#Fordileyolda seyahatimden..

#Fordileyolda İstanbul’dan 1,5 saat uzaklıkta bir yerde kahvaltı yapmak ister miyidin ? Madem büyük şehir dışına çıktın şöyle olsun böyle olsun demek hakkındır elbette.

Neler derdin mesela ?

-Organik kahvaltı olsun !

-Otantik bir hava fena olmaz.

-Köy mesela ?

-Keşif olsun ama çok sıcak da olmasın.

Bunları dersin muhtemelen. Bunların yanına bir de, patatesli ve peynirli gözleme ekliyorum. Bu Haftasonu #Fordileyolda Cumalıkızık’a geldik. Anlatayım efendim..

image2 (34)

Gerçek bir Osmanlı Köyü olarak geçiyor burası kayıtlarda. Gerçekten de köyün girişi itibariyle hissediyorsun bunu. Taş kaldırımları, kerpiç evleri birbirinden güzel pencereli ve kapılı sokaklarda keyifli bir tur atıyorsun. Her yanı fotoğraflama hissine sahip oluyorsun. Burada dikkatimi çeken bir kaç şey var. Mesela, çok fazla Türk Bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk posteri var evlerde. Köyün 1 camii 2 tane kahvehanesi var. Ne kadar küçük bir yerleşim olduğunu anlarsınız böyle. Köy kadınları evlerini ziyaretçilere açmış durumda. Bu da köye gelen ziyaretçileri Cumalıkızık ruhunu yaşamalarına vesile olan önemli bir etken.

Cumalıkızık’ta 270 adet hane bulunuyor. Her biri buranın bir rengi denilebilir. Günümüzde hala restorasyonu süren evler bulunuyor. Bunlarla beraber 300 civarı ev olacak gibi gözüküyor Cumalıkızık Köyü’nde. Geçmişe yönelik bir yolculuk yapmak için köy meydanından içeriye yürümek yetiyor gerçekten.

Cumalıkızık içinde, ayrıca Bursa Unesco Derneğine ait Küpeli Ev adında bir müze yer alıyor. Burada, köye ait anılara ve yaşama dair bir çok detaya göz atabilirsiniz. Keyifli, bir o kadarda nostaljik bur tur yapabilirsiniz. Derneğe bağlı olması deniyle buranın giriş ücreti 2,5 TL.

Tarihi

Kuruluşu yaklaşık 1300’lü yıllara denk gelmektedir.

Bir vakıf köyü olarak kurulan köyde, tarihi doku çok iyi korunmuş. Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örnekleri günümüze ulaşmayı başarmış. Bu özelliği nedeniyle çok ilgi çeken ve ziyaret edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Sık sık tarihsel filmlere mekan olmaya da devam ediyor.

Uludağ etekleri ile vadiler arasında sıkışıp kalan köylere kızık adı verilmiştir. Diğer kızık köylerindeki köylülerin eskiden Cuma namazı için toplandığı yer olduğundan bu köyün Cumalıkızık adıyla anıldığı söylenir. Bir başka söylence de, Osman Bey’in köyün kurulduğu günün cuma günü olması sebebiyle bu köye “Cumalıkızık” adını vermiş olduğudur.

Nasıl Giderim ?

İstanbul’dan, 1,5 saat mesafede bir yer Cumalıkızık. İstanbul’dan gidenler için tarif vermek gerekirse, Bursa’ya giriş yaptığınızda, Kestel tabelasını takip edin. İki Kestel yazan kavşaktan girdikten sonra,sanayii mahallesi girişine denk geliyorsunuz, buradan sonra Cumalıkızık tabelaları sizi köye götürüyor zaten. Sanayi sitesi sonrası yaklaşık 10 dakika yol gittikten sonra, taş kaldırımlardan anlıyorsunuz güzelliğe geldiğinizi. Köy girişinde yer alan okulun bahçesi veya az aşağıdasında boş araziye 4 TL karşılığı aracınızı parkedebilirsiniz.

İstanbul’dan giderken durum böyle. Diğer şehirlerden gidiyorsanız da, Bursa’nın Ankara yolu girişinde Kestel üzerinden bölgeye giriş yapabilirsiniz.

Nerelerde Kahvaltı Yaparım ?

Bu başlıkların altını doldurmama gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü Cumalıkızık kasabasında herkes aynı kalitede güzellikte yapıyor işini. Tüm mekanlarda organik kahvaltı yapabilir, köy teyzelerimizin hazırladıkları reçellerden satın alabilirsiniz. Reçellerin kavanozu 10 TL. Kahvaltı ise kişi başı 15 TL. Patates köfte, çilek,ahududu reçelleri ve gözleme yemeden dönerseniz, Cumalıkızık’a ayıp etmiş olursunuz.

Kredi kartı geçmez..

  • Kızık Sofrası
  • Cumalıkızık
  • Değirmenci Gözleme Evi
  • Taş Ev
  • Azime’nin Yeri

 

Köy kültürünü siz yaşadınız evet.

Ama çocuklarınıza da yaşatın lütfen..

Bu yüzden Cumalıkızık gibi hala dokusunu kaybetmemiş kasabalar önemli..

Not : Bu köye planladığınızdan 1 saat daha fazla ekleyin. Her köşesinde fotoğraf çektirmek isteyebilirsiniz.

image3 (25)image4 (18)

Yorumlar