2015 yılında 16.000 kişinin İstanbul’dan İzmir’e göç ettiğini biliyor muydunuz ?

Nüfusu : 4.168.415

 

İzmir, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık üçüncü şehri. Anadolu Yarımadası’nın batısında, Ege Bölgesi’nin ortasında yer alan veİzmir Körfezi çevresinde bulunan şehir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı’nı düzenleyen önemli bir fuar merkezi ve liman kentidir. Yüz ölçümü olarak ülkenin yirmi üçüncü büyük ilidir.Batısında Ege Denizi ve Ege Adaları, güneyinde Aydın, kuzeyinde Balıkesir, doğusunda ise Manisa vardır.

İzmir’in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma’nın imparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyonya kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. Bu maksatla da bu şehre “Güzel İzmir”, “Eski İzmir” ve “la Perle de l’Ionie” (İyonya’nın İncisi) deniyordu.

İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Sahil boyunca palmiye, hurma ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı, Mersin Limanı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük limanıdır. Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir, uluslararası sanat festivalleri ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile de önemli bir yer tutar.

2015 TÜİK verilerine göre İzmir’in nüfusu 4.168.415’tir.

Tarihi Asansör

İstanbul’da Kız Kulesi ne kadar değerliyse, İzmirde’de Tarihi Asansör öyle kıymetli. 58 Metre yüksekliğindeki Asansör’ü kullanarak tepedeki yerleşkeye ulaşabilirsin. Burada İzmir’in en muhteşem manzarasını bulacaksın. Keyifle izleyebilirsin. Asansörle çıktığın zaman bir restorana geleceksin. Fiyatları gayet uygundur çekinmeden oturup keyif yapabilirsin körfeze karşı. Yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile, Şehit Nihatbey Caddesi’nin arasında işleyen iki asansörü barındıran asansör kulesidir. 1907 yılında Musevi işadamı “Nesim Levi (Bayraklıoğlu)” tarafından yaptırılan asansör, birinden diğerine 155 basamakla ulaşılan iki semt arasında hızlı ve kolay ulaşım sağlama amacıyla yaptırılmıştır. Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence, kültür ve dinlenme mekanı olarak kullanılıyor. Gözde mekanlardan birisi şuan da.

image1 (36)

Kemeraltı

Zamanında Avrupa’dan gelen mallar Anadolu’ya İzmir’den girermiş. Önce İzmir Limanına girer oradan da Anadolu şehirlerine aktarılırmış. Bu ticaret zincirinde, İzmir Kemeraltı’da nasiplenmiş. İzmir’e gelen turistlerin uğrak mekanı Kemeraltı. Keyifle gezebilir Kızlarağası Hanı içinde kahvenizi içebilirsiniz. Kızlarağası Hanı1744 yılında Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından alt katı alışveriş, üst katı konaklama amacıyla kullanılmak üzere yapılmış.

Agora

Agora kalıntıları yüzyıllardır yarı açıkta duran bazı mermer sütunların ilgi çekmesi sonucu ortaya çıkarılmış. Bölgeden çıkarılan önemli eserler bugün İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmekte. Hergün 08.00 – 17.00 arasında ziyarete açık. İzmir’in tarihine tanıklık etmek isteyenler için ideal bir durak.

Etnografya ve Arkeoloji Müzesi

Bahribaba Parkı içinde 5000 metre karelik bir alandaki müze binası 1984’te açılmış. Teşhir salonları yanında laboratuvarlar, kütüphane, fotoğraf stüdyosu, depolar ile 1500 üzerinde eser barındırıyor bu müze. Eserlerin açık havada kalabilenleri müze bahçesinde sergileniyor. İzmir Arkeoloji Müzesi’nde çoğunluğu bir benzeri bulunmayan 23 bin 404 adet çeşitli boyutta eser bulunuyor. Müzedeki buluntular Erythrai’de bulunan Kore heykeli, Anadolu’nun en büyük tanrıçası Kybele’ye ait çeşitli heykelcikler, Herakles, Medusa ve zafer tanrıçası Nike heykelcikleri, Efes’ten getirilen Afrodit heykeli, Kadifekale’den mozaikler, Agora’dan Demeter, Poseidon, Artemis heykelleri ve daha bir çok değerli eser görülebiliyor.

Etnografya Müzesi, Arkeolojik müze ile bitişik neo klasik yapı 1831 yılında yoksul Hristiyan ailelerine tahsis edilmiş. Restora edilerek 1987 yılında müze yapılmış. Üç katlı müzede İzmir ve çevresindeki XIX. yy sosyal yaşamından eserler sergileniyor.

Basmane Garı

İzmir’den Aydın’a uzanan verimli topraklarda yetişen pamuk, üzüm, incir, tütün gibi tarım ürünlerini İzmir’e getirmek amacıyla yapılan ilk demiryolunun başlangıç noktası Basmane Garı’dır. Eski adı Punta Garı olan yapı 1858 yılında hizmete girmiş. Günümüzde de kullanılmaya devam ediliyor.

Ahmet Priştina İzmir Kent Arşivi ve Müzesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1932 yılından 2001 ılına kadar itfaiye binası olarak hizmet veren Şair Eşref Bulvarı’ndaki tarihi binayı restore ederek, İzmir Kent Arşivi ve Müzesi’ni açtı. Müze’de Milli Kütüphane’den getirilen 40 bin eski, 8 bin yeni yazı gazete ve beş bin el yazması eser var. Bu dökümanların bir bölümü müzenin giriş katında tematik ve kronolojik olarak sergileniyor. Girişte, İzmir’in 5000 yıllık tarihinden, özellikle de Smyrna’dan güznümüze kent yerleşiminin evreleri fotoğrafları ve bilgleriyle izlenebiliyor. İzmir’de yayınlanan gazetelerden tarihi bir kesit, ayrı bir bölümünde yer alıyor. Giriş kat sergileme alanının son bölümünde ise,  binanın eski itfaiye binası olmasına uyumlu bir şekilde, İzmir tarihinden büyük yangınlara, özellikle de kentin kurtuuşu sırasındaki büyük yangına gönderme yapılıyor. İzmir’de itfaiyeciliğin gelişimi, binanın itfaiyeden müzeye dönüşümünün görsel öyküsü de izlenebiliyor.

Konak Camii ( Yalı Camii ) 

Konak Meydanı’nda yer alan bu cami, İzmir’de Saat Kulesi’nin ardından şehrin ikonu olarak bilinen en önemli ikinci yapıdır. Cami 18. yy da inşa edilmiş. Ayrıca, burası için Kuş Kubbeli dediklerini de duydum. Bunun sebebi de, kubbesinde sürekli kuş olması.

Saat Kulesi

İzmir’in en önemli simgesi olduğu kesin. Çevresinde sürekli kuş yemcileri ve güvercinler var. Güvercinlerin merkezi olmuş yıllar içinde adeta.  Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından, 1901 yılında II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı için yaptırılmış. Alman Konsolosluk binasını da yapan bir mimara yaptırılan saat kulesi 25 metre boyunda. Kulenin saati ise Alman İmparatoru II. Wilhelm’in hediyesi. Saat yapıldığı günden beri hiç aksamadan hala çalışıyor.

image5 (10)

Alsancak Palmiyeli Sevgi Yolu

Asırlık hatta tarihi denilebilecek palmiye ağaçları ve renkli aydınlatılmış bir sokak. İzmir’İn ne kadar aydın olduğunu hissedebileceğiniz bir sokak aslında. Yerlerde Türk sinemasının önemli isimlerinin bulunduğu plakalar bulunuyor. Vefa sokağı da denilebilir aslında. Sokakta ayrıca, hediyelik eşya,takı, el emeği göz nuru hediyeliklerde bulunuyor.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Her sokak farklı konsept bir cafeye açılıyor. İzmir’in en hareketli caddelerinden birisi. İzmir’e gelen herkesin mutlaka görmesi gereken bir cadde. Şehrin temposuna şahit olabileceğiniz ayrıca bir çok İzmirli’nin buluşma noktası olan cadde.

image5 (12)

Kordon

İzmir’i İzmir yapan nedir Seymen diye sorsan herhalde kordon derim. Bir çok insan da onaylar diye düşünüyorum. Gün batışını keyifle izleyen bir şehir var mıdır ? Bence pek yok. Kimimiz Bozcaada deriz, kimimiz Kaş, Sarımsaklı vs vs. Hangi büyükşehirde gün güzel batıyor ? İzmir. Çimlerde oturan, yatan insanları görebilirsiniz. Kimi kitabını açmış okuyor. Kimi köpeğiyle oynuyor. Kimi sevgilisiyle elele bulutları izliyor. Doğalsın İzmir. Bunda da Kordon’un payı pek büyük.

image3 (19)

İnciraltı

 

Zamanında şehrin en önemli plajlarından birisiymiş. Şuanda deniz için pek tercih edilmiyor ama nostalji ruhunu yaşamak isteyenlerin hala ilk uğradığı yer.

İzmir Doğal Yaşam Parkı

Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olan, İzmir Doğal Yaşam Parkı.Park 120 türden 1,500 hayvan, 3,000 kadar ağaç ve 250 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor. 2008 yılında hizmete girmiş harika bir alan. Hayvanların özgürce dolaştığı kafeslerden uzak bir yaşam alanı.

Fuar Alanı

Adı üzerinde Fuar alanı. Ama fuar olmadığında da keyif veren bir alan. Yürüyüş yapabilir, dönem içinde yer alan sergileri gezebilirsiniz. Alan içerisinde bir de lunapark var. Eğlenceli vakit geçirebilir, Tekne ile gölette küçük gezintiler yapabilirsiniz.

Kadifekale

St. Polycarp Kilisesi M.S. 155 yılında inancından dolayı Romalılar tarafından bugünkü Kadifekale yakınında bulunan stadyumda 86 yaşında şehit edilen St.Polycarp adına yapılmış olup, İzmir’in en eski kilisesidir. Yapımı 1625 yılına kadar uzanmaktadır. Osmanlı İmparatoru Sultan Süleyman’ın müsaadesi ve Fransa Kralı XIII. Louis’in iradesi ile inşa edilmiş ve Kapusin rahiplerine verilmiştir. Kilise ve sonradan binaya eklenmiş olan manastır, 1688 yılında bir deprem geçirmiş ve sonra da yanmıştır. 1690 ve 1691 yıllarında Kilise ve müştemilatı yeniden inşa edilir. 1742 yılında çıkan şiddetli bir yangında ne kiliseye ne de Fransız mahallesine bir zarar gelmez. Böylesine bir yangından kurtulmuş olmak St. Polycarp’ın mucizesine dayanır. 1763’te bir başka yangın daha çıkar. Manastır harap olur, kilisede önemli zararlar meydana gelir.

image2 (28)

210 Derece Burger Bostanlı

Bostanlı’da yepyeni bir hamburgerci. Karamelize veya 210 Burger tavsiye ediyorum. Sunumu ve personel ilgisi oldukça başarılı bir mekan.

28698524_YeKzaKRGzwz74PY0ro5r3K_GL6JWyiyq9hz_H18bEwc

Davina

İskenderun’dan gelen özel sos ile keyifli bir lezzet sunuyor Davina. Et ve tavuk dönerleri gayet lezzetli. Çankaya metro durağına çok yakın bir konumda. Mekanda ayrıca, falafel, zahter, labne gibi ürünlerde mevcut.

image1 (38)

Hunkcu

Kafkas mantısı sever misin ? Böyle alalım seni. Ispanaklı,patatesli ve kıymalı çeşitleri mevcut. Misafirperver işletmeci Murat Bey’in güzel sunumu ve lezzetli mekanını öneririm.

36845244_vgmQhZ7MeZw_WjDvzM6AVVS0wV14gXG_duA5Fdyad7U

Raika 1875

Sanat için mi tavuk ? Tavuk için mi sanat ?

Sofrayı kuran kaldırsın !

Life is short, eat desserts first !

Hadi ye de çay koyayım !

Böyle mesajlar veren kaç mekan var acaba. Gayet eğlenceli bir öğüin geçirebilirsiniz. Önerim klasiklerden : tavuklu pilav

25469440_AMCNuFnlGUHO7UmHFS0I1iq7-oTsYDzK5j4ExrS2_EI

Lokanta

Kendini eski İzmir lokantasında hissedebilirsin. Değişik lezzetleri İzmir kültürü ile harmanlamış sunmuşlar. Zeytinyağları ve ev yemekleri gayet denenmeli. İzmir’e gelince mutlaka uğranması gereken lezzet duraklarından birisi.

59430001_lIkG1UUiaWukTwLIG3uPvc1x4Wm1zgedIF5Ptu2JDxQ

Eatalian

Büyük zincir pizza markalarından sıkılmadın mı acaba ? Böyle gel böyle..

49468415_6CVnuJyuRG0_i37g031XrwSqrzKJ-yMfbFh7EDM5n78

Etterem

Köfte ve tavuk severler için ideal bir mekan olacaktır. Sabah pişi akşam ise çöpşiş ve köfte !

24786943_MgWyyhi8nHoUq7yY0NtjGaZvjmcftdcVQd5e9ImGwM8

Cibez

Ege’ye geldin balık yemeden dönülür mü ? Olmaz.

Fanatik bir Karşıyaka kulübü taraftarının yaptığı şık dükkan. Duvarlara içinden ne gelirse yazabilirsin np. Deniz börüncesi, mücver gayet başarılı. Önceliğiniz bu olsun sonrası geliyor zaten. Önerilir.

27287537_7783fi-firxh6PVmHoXajDtt6z2yJbfLN5gqeOl1gDA

Friends & Burgers

Beğendiğim hamburger noktalarından birisi daha. Kimisine göre biraz ağır gelebilir dikkat ! Ama genel itibariyle, very hot ürünü ve susamlı ekmeği gayet güzel bir lezzet sunuyor. Değerlendirilebilir.

13160664_PxEkJCE1fRQ8BtaP0rlIlf7T9POZ192V2zGOxP_oJC8

Fafuly

Karadeniz’e defalarca kez gitmeme rağmen buradaki tat daha farklı geldi bana. Turşu kavurma, kavurmalı pide, mısır ekmeği, karalahana çorbası, muhlama ve hamsi. Gayet zengin bir Karadeniz mutfağı ve uygun fiyatlarla öğün geçirebilirsniz.

31773472_1H-gih71bmEk6hnItmnwjqbyx57-doDcFOjmEWKE4t045684893_mxlQcQSAtt7nDzIhufHm-YA4P48VrphwZGoORGHb4UI

Bizim Mutfak

Her zaman bildiğim şey. Esnaf lokantası tadı bir başka gerçekten.  Bizim Mutfak 60 yıldan fazla olmuş hizmet vereli. Balık çorbasını kesinlikle öneriyorum. Gerisi günlük değişen lezzetler. Gözünüze hoş gelen bir şey mutlaka çıkacaktır.

3439062_I1pjwlNCW6juFdr2fzivbCqCs_h-cql0iqgOOHT65EU69970819_Kijcr-XgefcO__Y2oMvVIJrNM6NHYMtVOp5aL82-xO8

Özel Manisa Kebap

Ya bunlar bana uymuyor kebap yok mu ağa diyenlere gelsin burası. Gidin pişman olmazsınız. Fotoğraf her şeyi anlatıyor. Yazmıcam daha fazla 🙂

37313024_3a2QrZwupfUKKGdvCzOpYwkP2FwT11uD1p_-BVeRnsg

Ayşa Boşnak Börekçisi

Kemeraltı tarafından müze gibi bir börekçi var. Yoğurtlu Boşnak Böreğini Saraybosna’da da yiyen biri olarak lezzeti gerçekten neredeyse aynı. Börek çekiyorsa canın gel kardeşim.

28362181_myGbHJQ4PZ_r-501WsOWmk4jvX7-03Z3JiYecrggh0w

Meşhur Tire Kebapçısı Ali Usta

Buraya yolunuzu düşürebilirsiniz sadece Tire Kebabı tadına bakın. Başka tavsiyem yoktur.

52471029_Shk3Je8z7-bDO0CTfaOCMib4380XwsYc7W3PbueVBzY

Vapur Balık Evi

Balıklar çok taze ! Kalamar başta olmak üzere tüm balık ürünlerini beğendim. Sahibi Özgül Hanım çok ince bir hanımefendi. Tüm masalarla tek tek ilgileniyor. Bir işletme için büyük bir başarı bu gerçekten. Samimiyet özlenen bir şey sonuçta. Önerilir.

The Laps

Çok tatlı bir hanımefendinin işlettiği, güleryüzü ile işletmeci ruhunu misafirperverlikle taçlandıran bir mekan. Küçük olduğuna bakmayın lezzetleri gayet yerinde. Take away için ideal bir nokta.

image7 (4)image8 (2)

Kırk Merdiven

Mahalle kültürünü en iyi hissedebileceğin kahve noktalarından birisi. Tarihi asansörü ziyaret etmeye gittiysen burayı aman ihmal etme. Kendi halinde ama oldukça keyifli bir nokta. Self servis olarak çalışıyorlar. Limonata ve kahvesi gayet başarılıydı. Son dönemde çok gözde bir mekan.

image2 (27)image3 (18)

Dıgıl Sanat Kahvesi

Sanata karşı keyifli bir kahve noktası.

Uggla

Bostanlı’da bulunen belkide en iyi işletmelerden birisi. Sunumu ve personel ilgisi gayet güzel. Mekanda oldukça kaliteli ve nezih. Öneriliir kesinlikle.

26854519_yuLUwtC0Heqo8PH_l70Auz-VrPTTEetJ5yLAO2awymI

Ayaküstü Kahve

Tatlılarını işletme sahibinin annesi yapıyor. Ellerine sağlık ! Gayet lezzetli. Güzel bir mekan. Herşeyden ötesi güleryüz !

Brothers Coffee Roasters

Tasarımı ile fark yaratmış keyifli kahve noktalarından birisi daha. Kahve eşliğinde kitap okumayı sever misin ? Burayı pek seveceksin.

image5 (9)

Münire

Gazoz, kahve ve eskicinin müthiş uyumu. Detaylı yazı için buraya tıklayabilirsiniz.

image7 (1)

Tenten

Sevdim bu sokağı. gayet orjinal cafelerle dolu. En iyilerinden birisi de Tenten. İçeriye girişte bir yazı karşılıyor sizi. “Müşteri her zaman haklı değildir” Orada diyorsun ki, burası orjinal bir yer bi deneyimlemek lazım. Sonuç : gayet başarılı. Kahve yanında küçük lezzetleri var. Tatlı iyi gidiyor. Değerlendirin derim. Buranın bir de şöyle bir özelliği var. 3 kitap getirdiğiniz takdirde çay veya kahveniz ücretsiz.

image1 (37)

image4 (12)

Maya

Alsancak’ta geziler sırasında güzel bir mola noktası. Tatlı ve kahveleri gayet memnun edici seviyede.

90213091_ochdD4e3VVkGkDmSdF5YmR4vNeSILRfHtsx1hkY82hE

Poetika

Masaya menüden önce günün şiiri isimli bir kağıt geliyor. Farkını ortaya koyan mekanlardan birisi. Kendine has bir kimliği olan kahvecileri çok seviyorum gerçekten. Kahveleri ,ortamı ve personel ilgisi gerçekten inanılmaz güzel. Önerilir. Kordon’da !

30001945_V5e1k40FARVwjr3CBy1PpDNgHmfNq5N7YuNi7cGM0K0

Junker

Şimdiki büyüklerimizin çocukluğunda kullandığı, plak, daktilo, fotoğraf makinesi ile beraber kahve içmek ne demek bilir misin sen ? O zaman seni buraya alalım. Fotoğraf her şeyi anlatıyor.

Yorumlar