Göllerden, dağlarına, ovalarına doğal yaşam içinde bir şehir..
Nüfus : 144.864
Bolu ili Yurdumuzun Batı Karadeniz Bölgesinde, 30º 32’ ve 32º 36’ doğu boylamları, 40º 06’ ve 41º 01’ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 8458 km² alanı olan İlimizin batısında; Sakarya ve Düzce, güneybatısında; Bilecik ve Eskişehir, güneyinde; Ankara, doğusunda; Çankırı ve Karabük, kuzeyinde; Zonguldak illeri vardır.
İlin merkez ilçe haricinde 8 İlçesi, 4 beldesi ve 511 köyü vardır.
Dağlar: İl topraklarının % 56’ sını kaplamaktadır. lin güneybatı – kuzeydoğu istikametinde Bolu Dağları; en yüksek yeri 1980 m. ile Çele Doruğu, ve Abant Dağları (1748 m.), Gerede’nin kuzeyinde Arkot (1877 m.) ve Göl Dağları (1112 m.)dır. En güneyde ilk iki sıradan daha yüksek olan ve genel olarak Köroğlu Dağları (en yüksek yeri 2499 m.) adı verilen volkanik dağlar uzanır. Bolu’nun güneyindeki uzantısı Seben Dağları 1854 m. Mudurnu civarında Ardıç Dağları 1443 m. Güneydeki Çal Tepesi ise 1640 m. yüksekliğindedir.
Ovalar: İl Yüzölçümünün % 8’ini kaplayan ovalar genel olarak batı – doğu istikametinde uzanırlar. 725 m. yükseltideki Bolu Ovası ve 1300 m. yükseltideki Gerede Ovaları en genişleridir. Diğer ovalar ise Yeniçağa Ovası, Mudurnu Ovası ve Göynük ilçesinin güneyinde Himmetoğlu Ovasıdır.
Akarsular: Bolu’da en önemli akarsular Büyüksu, Mengen Çayı, Aladağ Çayı, Mudurnu Çayı , Göynük Suyu, Çatak Suyu ve Gerede Çayıdır.
Göller : Yörede morfolojik yapının karmaşıklığı, akarsu sayısının çokluğu, yükselti farklılıkları ve eğimin fazlalığı gibi faktörler çok sayıda gölün oluşmasına neden olmuştur. Havzaların ve çanakların yüzölçümlerinin küçüklüğü göllerin de küçük alanlı olması sonucunu doğurmuştur. Abant Gölü, Yeniçağa, Çubuk, Sünnet, Yedigöller, Karagöl, Sülüklügöl, Karamurat en önemli göllerdir.
İklim : Bolu genellikle Batı Karadeniz ve Karadeniz iklim tiplerinin içinde yer almaktadır. Bunun yanında güneybatı bölümlerinde Marmara ve İç Anadolu iklim tipleri de görülmektedir. Son 52 yıllık verilere göre ortalama günlük güneşlenme süresi 5 saat 49 dakika, yıllık yağış 536 mm. yıllık ortalama yağışlı gün sayısı ise 137 gündür.
Bitki Örtüsü :Bolu’da hakim bitki örtüsü ormanlardır. İl topraklarının %55’i ormanlarla kaplıdır. Karadere, Seben ve Aladağ Ormanları yurdumuzun en zengin ormanlarıdır. Hakim ağaç türleri kayın, gürgen, ıhlamur, dişbudak, meşe, kızılağaç, karaağaç, kavak, köknar ve sarıçamdır.
Bolu Gezilecek Yerler
Gölcük
Bolu’nun 13 km güneyinde suni olarak yapılmış bir göl. Etrafı çam ve köknar ağaçları ile kaplı olan gölün kışın kar altındaki görüntüsü gerçekten insanı heyecanlandıracak cinsten. Bölgeye araçla max. 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Aracınızı parkettikten sonra, göl çevresinde yürüyüş yapabilir, restoranda bir şeyler atıştırabilirsiniz. Araçla gölün çok yakınına kadar gidebilirsiniz. Otopark ücretli.
Yedigöller
İstanbul’dan 3,5 saat mesafede yeşilden bir durak Yedigöller. Adını da tabiatından alıyor. Yedigöller, haftasonu ne yapsam da kaçsam bir yerlere diyen İstanbul ve Ankara halkı için yaratılmış adeta. Neler yapsak dinlensek derseniz, güzel bir alternatif gerçekten. Özellikle bahar ve sonbahar aylarında uğramanızı öneririm ki, doğayla iç içe oldukça keyifli vakit geçirin. Bolu merkezine 43 km mesafede bir cennet. Bu bölgeyle ilgili tecrübemi ana sayfada blog yazılarım üzerinden ulaşabilirsiniz. Detaylıca belirttim her şeyi.
Kartalkaya
Kartalkaya Kayak Merkezi Bolu’nun 38 km güneyinde Köroğlu Dağları üzerinde bulunan, Türkiye’nin önemli kış sporları merkezlerinden biri. Özellike şubat ve mart aylarında fazlasıyla ilgi gören bir lokasyon. Toplam 30 km uzunluğunda 13 pist ve 9 teleski bulunmakta.
Abant
Koca şehirlerden kendimizi sıyırıp, doğada yer almak isteriz ya bazen. Abant öyle bir adres. Yılın hangi dönemi giderseniz gidin, muhteşem bir görsel şölen sizleri bekliyor olacak Abant Gölü ve çevresinde. Abant’a Bolu merkezden yarım saat gibi kısa bir yolculukla ulaşmanız mümkün.
Akkaya Travertenleri
Sadece Pamukkale’de var sanıyor çoğu insan. Ama Bolu’da da bulunuyor. Bölge halkı tarafından, sağlıklı su olarak nitelendirilen Akkaya’ya giriş ücreti 4 TL. Mudurnu yolu üzerinde, Çepni Köyü civarında yer alıyor. Burasıyla ilgili tecrübemi ana sayfada blog yazılarım üzerinden ulaşabilirsiniz. Detaylıca belirttim her şeyi.
Seben Gölü
Batı Karadeniz’in en büyük gölü olan Seben Gölü, Bolu il merkezine 32 kilometre uzaklıktadır. Abant Gölü’nden yedi kat büyük olan Seben Gölü, yapay bir göldür ve yapımına 2006 yılında başlanmıştır.
Turizme kazandırılan Seben Gölü, çevresindeki yeşilliklerle, mağaralara ve kaya evlere yakınlığıyla çok cazip bir noktadır. Aynı zamanda etrafında yaylaları da bulunmaktadır. Burada piknik yapabilir, dostlarınızla keyifli vakitler geçirebilir ve bol bol dinlenebilirsiniz. Bolu tatilinizde Seben Gölü tüm güzelliğiyle sizleri bekliyor olacak. Yeşilin ve mavinin muhteşem uyumuna tanık olacağınız göl, size tüm maharetini gösterecek.
Çubuk Gölü
Göynük-Bolu yolunun 5. km’sinden sola dönerek 6 km daha yol yaparsanız Çubuk Gölü karşılar sizi. Kayabaşı Tepesi’nden inen heyelanın genişleyen vadiyi tıkaması sonucu oluşan göl, 15 hektar büyüklüğünde olup deniz seviyesinden 1150 metre yüksektedir. Kıyısında Gölbaşı Mahallesi vardır. Çevresinde yürüyüş parkuru bulunmaktadır ve etrafı güzel çam ormanlarıyla çevrilidir. Günübirlik piknik ve kamp amaçlı geziler için tercih edilmektedir. Çubuk Gölü balık avlamayı ya da yürüyüş yapmayı sevenler için idealdir.
Mudurnu
Evleri ile meşhur bir ilçe. Kesinlikle gitmeli ve sokakları arasında kaybolmalısın. Tarihi 4000 yıl öncesine ulaşan bir merkez. Safranbolu ve Cumalıkızık kadar iyi korunmuş olmasa da, evleri görünce direkt kameranıza sarılacağınıza eminim. Eski İpek yolu güzergahı olma özelliğini taşıyan Mudurnu’da Osmanlı-Türk mimarisine uygun bir çok detay göreceksiniz.
Bolu Müzesi
1981 yılında ziyarete açılan müzede, etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müzede sergilenen arkeolojik eserler; Osmanlı, Frig, Urartu, Lidya, Grek, Roma ve Bizans devirlerine ait , Neolitik Dönem, Eski Tunç Çağı’na aittir. Bolu ve çevresinde kullanılan geleneksel eski eşyalarda müzede sergilenmektedir.
Bolu Kahve Noktaları
Black
Küçük ama şirin bir mekan. İsminden de anlaşılacağı üzere siyah üzerine kurgulanmış dekore edilmiş bir yer.Oldukça konforlu ve şehrin temposunu unutturacak cinsten bir kahve dükkanı. Tatlıları da fena değil, önerilir.
bi’çay
Çay ve dibek kahvesi için ideal bir mekan. Şık tasarımı ve iletişimi kuvvetli olduğu belli olan çalışanlarıyla gayet bütünleşmiş Bolu’ya yakışmış bir mekan.
Chillbox
Kahve içilecek ideal mekanlardan birisi. Ama waffle’ı da gayet kaliteli. Mekana gidenler, waffle ile kahve arasında kalıyor genelde. Ama ikisini de alıyorlar sonrasında. Waffle ağır derseniz, suffle de güzeldir. Önerilir.
Don Kişot
Kahve veya yemek her ne sipariş ettiysen lezzetli o ayrı, ama daha önemlisi var. Seni geçmişe götürür burası. Yeşilçam’dan Susam Sokağına kadar bir çok ilgiyle izlediğimiz filmlerden izler yakalacaksın.