Germanicopolis
Germanicopolis, Türkiye’de neresi biliyor musunuz ?
Zamanında buralar dutlukmuş hikayesi vardır ya hani. Onun biraz daha farklısı Karaman Ermenek için geçerli. Doğru mu bilinmez, Kaynaklar ve Ermenek’te yaşayanlar şöyle der; buralar eskiden denizmiş. Ermenek ise bir ada. Bu yüzdendir ki, Ermenek Kalesinin bulunduğu ve dağların tepelerinde deniz canlılarının kemikleri , fosilleri bulunmuş.
Büyük kömür yatakları ve kaynak suları açısından oldukça zengin bir bölge Ermenek. 2002 yılında yapımına başlanan barajın 2009 yılında bitmesiyle de, Ermenek’in görsel zevki olan baraj da hizmete girmiş.
En yakın merkez 80 km ötede Mersin’in Mut ilçesi. Karaman 200 km mesafede, Konya 280, Alanya 210 km uzaklıkta. Aslında tüm merkezlerin ortasında yalnız bir bölge Ermenek. Nüfusu : 11.000 civarında. Aslında çalışan memurları vs çıkardığımızda Ermenek’in Ermenek’ten başka dostu yok gibi düşündüm bir an.
Peki Ermenek’te Nereler Gezilebilir ?
Zeyve Pazarı
Ermenek’e 30 km civarı uzaklıkta 600 yıllık geçmişi olan bir pazar Zeyve. Bir çok çayın birleştiği kaynak suları, mesire alanı ve et yiyebileceğiniz küçük kasapları var. Kasaplar eti orada pişirip ikram ediyorlar. Yaz aylarında sıcak Ermenek için kaçamak noktası.
Ulu Camii
1302 yılında yaptırılmış bir camii. Ermenek tarihi kadar geçmişi var. Ağaç gövdelere oturmuş zamanla. Bu yüzden ahşap bir yapı özelliği var artık.
Merapolis Mağarası
Anahtarı belediyedeymiş giremedik içine. Mağarada büyük bir yer altı nehri var. Bu nehirden: Ermenek ve çevre yörelerin içme suyu ihtiyacı karşılanıyor. Ayrıca: bu mağaradan çıkan su ile, uzun süre, Ermenek ve çevre yörelerin elektriğini karşılayan hidroelektrik santralı çalıştırılmış. Böylece: Ermenek, Türkiye’de, elektriğe kavuşan üçüncü ilçe olmuş. Mağara bu özellikleriyle, dünyanın üç en büyük mağarasından biri olarak biliniyor. Toplam uzunluğu: 196 metredir.
Turkuaz Mesire Alanı
Ermenek sakinleri haftasonlarını burada geçiriyor. Baraj kenarında biraz dinlenmek, piknik yapmak için ideal. Gezginler için ise, güzel bir mola noktası.
Ermenek Kalesi
Evliya Çelebi’nin “32 yılda 18 padişahlık yer gezdim, böyle bir kâl’a görmedim. Bu, Tanrı’nın kudret eliyle yapılmıştır. Hendeği ve kuleleri yoktur. Yalnız şarka bakan küçük bir kapısı vardır. Bu kapıya dahi yüz kırk kademe ağaç merdivenle çıkılır” Ermenek Kalesi Evliya Çelebi tarafından böyle yorumlanmış.