Yezd

Nüfus : 656.000

Dil : Farsça

Para Birimi : Riyal / Tümen

Saat Farkı : Türkiye saatinden 1,5 saat ileridedir.

Vize : Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor.

 

Farsça Başlıca Kelimeler

bale, Beli : Evet. / Nakheir, Nekheyr, ne. : Hayır.

Be bahşīd, Be bekhşid! : Afedersiniz!

Lotfan, Lotfen! : Lütfen!

Khodā hāfez, Khodā hāfiz: Allahaısmarladık!

Esm-e şomā çīst? : Adınız nedir?

Esm-e men cihan est. : Benim adım Cihan’dır.

Çetori? : Nasılsın?

Kojast : Nerede 

Khūbī? : İyi misin?

Khūbem. : İyiyim

Taşakkor mi konam : Teşekkür ederim.

Mersi : Teşekkür Ederim

/ Khūbam, . / Bad nīst, Bed nīst. : Fena değil.

Çand sal darid, Çend sal darid? : Kaç yaşındasınız?

Tahran Konsolosluğu

Adres : Ferdowsi Ave. No. 337 P.O.Box: 1144643463 Tehran

Telefon : +98 21 3 595 11 00 (Santral)

Türkiye’den Ulaşım

Yezd şehrine maalesef Türkiye’den direkt ulaşım bulunmamaktadır.

Yazd’e Ulaşım

Yezd şehrine ulaşım için Tahran’dan haftada 2 kere olan uçuşlarla 1 saatlik yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz. Yine otobüs veya trenle gerek başkent Tahran’dan gerekse diğer şehirlerden Yezd’e ulaşmak mümkün. Tahran’dan Yazd arası 621 km.

Yezd Şehir İçi Ulaşım

Yazd şehrinde turistik noktalar genelde birbirine max. 1 saat uzaklıkta. Sadece sessizlik kuleleri biraz şehrin dışında Yezd Üniversitesi yanında yer alıyor. Şehir içinde maks. 10 TL veya 100.000 Riyal ödemek yeterli olurken, Sessizlik Kuleleri için 20 TL isteyebilirler. Bilginize

Amir Chakhmaq Camii ve Meydanı

İran’da muhtemelen gördüğüm en simetrik yapıların başında geliyor bu camii. 15 Yüzyılda Timur İmparatorluğu zamanında Yezd Valisi Amir Chakhmaq tarafından yapılmış bir meydan ve camii. Bu zamanlarda ismi farklıymış fakat Şah döneminde meydan tekrar düzenleniyor ve ismi de dönemin valisi Amiq Chakhmaq’ın ismi veriliyor. Özellikle fotoğrafçılar için son derece güzel bir camii gerçekten. Akşamları çevresinde dükkanlar gayet aktif oluyor. Ayrıca camiiye bakarken sağ taraftaki mekanlardan birinde yılan dansı şovu yapılıyor. Bilginize.

Eski Yezd Sokakları

Çölün ortasında labirent sokaklarda inanılmaz keyif aldım gerçekten. Her sokak başka bir bilmeceye açılıyor gibi hissettim çoğu zaman. Bu sene UNESCO  tarafından dünya miras listesine alınan şehirin, bu listeye girmesinde en büyük etken şüphesiz ki bu sokaklar. Sokaklar artık eski sakinliğini de geride bırakıyor. Sıra sıra açılan butik cafelerle şehir yeniden ayağa kalkıyor ve turistlere cazibe merkezi olarak sunuluyor. Özellikle yine bu bölgede bulunan art house ile ilgili yazımı da buradan okuyabilirsiniz.

Eski Yezd sokaklarından birinin hikayesi varmış meğer. Barış sokağı olarak bilinen sokaklardan birinde eğer birbirine kırgın olan iki kişi karşılaşırsa, barışmak zorundalarmış. Aksi durumda biri barışmadıklarına şahit olursa şehre yayar ve bu iki kişi ayıplanırmış.

Mescid-i Cuma

Eski Yezd sokaklarında dolaşırken Mescid-i Cuma’ya mutlaka denk geleceksiniz. İran’ın en görkemli yapılarından biri olarak kabul edilen bu camiinin yapımı 1365 yılında tamamlanmış.

Dowlat Abad Garden

İran’ın geleneksel uzunlamasına havuzu bulan güzel bahçelerinden birisi. Dowlat Abad özellikle fotoğrafçılar için çok merak edilen ve İran’da bol miktarda denk geleceğiniz bahçelerden birisi.1747 yılında inşaa edilen bu yapıda bulunan rüzgar kulesi ise İran’da bulunan en yüksek rüzgar kulesi özelliğini taşıyor. Bu yapı da UNESCO tarafından koruma altına alındı.

Ateşkedah

Ben buraya gidemedim. Sebebi de, sıcaklar nedeniyle 15.00 sonrası müze açılıyordu ben kapısından geçtiğimde saat 14.00’dü. Bir daha da geri dönemediim maalesef. Fakat hikayesini anlatayım sizlere. 470 yılından beri yanan bir ateşin olduğu söyleniyor. Zerdüşt dini için önemli olan bu yapı ise 1940 yılında inşaa edilmiş. Yani zaten yanan bir ateşin üzerine bir tesis inşa edilerek bir ibadetahane haline getirilmiş. İçinde ayrıca Zerdüştlük dini ile ilgili bilgi alabileceğiniz bir de alan varmış.

Dakhmeh

Diğer adıyla sessizlik kuleleri olarak bilinen bir dini yapı aslında burası. Zerdüşt dini dünya üzerinde kabul edilen ilk din. Zerdüştler, dinlerinden birisi öldüğünde buraya cenazeyi getirir ve tepeye bırakırlarmış. Burada bir süre yırtıcı kuşların yemesini bekler, sonra da kemiklerini oradan alırlarmış. Ve buna çok şaşırdım ama bu gelenek 1960’lara kadar gelmiş. Gerçekten çok etkileyici bir hikaye. Buraya giriş ücreti 100.000 Riyal. Yani 10 TL.

Art House

Eski Yezd sokaklarında dolaşırken mükemmel bir mekana denk geldim. Yezd Art House ile iligili yazıma bu linkten ulaşabilirsiniz.

Traditional Restaurant Termeh & Toranj

Sadece kahve mekanı değil, aynı zamanda İran geleneksel yemeklerini de deneyimleyebileceğiniz güzel bir cafe. Önerilir efendim. Yezd ayrıca kurabiyeleri ile ün salmış bir şehir. Çay veya kahveniz yanında mutlaka bir tatlı veya kurabiye istemeyi unutmayın lütfen.

Piano Café 

Bu cafede çok güzel frozen içebilirsiniz. Yezd sokaklarında dolaşırken güzel bir mola noktası gerçekten. Frozen çeşidimiz ise tabi ki kavunlu !

Yorumlar