İstanbul’un en eski semtlerinden Üsküdar’ın en en eski mahallelerinden birini gezdim. Sanırım tüm sokaklarında dolandım. Sonuç ? İstanbul’da gizli bir merkez adeta. Hani eski diziler olurdu ya, evden çıkardın kasaba el sallardın, bakkala anahtar bırakır, kahvehanede bir çay içerdin. Heh o havayı soluyabileceğin bir mahalle Kuzguncuk. Burayı hissetmek için, fırınından simit aldım, kahvehanesinde oturdum çayımı içtim. Birazi ileride şık bir cafede kahvemi içtim. 1 günlük İstanbul’un 70’li yıllarına dönüş yaptım.
Kuzguncuk İlçesini ufaktan tanıyalım haydi..
Tarihi
Kuzguncuk’un eski adının “Hrisokeramos” olduğu ve “Altın Kiremit” anlamına gelen bu adın yerleşmeye, II. İustinos(hd 565-578) tarafından yaptırılmış olan,çatısı altın yaldızlı kiremitlerle kaplı bir kiliseden geldiği yazılmakta. Kuzguncuk adının kökeniyle ilgili görüşlerden biri, eskiden “Kosinitza” adıyla anılan semtin, bu adının bozularak “Kuzguncuk” olduğu şeklinde. Evliya Çelebiye göre ise bu ad, II. Mehmed (Fatih) zamanında (1451-1481)buraya yerleşmiş “Kuzgun Baba” adlı bir veliden kaynaklanmıştır.
İstanbul’un Asya kesimindeki ilk Musevi yerleşim bölgesi Kuzguncuk’tur. Musevilerin buraya geliş tarihleri bilinmemekle birlikte, 17. yüzyıl kaynaklarında Kuzguncuk’un bir Musevi köyü olarak anıldığı görülmektedir.
Kuzguncuk’un Avrupa Musevileri tarafından “Kutsal topraklara varmadan önceki son durak” olarak kabul edildiği ve herhangi bir nedenle vaat edilmiş topraklara gidemeyenlerin hiç değilse Kuzguncuk’a yerleşip orada ölmeyi ve gömülmeyi vasiyet ettikleri bilinir. Bu nedenle de, yerleşmede geniş bir Musevi mezarlığı olduğu 17. yüzyıldan itibaren sık sık vurgulanır. Bu tarihlerde Kuzguncuk’ta Museviler dışında Rumların da oturdukları bilinmektedir. Ermeniler ise,buraya 18. yüzyıldan itibaren yerleşmeye başlarlar ve 19. yüzyılda Kuzguncuk’ta oldukça büyük bir grup oluştururlar.
Son dönemlerde Kuzguncuk, İstanbulluların tercih ettikleri bir semt haline gelmiş ve eski evlerin restorasyonu hızlanmıştır. Kuzguncuk, yine deİstanbul’un,geleneksel Boğaziçi köylerinin özelliklerini bir ölçüde taşımayı sürdüren yerleşmelerinden biridir.
Ulaşım
Üsküdar İskeleden köprü yönüne doğru yürüyerek yarım saatte ulaşabilirsiniz.
Nerelere Gidilir? Ne Yenir ? Ne İçilir ?
Nail Kitabevi Cafe
Kütüphane’yi cafe olarak ne güzel olurdu dimi ya diye bir düşünce kafandan geçtiyse, buraya bayılacaksın. üst katında sokağa bakan camekanda kahveni içerken okuduğun roman içinde kaybolabilirsin. Kuzguncuk’un simge mekanlarından birisi.
Bostan
İstanbul’da çok azdır böyle mekan. Bostan nedir desek Bostancı mı demek istedin diye soranlar bile çıkabilir eminim. Biberden, mısıra, domatesten, kabağa kadar bir çok ürünün yetiştildiği bir alan. Hasat süresi 55 ile 110 arasında değişiyor. Kuzguncuk çocuklarına ne mutlu ! Harika bir ortamda büyüyorlar.
Galette Kuzguncuk
Kuzguncuk’un şahane tatlıları burada ! Kahve ile tatlının uyumu ile mahalle ritmini gözlemleyebilirsin.
Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi
İstanbul’un en eski mekanlarından birisinde boğaza karşı bir çay içmek ne güzel şeydir dedirten mekan. Eski aşıkların buluşma noktasıymış. Eskinin aşıkları günümüzün büyükleri hala buraya renk katıyor.
Kosinitza
Burası gerçekten etkileyici bir restoran. Eşiniz veya sevgilinizle önemli bir günde program yapmak isterseniz kesinlikle öneririm.
Metet Közde Döner
İstanbul’un en iyi 10 dönercisinden biri der İzzet Çapa. Bence de gayet başarılı bir mekan.
Kuzguncuk Çay Ocağı
Mahallede çay içmenin keyfi nedir biliyor musun ? O zaman buraya uğra. Bilmiyorsan, yine uğra öğren.
Mahalle kültürü gerçekten önemli. İstanbul’u İstanbul gibi yaşamak isteyenler için ideal bir mahalle Kuzguncuk.