Nüfus : 1.322.376

350px-Kayseri_districts

Kayseri, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık 15. şehridir. 2014 yılı itibarı ile 1.322.376 nüfusa sahiptir. Akkışla, Bünyan, Develi, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı, Talas, Özvatan, Felahiye ve Yeşilhisar olmak üzere 16 ilçeden oluşmaktadır. Ankara ve Konya’dan sonra İç Anadolu’nun üçüncü büyük kenti ve sanayi merkezidir.[2]’nin Orta Kızılırmak Bölümünde, Erciyes Dağı’nın eteklerinde modern bir il. Kuzey ve kuzeybatıda Yozgat, kuzey ve kuzeydoğuda Sivas, doğuda Kahramanmaraş, güneyde Adana, güneybatıda Niğde, batıda ise Nevşehir illeriyle çevrilidir. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri (eski Mazaka, Kaisareia), klasik çağlarda Kapadokya adı verilen bölgededir.Kızılırmak’ın güneyinde bulunan bu bölge, Tuz Gölü’nden Fırat nehrine kadar uzanır. İpek Yolu buradan geçer. Bu nedenle her çağda tüm ulusların ilgisini çekmiş ve pek çok uygarlığın beşiği olmuştur. Kayseri, MÖ 4000 ile MS 2000 olmak üzere 6000 yıllık bir tarihe sahiptir. MÖ 2000 yıllarında Anadolu’ya gelen Hititler, Kayseri’ye 22 km uzaklıkta bulunan Kültepe (Kaniş) şehrini kurmuşlardır. Kültepe, Kayseri ovasının en büyük şehri ve Anadolu’nun en büyük höyüklerinden biridir. Kültepe’nin hemen yanında yer alan Karum’da (Pazarşehir) yapılan kazılarda bu döneme ait çivi yazısı ile çeşitli yazılı tabletler bulunmuş ve bu tabletlerden Asurlu tüccarlarla Hititli yerliler arasındaki ticari ilişkilere ait bilgiler elde edilmiştir. Kültepe, MÖ 4000 yılından Roma devri sonuna kadar devamlı olarak yerleşme görmüştür.

Kayseri Kalesi

Kayseri il merkezinde bulunan Kayseri Kalesi, büyük bir tarihe sahiptir. Hala önemli bir kale olma özelliğini kaybetmeyen Kayseri Kalesi’ne ait ilk bilgiler M.Ö. 238-244 yıllarına dayanmaktadır. Bölgede İmparator Gordianus döneminden kalan sikkeler bulunmuştur. Tarihi boyunca birçok medeniyet için önemli olan bu kale; Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular, Dulkadiroğulları, Karamanoğulları ve Osmanlılar tarafından onarılmıştır. Dış surlarına nazaran iç surlarının büyük bir bölümü günümüze kadar gelmiştir.

Soğanlı Harabeleri

Ürgüp ve Göreme’deki oluşumlara benzer özelliklerde inşa edilmiş bir medeniyet merkezi olan Soğanlı Harabeleri, daha çok 4. yüzyılda Hıristiyanlar için bir kaçış noktası olmuş ve burada onlarca farklı kilise inşa edilmiştir. Halen bazı kiliseler içerisinde Hıristiyanlığın ilk yıllarından kalma freskler bulunmaktadır. Kayseri geziniz uzun süreli ise kesinlikle bir gününüzü ayırmanız gereken yerlerden birisidir.

Ali Dağı Yeraltı Şehri

Gezilmesi en zor yerlerden biri belki de Türkiye’de. Değeri yeni farkedilmiş ve henüz tamamı ziyarete açılmamış yerlerden birisi. Hıristiyanlığın yasaklandığı dönemlerde Hıristiyanlar’ın yaşamak için dağı kazarak inşa ettiği bu şehir, insanoğlunun hangi süreçlerden geçtiğini, isterse neler yapabileceğini görmek adına kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisi.

Melikgazi Kalesi

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde bulunan Melikgazi Kalesi, aynı ismi taşıdığı köyün sınırları içerisindedir. Kale, Zamantı Kalesi olarak da adlandırılmaktadır. Kale, esasında Zamantı ve Elbistan yollarının kontrolünü sağlamak amacıyla inşa edilmiştir.

Derevenk Vadisi

Kayseri Talas’taki Derevenk Vadisi, yerleşim alanlarına çok fazla yakın olmasına rağmen çok fazla bilinmeyen, bilinse de gezilmeyen bir bölgedir. Çünkü, vadiye gidebilecek düzgün bir yol olmamakla birlikte araç trafiğine kapalı bir yerdir. Sadece yürüyüş yapacaklar için ideal olup, keşif yolculukları yapanlara ev sahipliği yapar.

Kapuzbaşı Şelalesi

Aladağlar Milli Parkı içerisinde yer alan Kapuzbaşı Şelalesi, Kayseri’ye yaklaşık 70 km mesafede Yahyalı ilçesinde yer almakta. Yahyalı İlçesine vardıktan sonra 75 km civarı yol daha gidiyorsunuz. Bu sebeple, buraya bir planınız varsa, günü iyi organize etmekte fayda var. Kapuzbaşı Şelalesi 7 şelaleden oluşuyor. En önemli özelliği ise kaynağından çıktığı yeri görüyorsunuz. Yanınızda bir şeyler götürerek piknik de yapabilirsiniz. Önerilir.

image1 (11)image2 (10)

Sultan Sazlığı

Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden birisi. Kapuzbaşı Şelalesine giderken rotanız üzerinde olduğu için ikisini beraber de yapabilirsiniz. Sultan Sazlığı’da Yahyalı ilçesi girişinde yer alıyor. 1971 yılında Tarım, Orman ve Köy İşleri Başkanlığı’nca koruma altına alınan Sultan Sazlığı, 251 çeşit kuş ve Türkiye’de az sayıda bulunan bin adet flamingonun evidir. 600 bin ördek dışında Karabatak, Kara Sumru, Turna, Balıkçıl, Dikkuyruk ve daha birçok kuşa ev sahipliği yapmakta.

69_1852sultan-sazligi_4

Şahruh Köprüsü

Annemin köyü. Çocukluğumun geçtiği bir köyde yer alan köprü. Dulkadiroğulları döneminden kalan önemli bir tarihi eser olan Şahruh Köprüsü, Kayseri’de bulunmaktadır. Kızılırmaküzerine kurulmuştur ve uzunluğu 144,5 metre. Köprüyle ilgili bir rivayette vardır. Uzun yıllar insanların Kızılırmak’ın üzerinden geçmek için kullandığı köprü, bir gün düğün alayı yapıldığı sırada çökmüş. O sırada üzerinde 300 atlı ve 500 insan varmış. Kızılırmak’a düşen onca insanın kimisi sulara kapılıp yok olmuş, kimisi kurtulmayı başarmış.

Erciyes

Türkiye’nin kış turizm açısından en önemli 3. bölgesidir Erciyes Kayak Merkezi. Kış tatillerinde ilk tercih edilen yerler arasındadır. Kış turizmi dışında yazında yaylalarında kamp yapılıyor. Kamp yapılan alanlarda çok fazla tarla faresi var aman korkmayın. Onlar da sizden korkuyor. Adı fare işte. Gayet sevimli hayvan aslında. Aralık-Nisan ayları arasında istediğiniz kadar konaklayıp tatilin tadını çıkaracağınız kayak merkezinde kar kalınlığı 50-100 cm civarındadır.

Kafkas Kültürü Yöresel Ev Yemekleri

Kayseri’de nerede mantı yenir ? diye soruyorsan, seni buraya alalım. Burayı ilk gördüğünde, esnaf lokantası gibi sanabilirsin. Ama unutma ki, en güzel yemekler her zaman lokantada olur restoranda değil. Çalışanlar ve işyeri sahibi çok ilgiliydi. Baya sohbet de ettik. Kayseri konusunda yardımcı da oldu. Çerkez mantısını en iyi ve çok uygun fiyata yiyebileceğin bir mekan. Önerilir.

69929348_ssb7WBdJh7CCeJWHMvzGSJws9QkMP6NiEPn0G6BucC8

Sabiha Sultan Restaurant

Kayseri’ye çok yakışan bir mekan. Gerçekten emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Kayseri lezzetlerini böyle bir atmosferde tatmak ayrı bir keyif veriyor kesinlikle. Burada tavsiye edeceklerim şöyle, Kayseri tabağı ve mantı.

41939964_FSGCG2WK6VeHcQwLvWx8jRV-1Snuu-t9cm65i_QxyFQ

Ağaçaltı Restaurant 

Canın kavurmalı bir şey çekiyorsa buraya uğramalısın. Gerek sac tava gerekse, ekmek arası şahane kavurması var. Yemek sonrası, tüm Kayseri’de bilinen, tahinli kadayıfı da denemelisin. Nefistir.

Avlu Restaurant

Buranın en büyük artısı ambiyansı. Tarihi bir alanda misafir hissediyorsun kendini. Tarihi bir yere gelmek isterseniz değerlendirilebilir. Yemek konusunda, nankör gibi olmasın ama daha iyi yerler var elbette. Ama buranın ruhu da her yerde yok. Tarak kebabı ve yaprak saç tava önerilir.

11823493_dT13qZfdJqs5xXgvKmF3dDEQnX5TYTseKR-epLv2fUw

Saray Çiftliği Kahvaltı ve Ev Yemekleri

Kayseri’de en beğendiğim yerlerden birisiydi. Kahvaltı içinde günlük ev yemekleri içinde tercih edilebilir. Kayseri mantısı ve kahvaltı da kızarttıkları peynir çok lezzetliydi. Öncelikler arasına rahatlıkla girebilir.

Yorumlar