Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur artık benim için özel bir yerde. Çünkü ilk giriş yaptığım Asya ülkesi konumunda kendisi artık. 10 saat süren Türk Hava Yolları direkt uçuş sayesinde inanılmaz konforlu bir yolculuk yaptım gerçekten. Nasıl konforlu olmasın ki ? İlk business deneyimimi de yine bu yolculukta yaşadım. Business bir seyahat uzun rotada ne güzel bir şeymiş meğer. Uçuşumda yanımda sürekli Şeker Hanım ve Murat Bey vardı. Bir güzel ilgilendiler, bebek gibi gittim geldim gerçekten. Türk Hava Yolları’nın ikram performansı da çok başarılıydı. Öncelikle hoşgeldin içeceği ile başlıyorsun devamında yemek menüsü, içecek menüsü, kahvaltı menüsü derken şımartılmış yolcu olarak Kuala Lumpur’a iniyorsun. Bu şartlarda İstanbul – Kuala Lumpur 3 gün sürse yine uçarım. Yatağını yapıyorlar, ayağını uzatıp film izliyorsun öyle dalıyorsun. ev gibi.. Neyse Az da Kuala Lumpur’dan bahsedeyim efendim sizlere.

Kuala Lumpur Ulaşımı 

İstanbul’dan 10 saate yakın süren yolculukla Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanına geldim. Burası gerçekten baya büyük bir havalimanı, kaybolmaman neredeyse imkansız. Bildiğim kadarıyla da Asya’nın en büyük havalimanlarından birisi.  Havalimanından şehir merkezine gitmek için çeşitli seçenekler mevcut. 1 saatten fazla süren bu yolculukta hangi seçenekler mi var ?

Taksi ücreti ortalama 25 Dolar civarında. Havalimanı taksisi olduğunuz için pazarlığa kapalılar resmen. Taksi dışında ise otobüs hatlraı var bunlar biraz daha ainsaflı.

Aerobus : Tek yön 8 , gidiş dönüş alırsanız ise 16 RM ödersiniz.

Skybus : Sefer aralığı uzun olan ama denk gelirseniz hızlı bir seçenektir. Tek yön 9 RM.

Express Coach : Yine hızlı bir şehir merkezi transferi için 1 saat süren yolculuğu Epress Coach ile yapabilirsiniz. Tek yön : 10 RM.

Malayca Başlıca Kelimeler

  • Merhaba (resmi): Merhaba
  • Merhaba (gayri resmi): Hai (Merhaba)
  • Teşekkürler: Terima kasih (TREE-muh KAH-seh)
  • Evet: Ya (YUH)
  • No : Tidak (tee-DAH)
  • Güle güle: Selamat tinggal (SLAH-maht teneke-GAHL) [“Güvenli kal!”] Veya Selamat jalan (SLAH-maht JAH-lahn) [“Güvenli yolculuk!”]
    .
  • Affedersiniz / Üzgünüm: Maaf (mah’AHF) veya Maafkan saya (mah’AHF-kahn SAH-yuh)
  • Burada İngilizce bilen birisi var mı ?: Adakah orang yang cakap Bahasa Inggeris di sini? (AH-duh-kah OH-rahng yahng CHAH-kahp bah-HAH-suh ING-grees dee SEE-nee)
  • Yardım !: Tolong! (TOH-lohng)
  • Şerefe !: Sorakan!

Kuala Lumpur’da Gezilecek Yerler

Malezya’da Langkawi, Penang, Kota Kinabalu, Malakka gibi birbirinden güzel bir çok bölge var. Bu noktalara havayolu ile 1-2 saatte ulaşmak mümkün. Tabi tüm bu noktalara ulaşmak için Kuala Lumpur  önemli bir aktarma merkezi. Kuala Lumpur ise biraz fazla metropol. Koca binaların, geniş yolların bulunduğu kocaman bir şehir.Az sıkılabilirsiniz burada. Bu yüzden bana kalırsa 2 gece 3 gün konaklama buraya ayırmalı sonrasında diğer gezilecek yerlere devam etmeli derim. Ama yine de görmeli bir yer elbette. Şimdi kısa kısa bakalım neler var bu şehirde..

Petronas Kuleleri : Aslında bir şehrin en önemli gezilecek yerinin bir beton olması üzse de Kuala Lumpur’da gezilecek yerler listesinde ilk sırada Petronas İkiz Kuleleri var. Yapımı 98-2004 yılları arasında tam 8 sene süren 452 metre yüksekliğindeki bu kuleler dengeyi koruması için 41 ve 42.katlarda çelik köprülerle birbirine bağlı. Bina toplamda 88 katlı. Dilerseniz 86.kattaki seyir terasına da çıkabilir ve tepeden Kuala Lumpur’a bakabilirsiniz. Dilerseniz giriş biletinizi online olarak da alabilirsiniz. Fiyatı ise 60 TL civarında.

Batu Mağaraları : Şehir merkezine 15 km uzaklıkta olan dünyanın en büyük Hindu Mağara Tapınağı olarak bilinen Batu Mağaralarının en büyük özelliği hemen girişte yer alan 43 metre yükseklikteki Lord Murugan heykeli. Mağara 3 kısımdan oluuyor bunlar Art Gallery Cave, Temple Cave ve Dark Cave kısmı. Temple Cave en geniş ve en çok ziyaret edilen yer bu mağarada Temple kısmında çok sayıda maymun yer alıyor bu arada. Ve birazcık arsızlar. Fermuar açmayı biliyorlar aman dikkat ! Evcil olmadıklarını unutmayın tabi, elinizi vermeyin sevmeye çalışmayın. Sadece görüntüleyin efendim. 272 basamaklı Batu’ya çıkarken şunu da öğrendim. Eskiden bu merdivenlerin yanında bir finiküler varmış fakat sonradan dine giderken emek verilmeli diye düşünülmüş ve kaldırılmış. Buraya ulaşmak için taksiler ile pazarlık yapın derim. Ve unutmayın ki ilk söylediği fiyattan %50 kadar düşerler mutlaka. Hatta daha fazla. Hatta ben de müslümanım, Türküm  vs derseniz oo bizdensiniz diyorlar.

Merdeke Meydanı : Burası şehrin en tarihi noktalarından birisi. 1884 meydanında Tudor stilinde tasarlanan meydanda katedral, şehir galerisi, Sultan Abdul Samad Binası bulunuyor. Ayrıca dünyanın en büyük bayrağı da burada dalgalanıyormuş. Meydan yeşilliği ve dinlenme amacıyla da şehrin en önemli toplanma noktalarından birisi.

KL Tower : 421 metre yükseklikte Petronas sonrasında Malezya’nın en büyük yapısı. İsteyen ziyaretçiler 276 metre yükseklikte yer alan seyir terası ve restoranını ziyaret edebilir vakit geçirebilirler. Cam teras bulunduğu için farklı bir deneyim olacaktır mutlaka. Bütçeniz müsait değilse KL Tower veya Petronas ikisinden birine çıkabilirsiniz. Ama ben olsam KL’ye çıkarım, Çünkü Petronas ile şehiri görmek bence daha özel.

China Town : Kuala Lumpur’un Çin Mahallesi. Malum Maleyza’da hatrı sayılır Çinli var. Hal böyle olunca onların çok fazla olduğu bazı bölgeler de oluşuyor burası da onlardan birisi.Jalan Petaling Caddesi üzerinde kurulan sokak lezzetleri şehrin en ilgi çekici alanlarından birisi.

Central Market : Şehrin ana çarşısı burası. Valla sıcak havada sırf kliması için bile girilir açıkcası. 1888 yılında açık bir alana yapılan çarşı zamanla üzeri kapanmış ve bugünkü görünümüne kavuşmuş. Hint, Myanmar, Çin ve Malay kültürlerinin içinde bulunduğu çarşıda hediyelik eşya, restoran gibi bir çok uğramalık yer var.

Masjid Jamek : Ulusal Camii olarak geçiyor. Şehrin en çok ilgi gören turistik camiilerinin başında geliyor. İbadet için girebilir veya fotoğraf çekebilirsiniz. Fotojenik bir mabed.

Lake Gardens : Harika bir doğa ! Şehrin en büyük parkı. İçinde kelebekler, geyikler ve kuşlar bahçeleri var. Ayrıca orkide bahçesi de mevcut. Yarım gününüzü alır gezmesi, fakat son derece keyifli bir alan olduğu kesin. Özellikle Kuala Lumpur gibi beton bir şehirde gerçekten gezince keyif alınacak bir merkez.

Bird Park : Lake Gardens içinde senede 250.000 kişinin ziyaret ettiği Kuala Lumpur’un en turistik noktalarından birisi. Burada en ilgimi çeken şey, kuşların özgür alanlarının normal bir hayvanat bahçesine göre daha geniş olması. Bu yüzden de free flight yani serbest uçuş özelliği ile ön planda olan bir park.

Little İndia : China Town olur da, İndia olmaz mı ? Çinli’den sonra en çok Kuala Lumpur’da yaşayan azınlık Hintli olunca onların da bir merkezi var elbette. Jalan Travars ile Jalan Tun Sambanthan caddeleri civarında bulunan bu bölge son derece ilgi çekici noktalardan birisi.

Jalan Alor : Malezya sokak lezetleri ile meşhur bir yer malum. Hal böyle olunca Kuala Lumpur’da da Jalan Alor bu konuda biçilmiş kaftan. Tropik meyveler yanında Malay ve Hint mutfağından da bir çok deneyimi burada yaşayabilirsiniz.

Putrajaya : 20 sene önce bom boş olan bir alan değerlendirilmiş ve devletin kampüsü haline gelmiş. Yeniden bir şehir yapılmış. Çelik camii, devlet yönetim binaları, göletleri, villaları ve rezidansları ile baştan bir şehir yaratılmış. Yapmacık bir alan olduğu için biraz itici gibi duruyor. Hele ki 20 sene önce yapıldı bilgisi biraz daha ilginç bir hal katıyor haliyle. Turistik değil gibi düşünebilirsin ama görmek için gelen çok fazla insan var. Burayla ilgili öğrendiğim en ilginç kısım ise tüm şehrin havalandırma sisteminin merkezi bir noktadan gerçekleştiriliyor olmasıydı. Yeni nesil şehir aslında Putrajaya.

Kuala Lumpur Kahve Mekan Önerileri

  • VCR
  • Kenny Hills Bakers
  • New Chapter by The Owls Cafe
  • Feeka Coffee Roasters
  • The Owls Cafe
  • Aku Cafe Gallery
  • RGB The Bean Hive

Kuala Lumpur Yemek Mekan Önerileri

  • Acha Curry House ( Yöresel )
  • Chimi Churri ( Yöresel )
  • Cilantro Restaurant Wine Bar
  • Oribe ( Yöresel )
  • Rojak Cendol Aliff ( Yöresel )
  • Bawah Pokok Indıan Rice ( Hint )
  • Kedai Kak La Nasi Berlauk Sohor  ( Yöresel )
  • Pan Heong Restaurant ( Çin )
  • Senya Izakaya ( Japon )
  • My BurgerLab

 

Yorumlar