görülmesi gereken, duygulandıran bir müze.

image1-49

Ulucanlar Cezaevi

Yılmaz Güney, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu, Nazım Hikmet burada kalan isim yapmış kişiler. Fakat isimleri farklı olsa da, acılarının ortak olduğu binlerce kişi kaldı bu koğuşlarda. Müzeden bahsetmeden önce, bu müze Türkiye’de beni etkileyen,kendimi mahkum gibi hissetmemi sağlayan ve o acıları hissettiğim nadir noktalardan. Kendimi o ranzalarda hissettim gezerken. Parmaklıklar arkasından Ankara’yı izledim adeta. Hüzünlendim, üzüldüm oradaki insanlar için. Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Türkiye’de beni en etkileyen müzelerin başında geliyor.

image6-8

Atakule

13 Ekim 1989 tarihinde açılan Ankara’nın simgelerinden Atakule, ülkemizin ikinci, Ankara’nın ise ilk alışveriş merkezidir. 125 metre uzunluğa sahip olan Atakule, döner restoranı ile meşhur. Günümüzde ilk açıldığı günlerin ihtişamından çok uzakta olan Atakule şu an için tadilatta.. Yenilenmesi bekleniliyor.

Ankara Etnografya Müzesi

Burası Türkiye’nin ilk resmi müzesi olmasının yanı sıra bulunduğu konum itibariyle de önem taşımaktadır. Ankara Etnografya Müzesi içinde bulunan eserler İslam etkisi altındaki Türk sanat, kültür ve yaşam ürünlerinden oluşmaktadır. Başta Selçuklu döneminden olmak üzere çeşitli dönemlere ait eserler sergilenmekte. Peki eserler arasında neler var  ? Çeşitli el yapımı halı ve kilimler, tarihi şahsiyetlere ait özel eşyalar, tabancalar, Osmanlı savaş gereçleri vs. bulunmaktadır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

1921 yılında Ankara Kalesi‘nin Akkule denilen bölgesinde Hitit dönemine ait eserlerin toplanması talimatını bizzat Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. Hititlere ait eserlerle oluşturulan müze için Anadolu’nun değişik yerlerinden o döneme ait eserler Ankara‘ya getirilmiş. Anadolu Medeniyetleri Müzesi dünya çapında ün kazanmış bir müzedir. Tarihinde Avrupa’nın en iyi müzesi ödülünü almıştır. 1997 yılında verilen bu ödül müzenin 66 büyük müze arasından sıyrılmasıyla hak edilmiştir.

Rispetto

Ankara’nın kendine has mekanlarından birisi Rispetto. Kahvenin rengini ve kalitesini görmeniz için şeffaf bardakta servis ediliyor. Güleryüzlü çalışanları ve çeşitli kahve çekirdekleriyle farklı tatlar sunan bir mekan. Tatlıları da pek favorim arasında..

84083548_sbie4xdbnxtns0yfp7fasl0kmiqmowyuoamy5vlsrj0

Padam Coffee Shop

Federal’in kahveleri kullanılıyor. Kafa toplamak ve bir şeyler okumak için, çalışmak için ideal bir nokta. Görevlileri gayet iletişime açık. Sizlere istediğiniz konuda yardımcı olabilirler. Kahveyi uzun uzun anlatabilirler. Üst katta oturmak ferah bir seçenek. Ayrıca işletme sahibinin yaptığı reçeller de var. Deneyimlenebilir.

33949779_gnt9_3u30qde90f_gpncofpl4atjjyqslbo673pmcgg

 

Timboo Cafe

Ankara’da en çok bilinen kahve noktalarından birisi. Renkli dekorasyonuyla göze hoş gelen, keyif aldığın bir mekan. Kahve dışında mutfağı da zengin bir mekan. Bir göz atmakta fayda var diye düşünüyorum.

40333656_1yig6y3nizp-fx6ubr7yvnqkb9ybxoiozjw70zyizxi

Dantel Coffee

Buraya gitmeden önce araştırdığımda, müze gibi kelimesini çok görmüştüm. Gerçekten de öyle. Müze gibi. Otantik kendi halinde bir mekan. Kahve içebileceğiniz gibi kahvaltı içinde tercih edilebilecek bir mekan. Oturduğunuzda gözünüz sürekli bir yerlere takılabilir, nostalji dolu bir yolculuğa çıkabilirsin.

41587647_gjlmxaqffo11byctsojanlwhoapy9c_p_nc19uukq3m

Gramofon Cafe

İçinde gramofon mu var yani cafenin diyebilirsin. Doğrudur girişte seni kocaman bir gramofon karşılıyor. Nostalji dolu mekanlardan birisi daha. Sadece görüntüyle de kalmamış nostalji esintisi. Mekandaki müziklere de yansımış. Geçmişten plakları dinlerken, dalıp gidersin kahveni yudumlarken..

3133917_g2t9wi18u_q0qjeand5fcjjb3vf_nw0gskjcg7ebgd8

Yorumlar