Haftasonu Bozcaada’ya !

 

Hoşbulduk Bozcaada ! Ben de geldim sokaklarında kaybolacağım, denizine koşacağım gündüzü farklı akşamı farklı keyif veren bu adaya. En sevdiğim yanı feribotta tanırsın ada misafirlerini. Giderken feribotta gördüğün insan akşam  bir restoranda yan masanda denk gelebilir. Aynı şekilde, dönerken feribotta yine denk gelebilirsin. Selam verirsin nasıl geçti ? diye.. Denizi vs bir yana yarattığı bu samimiyeti güzel Bozcaada’nın.  Turkuaz denizi, sokakları ve ada halkı ile bütünleşmiş muazzam bir yer olduğu kesin.

Şu ara baya sakin ada, ama yaz sıkı bir hazırlık olduğu kesin. Ada’da dikkat çeken şeylerden birisi evleri olur hep. Ada merkezi şuanda Cumhuriyet ( Rum ) ve Alaybey ( Türk ) mahallesi olarak ikiye ayrılıyor. Cumhuriyet mahallesinde Rum , Alaybey mahallesinde ise Türk mimarisine ait izler var. Farkı da şu, Rum mahallesinde bulunan evlerin bodrumları var. Pencereler daha yüksek ve geniş. Türk mahallesinde ise alt katlar biraz daha yüksek ve dar pencereli. Bunun sebebi de alt katın erzak deposu ya da taşlık olarak kullanılması. Peki bu ada’da neler yapılır ? Tavsiyelerim şöyle,

Bozcaada’ya Nasıl Gidilir ?

Bozcaada’ya gitmek için Çanakkale’ye 48 km uzaklıkta Geyikli İskelesine gelmeniz gerekiyor. Geyikli İskeleden  Gestaş işletmesinden alacağınız tüm biletlerin gidiş dönüş olduğunu unutmayın. Aşağıda sefer saatleri ve ücretlerini paylaşıyorum.

Geyikli-Bozcaada Feribot Seferleri

Geyikli’den Hareket

Pazartesi – Salı – Çarşamba – Perşembe uygulanacak tarife

Bozcaada’dan Hareket

Pazartesi – Salı – Çarşamba – Perşembe uygulanacak tarife

08:00 07:15
09:00 09:00
11:00 11:00
14:00 14:00
16:00 15:00
18:00 17:00
20:00 19:00
Geyikli’den Hareket

Cuma – Cumartesi – Pazar uygulanacak tarife

Bozcaada’dan Hareket

Cuma – Cumartesi – Pazar uygulanacak tarife

08:00 07:15
09:00 09:00
10:00 10:00
11:00 11:00
12:00 12:00
13:00 13:00
14:00 14:00
15:00 15:00
16:00 16:00
17:00 17:00
18:00 19:00
20:00 22:00
23:00

 

Geyikli – Bozcaada
Yolcu 7,0 TL Gestcard 65 Yaş Üstü Yolcu 3,50 TL GestCard Öğrenci 2,50
GestCard Yolcu 5,00 Otomobil(1+7 Koltuk) 80,00 TL Minibüs(8-18 Koltuk) 120,00 TL
Midibüs (19-32 Koltuk) 200,00 TL Ada Otomobil (GestCard) 50,00 TL Karavan 120,00 TL
Kamyonet 1 – 3,5 Ton 100,00 TL Otobüs 385,00 TL Tır 355,00 TL
Kamyonet 3,5 – 6 Ton 110,00 TL Kamyon 210,00 TL Römork 50,00 TL
Küçük Motor(150 cc Altı) 14,00 TL Motor(150 cc Üstü) 40,00 TL Traktör 70,00 TL
1/2m3 Yük 4,00 TL İş Makinesi 185,00 TL Palamar 100,00 TL
Manevra 230,00 TL 1 m3 Yük 8,00 TL Low-Bed**

Nerede Denize girilir ?

Ayazma : Ada’nın en popüler ve kalabalık plajı olduğu kesin. Çünkü ulaşımı kolay. Merkezden kalkan servislerle 10 15 dakikaya ulaşabilirsin. Şezlong ve Şemsiye kiralaması yapılıyor. Ayrıca  Koreli, Ali Baba ve  Vahid’in yeri olarak 3 güzel mekanı  da var. Bana kalırsa en güzeli Ali Baba. Bir de Bozcaada yoluna doğru giden rampada Manastır isimli bir mekan daha var. Orası da gayet dinlendirici bir mekan.

Habbele : Ayazma’dan sonra gelen Sulubahçe Koyu’nun bitişiğinde ki koy. Gayet güzel denizi var. Ayazma’ya nazaran daha sakin.

Mermer Burnu : Akvaryum Koyu olarak da bilinir. Bozcaada’da balıkları en yakından görebileceğin nokta burası. Bir çok balık türü ile beraber yüzebilirsin. Bence Bozcaada’nın denize girilecek en güzel noktası burası.

Ataol Beach ve Mitos Beach‘ de listenizde olsun.

 6fe65294-c7e7-4737-8d03-0106e7433343

Tavsiyelerim Neler ?

Adada gezilecek yerlerden çok yenilecek yerler var. Bozcaada Müzesi ve Bozcaada Kalesi gezilecek yerlerin başında geliyor. Onun dışında mekanlardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle benden söylemesi. Adada maalesef son iki gidişimde de ilginç esnaflara denk geliyorum. Kimi kendine has kurallar koymuş, kimi üslupla ilgili sorun yaşıyor. Türkiye’de çok fazla yer gördüm, çok fazla esnafla tanıştım, konuştum vs vs. Ama Bozcaada esnafı ikiye ayrılıyor. Esnaflar ve ilginçler. 3 gün geçirdiğim Bozcaada’da 4 farklı mekanda ilginç tecrübeler yaşadım. Ama kötü tecrübelerim yerine güzellerini yazacağım. En güzel önerim ise şu, adada kaç gün kalırsanız kalın akşamlarınızı Polente’de geçirin mutlaka. Hadi tavsiyelere başlayalım.

Polente : Ada’nın hemen girişinde sol tarafta köşede enfes bir cafe. Akşamları özellikle baya keyifli oluyor. Ada kültürünü en güzel hissedebileceğin noktalardan birisi. Polente ismini adanın en batı ucunda ki fenerden alıyor. İşletme sahibi, Hüseyin Bey der ki, Polente gelenlere hoş geldin gidenlere hoşça kal diyen nöbetçi karşılama uğurlama noktası. Ada’nın giriş çıkış kapısıdır burası.

Eski Kahve : Sakız muhallebisini en güzel deneyimleyebileceğin mekan.

Çiçek Pastanesi : Tenedos kurabiyesini denemediniz mi ? Adaya geldim demeyin. Buraya uğramalısın. Favori ürünlerim; kurabiye, patlıcanlı börek, limonata ve dondurmaları.

Veli Dede : Çiçek ve Veli Dede ikisi de son derece kaliteli iş yapıyor. Veli Dede de ayrıca çok güzel reçel ve hamur işleri de var. 4 çeşit kurabiye ve diğer ürünleri için değerlendirin derim.

Sandal Meyhanesi : Adanın meyhaneleri kendine has mezeleri sayesinde daha güzel oluyor. Gayet keyifli bir mekan. İşletme sahibi Ahmet Bey çok etkili. Masa masa hatır sorar.

Ada’m : Meyhane kısmında bir önerim de burasıdır. Çok orijinal mezeleri var. Sunumları da gayet güzel. Personel ilgili, ortamı güzel.

Cabalı Meyhane : Ülkü şef artık Türkiye’de tanınan birisi zaten. Meyhane konusunda Bozcaada’da en çok tercih edilen mekanlardan birisi. Personeli ilgili, sunumları gayet güzel. Ayrıca eminim çok farklı meze çeşitleri deneyimleyebilirsiniz.

Kuzine : Kuzine kalenin sağ tarafında kalan caddede yer alıyor. Menüsü gayet geniş, mekan ferah. Deniz kenarında mis gibi yer aslında. Ama bir ilginç mesele de şu; adanın tek siyahisi burada yaşıyor. Adı Ali. Ama ben Cuma diyorum. Robinson Cruise ve Cuma’nın Cuma’sı hani. Aslında Zambiyalı ama inanılmaz akıcı Türkçe biliyor. Hatta Gaziantep şivesi yapmasını rica ederseniz şovunu da izleyebilirsiniz. Son derece güzel, samimi bir mekan.

Yaren : Yaren , kalenin sahile doğru yamacında yer alıyor hemen. İşletme sahibi Erdal Bey baya ilgili. Rica ederseniz kahvaltıyı kendi eliyle hazırlıyor ve baya güzel menemeni var . Denize sıfır serpme kahvaltı alabilirsiniz burada.

Koreli : Koreli’de Ayazma’ya karşı  patates kızartmanı ve içeceğini alabilirsin.

Ali Baba : Personeli harika ilgili bir kere. Ayrıca ev yapımı patatesleri ve güveçte karidesi gayet lezzetli. Hem plajın dibinde hem son derece keyifli salaş bir mekan. Listenizde olsun.

Patiska : Oya Hanım inanılmaz güzel bir mekan yapmış. Patiska zengin kahvaltı çeşidi ve sunumlarıyla Adanın en iyilerinden.

Çınaraltı : Gün içinde hep uğrayabileceğiniz ama benim favorimin sabah kahvaltısı için ideal nokta olduğu bir yerdir. Simit ve çayınla köy kültürünü yaşayabilirsin.

Harch : Çok güzel el işi tasarım ürünler var. Kapı numaraları için çok şık taşlar var. Çok da hoş bir hanımefendi işletiyor. Yardımcı olur.

Rüzgar Gülü : Bozcaada’nın en batı ucu. Ve Türkiye’de güneşin batışını en güzel izleyebileceğin noktalardan birisi. Rüzgar güllerinin az ilerisinde en uçta ise, Bozcaada’ya girişte de gördüğünüz ve adını burdan alan Polente yani fener var. Bu bölgeye araçsız gelmek çok zor. Bu yüzden taksi veya kendi aracınız lazım. Bozcaada’ya gelip burayı görmediyseniz. Ben Bozcaada’yı gördüm bilirim demeyin. Aracınız yoksa meydandan minibüsler kalkıyor. Benden tavsiye hava kararmasından 2 3 saat önce alın piknik örtünüzü, yapın alışverişinizi fırlayın oraya. Eminim Bozcaada’nın en güzel anını burada yaşayacaksınız.

Bozcaada Kalesi : Gördüğün görebileceğin en güzel kale belki de Türkiye’de. Baya bakımlı ve şehri tepeden görebileceğin güzel bir manzarası var. Kalenin bakımı gayet güzel ama içinde hiç bilgilendirici bir yazı göremedim. Mesela kubbe var. Fakat orada zamanında ne olup bitiyordu hiçbir yazı yok. Rehber olmadan bir şey anlamazsınız.

Bağ evleri : Bozcaada’da hayatın akışını ritmini bağcılık belirliyor. Bozcaada’da hemen herkesin bağlarla veya bağcılıkla ilişkisi var. Turistleri saymazsa, adaya dışarıdan gelenler de bağlarda çalışmak üzere gelen Bayramiç Köylüleri de eninde sonunda bağcılığa ilgi duyuyor. Sokakta bir evin duvarında şöyle bir yazı okudum. “Bozcaada’ya gelen herkes eninde sonunda bağcı olur”. Koylara giderken gördüğünüz bağ evlerini ziyaret edin derim. Ada halkı genel olarak böyle şeyleri sever. Sizinle sohbet etmekten keyif alır.

Bozcaada Müzesi : Bozcaada Müzesi adanın tarihinde yolculuk yapmanızı sağlayacak bir sebep adeta. Adaya gelen eski Fransız seyyah’dan, Ara Güler’den alınan fotoğraflar müzede sergileniyor. Ayrıca, Eczacı Papadopulos ve diğer adalıların hikayesini dinleyebileceğiniz, üzüm taşımacılığındaki küfeler vs vs. Her şey burada. Bozcaada’yı daha iyi tanımak için güzel bir sebep açıkcası. Tam bilet : 10 TL

Bozcaada’da Nerede Konaklamalı ? 

Adaya son iki gidişimde de Ela Tenedos’u tercih ediyorum. Odaları bembeyaz ve gayet konforlu olduğu gibi temiz de. Ayrıca Bozcaada Kalesi gören pencereleri ve şık bir terası da var. Otelin konumu da iskeleye 5 10 dakika yürüme mesafesinde. Hal böyle olunca arabanızı bırakın yürüyerek gidin her yere. Son derece merkezi bir konumda yer alan şık bir butik otel. Ayrıca, işletmeci Hakan Bey de son derece ilgili. Kendisinden Bozcaada ile ilgili bir çok tavsiye alabilisiniz.

Bütçe olarak daha uygun bir şey ararsanız ise, yine Ela Tenedos yanında olan Kale Pansiyon aklınızda olsun.

Dikkat Edilecekler

  • Çanakkale’ye gelince Bozcaada yakın diye düşünmeyin. 45 dakika daha yolunuz var unutmayın.
  • Bozcaada feribot saatleri yazın ne kadar sık olursa olsun yetmeyebilir. Bu yüzden hedeflediğiniz sefer saati için 1 2 saat önce orda bulunmaya çalışın.
  • Bozcaada’dan Geyikli’ye ulaşmak için aracınızı erkenden iskeleye parkedin. Ben 18.00 feribotu için 16.00’da aracımı parkettim. Aralara ek seferler koyuyorlar ama koymazlarsa bir sonra ki sefer 22.00’de. Bu konuya özellikle dikkat edin derim. Yoksa ada’da 1 gece daha kalırsınız. Ki hoş kötü de değil..
  • Ada’da park yeri merkez için biraz sıkıntı olabilir. Kale’nin arka tarafında bir kaç tane geniş otopark var. Bilginize,
  • Mekanlara rezervasyonunuzu öğlenden yapmalısınız. Yer bulmak sorun olabiliyor. Yer yok cevabı alırsanız otelinizden yardım isteyin. Ada’nın yerlisi yardımcı oluyor hemen.
  • Bağcılık ada için çok özel bir iş. Bağlara girip üzümlere saldırılmamalı 🙂
  • Bence bayramda gitmeyin. Temmuz ve ağustos ayında da saatlerinizi güzel ayarlamalısınız. Zira kalabalıktan örnek vermek gerekirse, bazı akşamlar ada’da ki insanlara ekmek yetmiyor.
  • Bence en güzel mevsim ekim. Denizi sıcak ve kalabalık az. Bu dönemi tavsiye ederim.
  • Adada isterseniz motor , atv veya bisiklet kiralayabilirsiniz. Günlük fiyatları ise bisiklet 20 , atv 200, motosiklet 100 TL. Ayrıca yakıtları da full vermeniz gerekiyor.

Hediye Ne Alabilirim ?

Reçel : Süt, patlıcan, domates, nar ve daha onlarca reçel çeşidi üretiyorlar. 5 ile 10 lira arasında değişen rakamlara bu ürünlerden satın alabilirsiniz.

Şarap : Corvus ve Talay en iyi şarapçıları bence. Bu şarapların fiyatı da 30 ile 500 TL arasında değişiyor.

Kurabiye : Çiçek Pastanesi’nde ve Veli Dede’de  Tenedos Kurabiyesi paket yaptırabilirsin.

El işi ürünler : Cam işçiliği ada’da gitgide yükselen bir alan. Çok güzel atölyeler ve hediyelik ürün düşünebileceğiniz noktalar var.

Kekik : Adanın limon ve dağ kekiği meşhur. Tezgahlarda bulabilirsiniz.

         

 

Yorumlar