Atina’nın simgesi nedir yahu diye kime sorsak sanırım o tepede bir tapınak var ya o derdi herhalde. Hakikaten de öyle. Seyahat öncesi araştırırken herkesin dilinde Akropolis vardı.
-Bak Akropolis’i kesin gör.
-aa Atina’ya mı gidiyorsun? Akropolis var.
böyle böyle uzuyor liste..
Peki Akropolis’in en önemlisi nedir ? Parthenon olmasa Akropolis bu kadar kıymetli olur muydu ? Sanırım hayır.
Sizlere biraz Parthenon’dan bahsedeceğim..
Dünyanın en ünlü yapılarından birisi bir kere. İÖ 477 yılında yapımın başlanmış.Asıl olarak mimarlar Kallikrates ve İktinos tarafından heykeltraş Phidias’ın 12 mt yüksekliğindeki Bakire Athena heykelini barındırmak üzere 9 yılda tamamlanmış bir tapınak.
Parthenon’un kendi içinde büyük sırları var. Mesela tamamiyle simetrik gözükmesi için her bölümünde 9:4 oranı kullanılmış. Heykeltraşlar perspektif yasalarına karşı koymak amacıyla görsel aldatmacalara da başvurmuşlar. Mesela ortadaki bombeler sütunların daha düz görünmesini sağlıyor. Ayrıca bu sütunların hepsi içeriye doğru yönelmektedir. Bu da o zamanlarda bile insanoğulunun nasıl hesap kitap içinde olduğunu gösteriyor.
1687 yılı acısı..
Akropolis Venedik kuşatması altındayken, General Francesco Morosini’nin emriyle Parthenon top ateşine tutuldu. O dönemde Osmanlılar tapınağı cephanelik olarak kullanmaktaydı. Patlamada çatı, iç taraf ve dışarıdaki 14 sütunda dahil olmak üzere tapınağın büyük kısmı hasar gördü ve maalesef yıkıldı.
Girişi 10 Euro.
Peki bu tarihi bölgeye giriş ne kadar ? Öncelikle kur hesabına girme hiç. Atina’ya kadar geldiysen dönüş yok. Burayı gezeceksin artık. Gezmelisin de. Tüm Akropolis’i gezmek istersen fiyat 30 Euro. Ama benim o kadar vaktim yok dersen, Dionysos Tiyatrosu ve Parthenon’un da bulunduğu Akropolis’i gezebilirsin. Bunun ücreti de 10 Euro. Bu arada Akropolis’i yılda 2 milyona yakın insan ziyaret ediyor.
Burasıyla ilgili mimari açıdan bir çok şey anlatılabilir. Ama ben bir gezgin gözüyle bu kadarını anlatabildim. Zeus’un kızı Athena’nın bekaretini simgeleyen ve günümüzde yıkıkta olsa hala tüm ihtişamıyla ziyaret ettiğimiz Parthenon’un hikayesi böyle..