İsfahan

Nüfus : 1.583 Milyon

Dil : Farsça

Para Birimi : Riyal / Tümen

Saat Farkı : Türkiye saatinden 1,5 saat ileridedir.

Vize : Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor.

 

Farsça Başlıca Kelimeler

bale, Beli : Evet. / Nakheir, Nekheyr, ne. : Hayır.

Be bahşīd, Be bekhşid! : Afedersiniz!

Lotfan, Lotfen! : Lütfen!

Khodā hāfez, Khodā hāfiz: Allahaısmarladık!

Esm-e şomā çīst? : Adınız nedir?

Esm-e men cihan est. : Benim adım Cihan’dır.

Çetori? : Nasılsın?

Kojast : Nerede 

Khūbī? : İyi misin?

Khūbem. : İyiyim

Taşakkor mi konam : Teşekkür ederim.

Mersi : Teşekkür Ederim

/ Khūbam, . / Bad nīst, Bed nīst. : Fena değil.

Çand sal darid, Çend sal darid? : Kaç yaşındasınız?

Tahran Konsolosluğu

Adres : Ferdowsi Ave. No. 337 P.O.Box: 1144643463 Tehran

Telefon : +98 21 3 595 11 00 (Santral)

İran’da İsfahan Eyaleti’nin yönetim merkezi olan şehir. Aynı zamanda ülkenin üçüncü büyük şehridir.

Bu şehir Safavi döneminde başkent idi, bu nedenle söz konusu şehirde çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Nüfus; 1,573,378 (2006 tahmini).

İsfahan, İran’ın kavşak noktalarından biridir ve dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi. Şehir, 1050 ile 1722 yılları arasında, özellikle de Safeviler altında 16. yüzyılda Pers İmparatorluğu’nun tarihte ikinci kez başkenti olduğu zaman çok gelişti. Bugün bile, geçmişteki o ihtişamını korumaktadır. Şehir, birçok güzel bulvarıyla, köprüleriyle, saraylarıyla, camileriyle ve minareleriyle İslami mimariyi yansıtmasından dolayı meşhurdur.

Türkiye’den Ulaşım

İsfahan şehrine maalesef Türkiye’den direkt ulaşım bulunmamaktadır.

İsfahan’a Ulaşım

İsfahan şehrine ulaşım için Tahran’dan haftada 2 kere olan uçuşlarla 1 saatlik yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz. Yine otobüs veya trenle gerek başkent Tahran’dan gerekse diğer şehirlerden İsfahan’a ulaşmak mümkün. Tahran’dan İsfahan arası 410 km.

İsfahan Şehir İçi Ulaşım

İsfahan şehrinde turistik noktalar genelde birbirine max. 1 km uzaklıkta.  Şehir içinde maks. 10 TL veya 100.000 Riyal ödemek yeterli olur.

İsfahan gezilecek yerler konusunda oldukça zengin ve keyifli bir şehir. 2 gece konakladığım İsfahan’da süre bana yeterli geldi. Çoğu yeri planladığım gibi gezme keşfetme fırsatım oldu.  Gelin size bu güzel şehirde nerelerde gezilir kısa kısa bahsedeyim.

Nakş-ı Cihan Meydanı

İsfahan’ın hatta İran’ın simge yapılarından birisi. İsfahan’da illa ki yolun buraya düşecek zaten. Dünyanın en büyük ikinci meydanı özelliğini de taşıyan bu meydan İsfahan halkının en sosyalleştiği yer desem yanlış olmaz sanırım. Özellikle yaz günlerinde cafelerinde oturup, çarşılarında vakit geçiren insanlar akşamları ise çimlere serilip, termosla çay içiyor veya nargilesinin keyfini çıkarıyor.  Dünyanın resmi meydanı anlamına da gelen Nakş-ı Cihan Meydanı, İran’ın güçlü olduğunu düşündüğü Ticaret, Merkezi Yönetim ve Dini Yaşamı simgelediği düşünülüyor.  İran’ın UNESCO Miras Listesinde olan bir eseri de burası. Meydan gerçekten öyle büyük ki, 512 metre uzunluğunda, 163 metre genişliğinde son derece büyük bir alan. Meydanın tüm duvarları arkasında hediyelik eşya, halı, gıda dükkanları var. Yani her duvarın arkası bir çarşı. Meydanda Mescid-i Şah, Lütfullah Camii ve Ali Kapı Sarayı da bulunuyor. Her birinin girişi ise ücretli.

Şeyh Lütfullah Camii

Şah Abbas tarafından 1619 yılında yapılmış bir Safevi mimarisi camii. Mavi renklerin ağırlıkta olduğu camiide dönemin inanılmaz mimarisine şahit olabilir ve hayranlık seviyenizi yukarıya taşıyabilirsiniz. Bu camiinin bir özelliği ise bu camii sadece Şah ailesine, saray mensuplarına ait. Halk burada namaz kılamıyormuş. Burada ayrıca bir tünel varmış. Mescid-i Şah, Ali Kapı Sarayı ve Şeyt Lütfullah Camii’ni yer altından birbirine bağlayan bir tünel olduğu söyleniyor.

Mescid-i Şah 

Safevi döneminin en göz alıcı, prestijli örneklerinden birisi. Yapı 18 sene süren yapı 1629 yılında tamamlanmış. Fakat yapıyı inşaa ettiren Şah’ın ömrü maalesef bunu görmeye yetmemiş ve yapı bitmeden vefat etmiş.

Ali Kapı

Benim düştüğüm hataya siz düşmeyin. Ali’nin Kapısı demek değilmiş bu. Ali meğer büyük demekmiş. Yani büyük kapı burası. Yıllardır restorasyonda olan saray balkonundan Şah konuşmalarını yaparmış, etkinlikleri, eğlenceleri buradan takip edermiş. Sarayın en göze çarpan özelliği 18 sütunlu Nakş-ı Cihan Meydanına farklı bir hava katan mimarisi güzel terası.

İsfahan Grand Bazaar

İran’da en büyük kapalı çarşı. İlk gün yürürken hiç bitmeyecek sandım. Zamanında 16 km olan çarşı günümüzde 8 km civarındaymış. Bazı bölümler yıpranmış. Ama yine de gerçekten çok uzun ve bitmek bilmeyen bir dükkan sırası var. Bir çok ürünün satıldığı, cafelerin misafirlerini ağırladığı çarşıda esnafın sıcak kanlı olması da ayrıca bir renk katıyor çarşıya. İsfahanlılar alışverişinin büyük kısmını bu çarşıda yapıyor. Zaten meyveden, yatağa, battaniyeye, oyuncaklara bir çok ürünü buradan kolaylıklar temin edebilirsiniz. Ben de anneme hediye olarak sepha takımı almıştım hatta 🙂
Si-o-seh Köprüsü

Özellikle yaz aylarında suyun önceliğinin tarlalar olması nedeniyle kuru nehir yatağında olan köprüyü gerçekten etkilencek şekilde görmek için yaz aylarında gitmemenizi öneririm. Köprü 1602 yılında tamamlanmış ve 282 metre uzunluğunda olan 33 gözlü devasal bir yapı. İsfahan’a geldiyseniz görmeden dönmemelisiniz. Akşamları bu köprüde halk oturuyor, kimi sazlarla şarkı söylüyor kimi ise yanında getirdiği termos ile keyif sürüyor.

Khaju Köprüsü

Si-o-Seh Köprüsünden 1,5 km kadar doğuya doğru gittiğinizde bu sefer nehir sizi bir diğer köprüye Khaju’ya götürüyor. Şah 2. Abbas tarafından yapılan köprünün ana özelliği iki katlı olması ve Şah için özel bir teras ve oturma alanı olması. Köprü yapılırken amaç buymuş zaten. Halkla Şah bir olamaz aramızda bir fark var. Bunu psikolojik olarak zihinlere taşımak için yapılmış bir yapı. Akşamları yine burada halk oldukça keyifli vakit geçiriyor. Bu arada, iki köprüye de araç trafiği kapalı.

Soffeh Dağı

İsfahan’ın Çamlıca Tepesi esprisi yapayım mı ? Yok ya saçma olacak. Ama İsfahanlıların serinlemek için kendini attığı bir tepe. İsfahan’ı tepeden görebileceğin bir alan. Ayrıca istersen teleferik ile daha da yukarı çıkabiliyorsun.

 

Rouzegar Cafe

Grand Bazaar’dan Nakş-ı Cihan Meydanına doğru açılırken çarşı içinde rastladığım ve lezzetlerinden inanılmaz memnun kaldığım bir mekan. İsfahan’a has kavun ve çilek karışımlı frozen favorim olsa da, kendi yaptıkları şerbetler de gayet güzeldi. Buraya yolunuz düşerse önceliğiniz İsfahan şerbeti olsun lütfen.

 

Cafe Narvan

Yine bazaar içerisinde küçük ama lezzetleriyle ün salmış güzel bir mekan daha. Öncelikle İsfahan gençlerinin çok ilgi gösterdiği kalabalık bir şekilde gelip sohbet ettiği hoş bir mekan. Burasının çayları ve kekleri meşhurmuş. Yediğim safranlı ve çikolatalı kek son derece başarılıydı. Öneririm.

Cafe Plaque

Plaque, şehrin en iyi tatlılarını yiyebileceğin ve yanında kahveyle keyif yapabileceğin güzel mekanlardan birisi. Akşama doğru biraz sıra olsa da yine de sevilen ve özellikle gençlerin listesinde ön planda olan bir kahve mekanı.

Dirouz Emrouz Cafe

Kahveleri ve milk shakeleri ile isim  yapmış bir mekan. Ben buraya gitmedim. Fakat İsfahanlı bir arkadaşım şehir içinde en çok tercih edilen mekanlardan biri olduğunu belirtti.

Yorumlar