Genel

Nüfus : 928.850

Dil : Arapça ve Berberice

Para Birimi : Dirhem

Saat Farkı : Türkiye saatinden 3 saat geridedir.

Vize : Türk vatandaşlarına, 90 gün serbest dolaşım hakkı var.

Konsolosluk Bilgileri

Posta adresi 
Abdelkrim Benjelloun Caddesi, No:7 10010 Rabat – FAS
T:+212 537 66 15 22 / 44

F:+212 537 66 04 76
E: ambassade.rabat@mfa.gov.tr

Arapça Başlıca Kelimeler

Türkçe Anlamı                 Okunuşu                                    Arapça Yazılışı

Nasılsınız?                       Keyfe Haluke?                                كيف حالك

İyiyim. Hamd olsun.        Ene bihayr.Elhamüllah                   أنا بحير. الحم لله
Teşekkürler                     Şükran                                           شكراً
Ailen nasıllar?                 Keyfel üsre?                                  كيف الأسرة
İşler Nasıl?                      Keyfe ümur?                                 كيف الأمور
Sağlığınız nasıl?               Keyfes sıhha?                               كيف الصحة

İlk defa mı geldin?            Hel haza evvelü ziyaretin lek?                هل هذا أوّل زيارة لك

Evet/Hayır                         Neam/ La                                                 نعم لا

Ben Turistim                      Ene sevvah                                             أنا سواح
Ben Tüccarım                    Ene tacir                                                 أنا تاجر

Ben Hacıyım                      Ene hacc                                                  أنا حاج
Ben Umreciyim                  Ene Mütemir                                          أنا مغتمر
 Ben Tatildeyim                  Ene fil utle                                             أنا في العطلة

Marakeş Ulaşımı Hakkında

Marakeş’te havalimanı şehir merkezi ulaşımı dışında aslında bir araca ihtiyacınız yok. Bu yolculuğu ise taksi ile yapabilirsiniz.Taksi Meselesi

3 şehir gezdim Fas’ta. Marakeş, Kazablanka ve Rabat. Bu 3 şehirde de taksi renkleri ve fiyat politikaları farklı. Mesela, Marakeş’te havalimanı ile şehir merkezi arasında 150 dirhem verdim. Ama sonradan otelde öğrendim ki hakkı 70 dirhemmiş. Oysa ben 300’den 150’ye inince iyi bir iş yaptım diye düşünmüştüm. Değilmiş. Marakeş taksileri tamamen pazarlık. %50 düşmekte yetmiyor. Daha fazla fiyat kırmak lazım. Taksilerin rengi sarı ayrıca. Havalimanı ile şehir merkezi dışında bence ihtiyacınız olmaz taksiye burada. Gezeceğiniz alan turistik merkezde max. 30 dk yürüme mesafesi. Zaten yolda göreceğiniz ilginçliklerle nasıl geçer anlamazsınız.

Marakeş’te Gezilecek Yerler

Marakeş’te paylaşacağım liste of ne uzun gibi gözükse de gerek içeriği gerekse gezilecek yerlerin birbirine mesafeleri göz önünde olduğuna aslında 1,5 2 günde bitecek bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Hadi kısa kısa başlayalım kaos başkenti Marakeş’i anlatalım.

Marakeş Medina

Medina, eski şehir merkezlerine söylenen merkezlerin ortak ismi. Fas’ta bir çok şehirde Medina bölgesi görebilirsiniz. Medina bölgesi genelde çarşı, pazar ve kalabalık anlamında da değerlendirilebilir. Marakeş koca bir çarşı aslında. Medina ise bu çarşının en hareketli noktası. Eski Osmanlı geleneği burada da devam ediyor. Berberler, terziler, kasaplar bazı noktalarda hep yanyana. Rekabet elbette vardır. Ama tüketici düşünülmüş, yanyana dizilmiş buralar. İnsanlara seçenek oluyor yani. Ayrıca, bölgede çok fazla ticaretle uğraşan insan ve hamal var. Herkes bir yere bir şeyler taşıyor. Navigasyonun yetersiz olduğu sürekli labirent sokaklarda dolaştığınız bir yer. Bu arada, çarşının hepsi böyle diyemem ama fotoğraf konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bazı Faslılar, fotoğraf günah diye düşünüyor. Bazıları ise, dükkanın bereketi kaçar diye fotoğraf çekmenize tepki verebilir dikkat !

Jamaa El-Fna Meydanı ( Kaos ile Mücadele )

Fas’ta Özellikle Marakeş tam bir kaos ! Jamaa El-Fna Meydanı şehrin kalbi. Bir o kadar da cümbüş yeri. Burada yılan oynatıcıları, berberi çalgıcıları, maymun gezdirenler, seyyar satıcılar, oyun oynayanlar hepsi bir arada. Özellikle akşamları her cinsten insanın olduğu bir meydan. Burası için hiç bilmezsen aa ne ilginç ne enteresan yorumları yapabilirsin. Ama bilmediğin bir mesela var ki, bunların hepsi aslında birer tuzak. O maymunu, yılanı çekmek istersen sana uygun ortamı sağlıyorlar. Yılanı boynuna sarıyorlar, veya senin telefonunu alıyorlar sen çekiyormuşsun gibi ağzına kadar giriyorlar vs vs. Ama senin görüntü işin bitince sanki bir hizmet almış gibi ee para ? diye soruyorlar. Sen hafif tebessüm edip tabi deyip 3 5 lira veririm diye düşünüyorsan yanılırsın çünkü bahşişi de beğenmiyorlar. Bu kadar kişiyiz bu kadar mı diyorlar ? O ısrarcı tavır yaklaşık 5 dakika kadar sürüyor. Ve sonunda ya peki diyorlar ya da bir yılanı alıp seni korkutmaya çalışıyorlar vs vs. O yüzdendir ki, ben bu meydanda fotoğraf çekerken çok zorlandım. Hemen bahşiş ! Dikkat edin efendim. Ayrıca akşamları karanlıkta cepci de çok. Çantaya vs dikkat atman !

Bin Yusuf Medresesi

1565 yılında inşa edilen Bin Yusuf Medresesi, Fas’ın en büyük dini yüksek eğitim kurumu olma özelliğini taşıyor. Mimarisi gereği şehirde en çok ziyaret edilen müze niteliği taşıyan bir medrese burası.

Koutoubia Camii

Şehrin simge yapılarından birisi Koutoubia. 70 metrelik minaresiyle şehrin her yerinden görülebilen bir yapı gerçekten. Ayrıca burasıyla ilgili şöyle bir şey de okudum. Bu minarede merdiven yokmuş. Sürekli dönen bir yoldan yürüyerek çıkılıyormuş. Müezzin ise eşekle çıkarmış ezan okumaya. Muvahhidler’in en büyük mimari başarısı olarak kabul ediliyor. Muvahhidler, 1146 ve 1248 yılları arasında, bugünkü İspanya topraklarının büyük bölümünün yanı sıra Kuzey Afrika’daki bazı toprakları da denetimleri altında tutmuşlardı.

Marakeş Müzesi

Çağdaş sanattan, geçmiş döneme kadar çeşitli eserlerin sergilendiği büyük bir yer Marakeş Müzesi.  Marakeş Müzesi, Dar Menebhi Sarayı içinde bir kısım. 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş. Klasik Kuzey Afrika formu ile Portekiz unsurlarını bir arada bulunduran binanın ortasında kocaman bir avize bulunan avlusu da oldukça ilgi çekici. Gezilesi bir yer, önerilir efendim.

Majorelle Bahçeleri

Marakeş’in gizemli bahçesi, görmeden gelmemeniz gereken yerlerden biri. Bir kere çok fotojenik !  Çeşit çeşit kaktüsler, palmiye ağaçları ve eğrelti otlarının yer aldığı bu tropik bahçeler, Fransız ressam Jacquas Majorelle’in eseri. Hastalığı sebebiyle Marakeş’e yerleşen ressam, stüdyosunun da bulunduğu evinin etrafında bu bahçeleri oluşturmuş. Ressam, Fas hayatını anlatan eserleri ve tablolarında kullandığı Majorelle mavisi denen canlı mavi renk ile ünlenmiş. Majorelle’in 1962 yılında hayatını kaybetmesinin ardından bahçelerin de bulunduğu mülkü bu kez de Fransız modacı Yves St Laurent satın almış ve bahçeleri yeniden dizayn etmiş. St. Laurent burayı o kadar sevmiş ki, 2008 yılında öldükten sonra külleri bu bahçeye savrulmuş. Marakeş’te günümüzde gezilecek yerler listesinin başında yer alan şehrin en fotojenik noktalarından birisi.

Bahia Sarayı

Marakeş’in Topkapı Sarayı diyebileceğim bir saray burası. Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Zaten yeri de hemen Medina içerisinde. 19. yüzyılda Sultan Hasan’ın veziri Bou Ahmet için yapılan bu saray, muhteşem bir mimariye sahip. İçerideki zellige fayans döşemeleri, boyalı tavanlar ve şaşalı dekorasyonu zamanın ruhunu yansıtıyor. Sarayın ayrıca çiçek ve ağaçlarla dolu fotoğraf veren görsel şölen sunan bir de bahçesi bulunuyor.

El Badi Sarayı

El Badi Sarayı, şehrin içinde hatta Bahia Sarayı’na yakın bir noktada konumlanmış çok büyük bir yapı. Sur içinde bahçesi olan, terastan izleyebileceğiniz geniş bir yapı. Eski saray, 1578 yılında Üç Kralların mücadelesinde Portekiz ordusu üzerindeki zaferi kutlamak için Saaded sultan Ahmed el Mansur Dhahbi tarafından yaptırılmıştır. Bugün, sadece portakal ağaçları ile dikilmiş ve yüksek duvarlarla çevrili

Menara Bahçeleri

Menara Bahçeleri, Marakeş’te gezilecek ve simge yerlerden birisi. Havalimanına yakın bir noktada bulunan bahçe, Faslıların piknik yeri olduğu gibi gün batımı fotoğraflarının da en güzel gözüktüğü yerlerden birisi.

Marakeş Çevresinde Gidilecek Yerler

  • Merzouga ( Çöl Deneyimi ) Marakeş ile mesafesi 560 km 
  • Imlıl ( Fas Kasabası ) Marakeş ile mesafesi 66 km
  • Ouzoud ( Şelale ) Marakeş ile mesafesi 159 km
  • Ourika ( Kanyon ) Marakeş ile mesafesi 39 km
  • Toubkal ( Trekking ve Doğa ) Marakeş ile mesafesi 80 km
  • Ourzazate ( Tarihi Kasaba ) Marakeş ile mesafesi 196 km
  • Essaoira ( Balıkçı Kasabası ) Marakeş ile mesafesi 200 km 
  • Zagora ( Çöl ve Fas Kasabaları ) Marakeş ile mesafesi 356 km

Marakeş’in Diğer Şehirlerle Arasındaki Mesafe

  • Marakeş ile Kazablanka arası 244 km
  • Marakeş ile Fez arası 532 km
  • Marakeş ile Rabat arası 324 km
  • Marakeş ile Şafşavan arası 576 km

Marakeş Mekan Önerileri

  • Mama Africa ( aperatif öğün )
  • La Sultana Marrakesh ( Terasta yemek için ideal )
  • Cafe Kif Kif ( Otantik sunumlu, öğle yemeği için ideal )
  • Comptoir Darna ( Otantik sunumlu Fas yemeği, dansöz şov ve müzik vardır )
  • Al Fassia ( Fas yemekleri için ideal )
  • Naranj ( Orta Asya yemeklerine yakın lezzetler mevcut )
  • Nomad ( Terasta keyifli bir ortamı var. )
  • El Salama ( Otantik ortam ve Fas yemekleri )
  • Cafe Arabe ( Yerde oturduğun ilginç bir yemek ortamı )
  • Kenzi Hotel Restaurant ( Şık akşam yemeği )

Marakeş Gece Mekan Önerileri

  • Palais Jad Mahal
  • 555 Club
  • Le Pointbar

Marakeş’te Konaklama Tavsiyeleri

Riad Goloboy : Marakeş’te benim konakladığım otel burasıydı. Goloboy 2 farklı binada terası bulunan, Fas kahvaltısı sunan Riad özelliği taşıyan bir Fas evi. Labirent gibi sokaklar arasında merkeze 15 dakika yürüme mesafesinde bulunan Goloboy’da genelde mavi renkler hakim. Marakeş’te turistlerin en çok tercih ettiği ve fotojenik otellerinden birisi. Modern mimarisi ve Fas kültürünün sentezlendiği bir otel diyorum ben açıkcası. En güzeli ise, personelin ilgisiydi. Herkes mi güler arkadaş ? Evet. Herkes gülüyor. Şahane 🙂 Diğer tavsiye ettiğim oteller ise şöyle;

  • Riad Amin
  • Riad Misria
  • Riad De Lesir
  • Riad Amira
  • Riad Villa Almeria
  • Riad Kenzi
  • Riad Yasmine
  • Riad Kasbah
  • Riad Challa
  • Riad Wardate
  • Riad Matins de Marrakesh
  • Riad Jnane Mogador

Yorumlar