İzlanda ile ilgili genel geçer tüm bilgilerin bulunduğu İzlanda hakkında başlığı altında bir yazı yazmak istedim. Para biriminden, ulaşımı nasıl yaptığıma kadar bir çok detaya elden geldiğince değinmeye çalışacağım. Olur da atladığım, sizin merak ettiğiniz bir mesele olursa mail de atabilirsiniz. Seve seve ilk fırsatta dönüşümü yaparım. O zaman başlıyorum haydi..

İzlanda’ya Nasıl Gidilir ?

İzlanda’ya Türkiye’den direkt uçuş maalesef yok. Ben bu seyahati Danimarka üzerinden yaptım. 1 gece de orada konakladım sonrasında ucuz uçak bileti satın alarak Kopenhag’dan Icelandair uçuşuyla 3 saatte Reykjavik’e ulaştım. Bu yolculuğu Eylül ile mart ayları arasında akşamları yaparsanız uçakta kuzey ışıklarına denk gelme ihtimaliniz de var. İzlanda Havalimanına indikten sonra ise pasaport kontrolü yok. Direkt kapıya yöneliyorsunuz. İzlanda’ya Danimarka dışında Norveç, İsveç, Almanya, İngiltere üzerinden de aktarma yaparak ulaşabilirsiniz.

İzlanda Parası

İzlanda kron kullanıyor. 100 Kron 3 TL gibi hesapladım ben seyahatim boyunca hep. Bu arada ilk kez başıma geldi ama hiç exchange ofisle karşılaşmayınca cebimdeki euro’yu bozduramadım. Haliyle tüm İzlanda seyahatimi kredi kartıyla yaptım. Aracın kiralanması, yakıtı, oteli, yeme içmeyi hepsini kredi kartı ile yaptım. Yani demem o ki, siz de bu yoldan ilerleyebilirsiniz. Para birimlerini buraya tıklayarak çevirebilirsiniz.

İzlanda’da Nasıl Giyinmeli ? 

Sıkı ! Valla sıkı giyinmelisin. İzlanda’da öyle bizim gibi tişörtlük yaz dönemi neredeyse hiç yok. En sıcak döneminde gitsen bile en fazla bizim bahar dönemimizi yaşarsın. Benim gittiğim Ekim ayında kazak üzerinde mont yeterli oldu. Ama olmazsa olmaz eldiven ve bere. Ben ki hiç bere takmayan adam bu seyahatte iyi ki bere takmışım dedim. İşin özeti kalın giyinmelisiniz. Decatlon gibi mağazalardan bu hava şartlarına uygun ekipmanlar var onlara da bakabilirsiniz. Ayakkabı ise bence en önemli detaylardan birisi. Bence trekking yapacağınızı varsayın ve öyle bir ayakkabı mutlaka alın yanınıza. Çünkü, genel olarak doğada olacaksınız. Şelale civarları, göl kenarları vs vs genel olarak balçık. Çamurdan rahat geçmek, kaymamak için güzel bir ayakkabıya ihtiyacınız var bence. Hatta bence İzlanda’da en önemli şey bere ve ayakkabı.

İzlanda’da Saat Farkı Ne Kadar ?

İzlanda’da saat Türkiye’den 3 saat geride.

İzlanda’da Türkler Seviliyor mu ?

Nötr. Ama Türkiye’yi yine de iyi tanıyorlar. Yaz aylarında Reykjavik’den Dalaman’a direkt uçuşlar varmış.

İzlanda Pahalı mı ?

Efsane seviyede pahalı !

Örneklendireyim hemen.

Benzin litresi : 6 TL

Hamburger Menü : 50 TL

Üzüm : kg/33 TL

Su : 9 TL

Bira : 11 TL

Restoran’da orta karar yemek : kişi/ 250 TL

İzlanda İçi Ulaşım

İzlanda’da havalimanına indiğiniz andan itibaren ilk yapmanız gereken şey araç kiralamak olmalı. Ben Procar isimli firmadan kiralama yaptım. 4 gün için kiraladığım Hyundai i30 marka araç için günlük 250 TL araç kirası ödedim. Ayrıca 350 TL’de araç sigortası yapıldı. İzlanda’da kiraladığınız araçlar 3 etkeni karşılamıyor. İzlanda’da çok fazla hayvan olmasından dolayı, bir hayvana çarptığında, aracı tarlaya veya nehire sokarak alt kısma verdiğiniz tüm zararlarda ve İzlanda’nın ada ülkesi olması nedeniyle sık rüzgar alması nedeniyle kapıda oluşabilecek hasarlarda sigorta devre dışı kalıyor. Bu 350 TL neye yaradı derseniz ise aracın ön camına gelen mıcır parçası nedeniyle çatlak meydana geldi bu sayede 500 Euro ceza ödemekten yırttım. Ayrıca İzlanda’da hava şartları malum. Bir an da dolu yağışı ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple araca full sigorta yapmakta fayda var bence.

İzlanda’da 1 no’lu otoyolu kullanarak tüm adayı ve turistik noktaları görebilirsiniz. Eğer 4 5 gece vaktiniz varsa sadece güney kısmında Jokulsarlon’a kadar gezerek rahatlıkla keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Eğer daha fazla kalabilirim derseniz ise Jokulsarlon’dan da devam ederek adanın kuzeyine doğru giderek tekrar başkent Reykjavik’e gelebilirsiniz. Ben Gullfoss, Geysir, Skogafoss, Vik ve Jokulsarlon bölgelerini ziyaret ederek toplamda 1200 km yolculuk yaptım ve 660 TL yakıt ücretine seyahatimi tamamladım. Eğer 3 4 kişiyseniz çok rahat ödeyebileceğiniz bir maliyet bence İzlanda içerisinde.

İzlanda’da diğer Avrupa ülkelerine kıyasla ceza yemeniz çok çok zor. Ben 1 no’lu yolda açıkcası max. 120 130 yaparak yolculuk yaptım ve herhangi bir ceza,radar ile karşılaşmadım. Zaten ülkede olay vs olmadığı için polis teşkilatı için son derece rahat bir ülke İzlanda.

Park meselesi ise çok enteresan. Bir noktada aracı park edilmemesi gereken yere parketmişim. Dönünce bir kağıt gördüm camda. Allah ceza yedim derken, bir baktım ki notta şöyle yazıyor. Buraya park etmek yasak. Ama isterseniz karşıda otomattan cezayı ödeyebilir, yolunuza devam edebilirsiniz. Uyarmak istedim. Teşekkürler. Kurallar ülkesi İzlanda. Anlatmaya öğretmeye çalışıyor, cezalandırmıyorlar.

İzlanda’da başkentten çıktıktan sonra insan yok. Her benzinci arası da 100 km falan. Bu sebeple benzin ışığı yanana kadar gitmeyin. İlk gördüğünüz yerlerde hemen takviyenizi yapın lütfen. Ayrıca benzin istasyonlarında pompacı olmadığından işlem self servis. Önce kredi kartınızı tanıtıyorsunuz. Sonra pompayı yerleştirip bekliyorsunuz. Yakıt dolunca tık sesi geliyor pompa kendini bırakıyor zaten. Burada “full tank” seçeneğini seçerseniz pompa makinesi sizden max. bir provizyon çekiyor. Mesela 80 TL’ye doldurduğun depo için 300 TL provizyon alıyor benzinci. Sonradan 80 TL aldığını tespit edince geri kalan tutarı iade ediyorlar. Son derece güvenli. İçiniz rahat olsun.

İzlanda’da Nerede Konaklamalı ?

İzlanda’da eğer tek başınaysanız tartışma kapalı. Kamp atın veya hostelde konaklayın. Hatta rahatım önemli değil derseniz araçta bile kalabilirsiniz. Fakat 2 veya 3 kişi gittiyseniz otel seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Hoteller gecelik 360 TL civarında başlıyor. Vik bölgesinde çok büyük bir şehir beklemeyin. Ama kırsalda tek tük binalar var bunlar anlamasanız da otel veya konuk evi olabilir. Çok güzel yerler var gerçekten. Benim önerim başkent Reykjavik’de olabildiğince az vakit geçirin lütfen.

İzlanda’ya Ne Zaman Gitmeli ?

Bu konu bence önemli ve İzlanda’da şu tarihlerde gidin denmeyecek kadar farklı bir konu. Çünkü görmek istediğiniz, ilginizi çeken şeylere göre seyahat planı yapın derim.

Mesela puffinleri görmek istiyorsanız, mart ile eylül arasında seyahat gerçekleştirmelisiniz.

Buz mağaralarına girmek isterseniz 15 Kasım ile mart ayları arasında seyahat yapmanız gerekiyor.

Gökkuşağı her zaman görülebilir. Ama Skogafoss gibi şelalelerde hava güneşliyse hep gökkuşağı var. O zaman yaz ayları önerilir.

Kuzey ışıkları için eylül ile mart tarihleri arasında seyahat yapmanız gerekiyor.

Buzulları görmek istiyorum derseniz Eylül ile Mart arasında daha çok buzul görebilirsiniz.

Daha rahat yolculuk olsun üşümeyelim dersen yine yaz ayları ideal.

Durumlar böyle..

Yorumlar