Bazı şehirlerin hayatından kesitler verir bazı mahalleler..

Gaziantep’te mahalleler adını genellikle burada bulunan camiilerden alır. Bey Mahallesi’de adını 1587 yılında yapılmış olan  Bey Camii’den almış. Fransız İşgali döneminde zarar gören bu camii maalesef günümüzde yoktur. Ama onun adını yaşatan bir mahalle bırakmıştır geriye. Bey Mahallesi..

Biraz anlatayım..

Gaziantep’in geleneksel mimarisinin kısmen de olsa korunduğu Bey Mahallesi 1536’da tahrir defteri kayıtlarına göre 50 haneden kurulmuş. Ancak yüklü bir devenin geçeceği genişlikte sokakları, taş döşemeleri ile gelişmiş bir mahalleymiş. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde ” Şehrin her sokak başında kale gibi kapıları vardır. Her gece sokaklarında kandiiller yanar” diye bahsettiği yerleşim burasıdır.  Temizliği, düzgünlüğü büyük konakları, buranın bugünü deyimiyle lüks bir semt olduğunu göstermekte.

Bey Mahallesinin diğer özelliği Müslümanlarla, azınlık Ermenilerin kapı komşusu olarak, 20.yüzyılın başına kadar beraber huzur içinde yaşamış olmalarıdır. Mahalleye çok yakın olan St Mary Kilisesi günümüzde Kurtuluş Camii olarak hizmet vermektedir.

Gaziantep’te ki taş işçiliğinin mükemmel örnekllerinin sergilendiği bir yerdir Bey Mahallesi. 1764 tarihli bir belge Gaziantep’te taş ustalığının ne düzeyde olduğunu gösterdiği gibi, Türk mimarlık tarihi açısından da önemli bir kaynaktır. Hassa mimar vekili Yusuf Usta önderliğinde bir grup taşçı esnafı, mahkemeye başvurarak taş ölçülerinin ve fiyatlarının standartlaştırılmasını istemişler. Ve bu karar olumlu karşılanmış.

image5-12image1-26image3-16

Yorumlar