Malayca Başlıca Kelimeler

  • Merhaba (resmi): Merhaba
  • Merhaba (gayri resmi): Hai (Merhaba)
  • Teşekkürler: Terima kasih (TREE-muh KAH-seh)
  • Evet: Ya (YUH)
  • No : Tidak (tee-DAH)
  • Güle güle: Selamat tinggal (SLAH-maht teneke-GAHL) [“Güvenli kal!”] Veya Selamat jalan (SLAH-maht JAH-lahn) [“Güvenli yolculuk!”]
    .
  • Affedersiniz / Üzgünüm: Maaf (mah’AHF) veya Maafkan saya (mah’AHF-kahn SAH-yuh)
  • Burada İngilizce bilen birisi var mı ?: Adakah orang yang cakap Bahasa Inggeris di sini? (AH-duh-kah OH-rahng yahng CHAH-kahp bah-HAH-suh ING-grees dee SEE-nee)
  • Yardım !: Tolong! (TOH-lohng)
  • Şerefe !: Sorakan!

Penang Hakkında Kısa Kısa

  • Buraya bence min. 2 gece 3 gün ayırmalısınız.
  • Büyük mağazalar dışında sokak lezzetleri tezgahlarında ve esnafta kredi kartı geçmiyor. Nakit bulundurmak lazım.
  • Bölgede özellikle George Town bölgesinde yürüyerek tur yapabilirsiniz. Araca ihtiyacınız olmayacak.
  • Malay mutfağından sıkılırsanız, Hint restoranlarını tercih edebilirsiniz. Bir miktar bize daha yakın bir lezzet. Ama bir miktar 🙂
  • Mural sanatlarının önünde sıra olabiliyor. Öyle aa duvar vs demeyin, sıraya girmek gerekebilir.
  • Şehir turunu insanların kullandığı bisikletlerle yapabilirsiniz. Son derece keyifli.

PENANG 

Malezya seyahatimde açık ara en çok beğendiğim, keyifle dolaştığım şehir Penang oldu. Muralları, sokak lezzetleri, Avrupa’da dolaşıyor gibi hissettiren mimarisi ve Asya’nın güleryüzlü insanlarının bunda etkisi tabi ki çok. 3 gün geçirdiğim Penang’da bakalım neler gözlemledim beraber bakalım mı ?

Penang’a Ulaşım

Penang’a Kuala Lumpur’dan isterseniz 55 dakika süren uçuş veya 4 saat sürecek karayolu yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Uçak en kestirme yöntem elbette. Ben de bu yöntemi tercih ettim. Penang Havalimanı şehir merkezine 40 45 dakika uzaklıkta. Taksi, otobüs seçenekleriyle George Town bölgesine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.  Bu arada, karayolu ile ulaşım düşünürseniz, Asya’nın 13,5 km ile en uzun köprülerinden biriyle Penang Adasına ulaşabilirsiniz. Şehir içinde ise Uber ve Grab işinizi görecektir, bir çok noktaya 10 12 TL gibi ücretler ödeyerek hızlıca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kısa Kısa Penang Tarihi

Öncelikle George Town ismi bir Britanyalı’dan geliyor evet. Hikayesi ise biraz ilginçliklerle dolu. Kedah Sultanlığı olarak geçen adada bir süre İngilizler yaşıyor. Ada İngilizlere kiralanıyor. Sonrasında kiralanan ada bir anda İngilizlerin hükmettiği bir toprak parçasına dönüşüyor. Günümüzde en önemli bölgesi oaln George Town ismi bile buradan geliyor hal böyle olunca. Kendi kültürlerin, mimarilerini buraya empoze ediyorlar. Çin’in zenginler, Hint’in fakiri işçisi geldikçe de kozmopolit bir hal alıyor burası. Bu yüzden adada bir çok milletten izlere rastlayacaksınız gezinizde. 2008 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alınan bir şehir burası, muralları ve Asya’dan uzak mimarisi ile ilginç bir memleket olduğu kesin. Ada nüfusunun %45’i Çinli %35 civarı Malay olarak geçiyor. Geri kalan kısım ise Hintli.

Asya’da 2007 yılında 254 şehir arasından 10.sırada seçilmiş Penang. Yahoo Travel, ölmeden önce görülecek adalar listesinde ilk 10 ada arasında göstermiş Penang’ı. Hadi gelin bakalım bu Penang’da ne var ne yok ?

Penang Gezilecek Yerler

Penang Hill : Adanın deniz seviyesinden 833 metre yükseklikte en yüksek noktası. Tepeye finiküler ile çıkabiliyorsunuz. Finiküler ilk olarak 1906 yılında yapılmış. Fakat, zamanın şartlarına göre 87 yıl kullanılan finiküler 2010 yılında yeniden yapılmış. Gayet güvenli, yenilenmiş anlayacağınız. Yukarıya çıktığınızda  Penang şehrini tepeden görebilir ve şehrin tüm detaylarını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, maskeli maymun olarak da bilinen siyah maymun türünü görebilme şansınız da oldukça yüksek. Ayrıca, bölgede ekolojik yürüyüş yapabileceğiniz bri alan da mevcut. Habitat olarak geçen bölgede doğanın tam içinde yürüyüş yapabilirsiniz. Benim yaptığım yürüyüşte bir görevli önümüzde yürüyerek canlı arayışına girmişti. Mavi yılan, örümcek gibi canlıları kendisi aşina olduğu için kolayca görüyor ve bizi uyarıyordu. Son derece heyecanlı ve keşif dolu bir tur oldu açıkcası. Finalde ise Penang Hill’den de yüksek bir noktada Habitat yürüyüş alanında 360 bir tur yaparak tüm bölgeyi gözlemleme fırsatım oldu. Ama en ilginci ve güzeli ne biliyor musunuz ? Bu bölgede orman keşfedilirken orman içinde yürümüyorsunuz. büyük platformlar var. Doğaya zarar gelmesin diye uzun köprüler yapılmış. Keşfinizi buralarda sürdürüyorsunuz. Bence Penang’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor kesinlikle.

Snake Temple : Eveet ! Yılanlı tapınak, tercüme doğru efendim. Havalimanı’ndan şehire giderken yol üzerinde buraya uğrayabilirsiniz. Havalimanına daha yakın. 1850 yılında yapılmış olan bu tapınakta bir farklılık var. Yılanlar ! Zamanında Choo Sor Kong isimli Çinli bir rahibe adanmış bir ibadethane burası. Fakat rahibe vefat edince, evi yılanlar basmış. Sayı o kadar çoğalmış ki, inanışları bir etkilemiş.  Yılanlar buraya zorla değil bir hikmet peşinden geldi diye düşünülerek tapınak yılanlı olarak adlandırılıyor artık. İçeriye girdiğiniz andan itibaren de gerçekten bir çok noktada yılan görmek mümkün. Aralarından geçerek ilerledim ben de. Korktum mu ? Evet. Ama keşif işte 🙂

Chew Jetty : Burayı çok sevdim işte. Yine yılanlı tapınak civarında bulunan eski bir Çin Köyü Chew Jetty. Deniz üzerine inşa edilmiş bu yapılar fotoğrafçıların, turistlerin ilgi odağı resmen. Gerçekten de fotoğrafla ilgilnen biriyseniz burada çok malzeme çıkartabilirsiniz. Hala Çinli yaşlıların bulunduğu bu bölgede yaşam devam ediyor.

Kek Lok Si Temple : Güney Asya’nın en güzel tapınaklarından biri olarak geçiyor.  Meşhur Malay Hibiscus çiçeğini de görebileceğiniz bahçesinde aynı zamanda çok sayıda kaplumbağanın da bulunduğu bir havuz da yer alıyor. Ben gittiğimde bir kısmı restorasyon aşamasındaydı ama gerçekten güzel bir ibadethane olduğu kesin.

Leong San Tong Khoo Temple : Duvarlarındaki işlemeler, resimler beni benden aldı bu tapınağın. Son derece emek verilmiş bir yapı gerçekten. Buraya kadar gediyseniz, mutlaka görmelisiniz.

Penang George Town : Sokak lezzetlerinin ve seyyar hayatın ağırlıkta olduğu gerçek Penang hikayesini yaşayabileceğiniz bir yer gerçekten. Ben dolaşırken çok keif aldım. Mural sanatları, seyyarlar ve birbiri ile yarışan mekanlar renk katmış buraya. Ayrıca İngiliz izlerini taşıyan mimari yapılarla kendinizi Avrupa’da da hissedebilirsiniz. Baya iyiydi !

Ayrıca, Muntri Sokağı,  Ah Quee Sokağı , Armenian Sokağı, Cannon Sokağı civarında çok sayıda  mural sanatı da görebilirsiniz. Hepsi güzellik yarışması adayı gibi sıra sıra güzel güzel sıralanmışlar. hepsinde fotoğrafınız olsun isteyeceğiniz kesin !

Pinang Peranakan Museum : Son derece büyük bir konak burası aslında. Çinli bir Prenses ile Malay bir Kral’ın evlenmesi sonrasında zengin yaşamın nasıl Malay kültürüne yansıdığını gözlemleyebileceğiniz bir yer. 1000’den fazla değerli eşyanın bulunduğu bu müzede mutfak kısmı ve tablolar inanılmaz ilgi çekiyor.

Sıradışı Müzeler : 3D Trick Art Museum, Upside Down Museum, Dark Mansion, Toy Museum, Owl Museum, Penang Time Tunnel, The Top Penang’da ayrıca çok eğlenceli interaktif müzeler yer alıyor. Yeterli vaktınız varsa buraları da değerlendirebilirsiniz.

The Gravityz : The Top Alışveriş Merkezi’nin 67.katında isterseniz sky walk yapabiliyorsunuz. Cam bir terasta ayakkabıları çıkartarak 67.katta yürüyebiliyorsunuz. Burada biraz heyecanı yendikten sonra ise isterseniz 65.katta The Gravityz isimli etkinliğe katılabilir ve binanın 360 turunu yapabilirsiniz, bu tur sırasında 6 farklı etap bulunuyor. Birinden birine geçebilir, yükseklik korkunuzu zorunlu şekilde yenebilirsiniz. Bu etkinliği detaylarını ayrıca yazdım buraya tıklayarak bakabilirsiniz : )

     

Yorumlar