Şiraz

Nüfus : 1.455.000

Dil : Farsça

Para Birimi : Riyal / Tümen

Saat Farkı : Türkiye saatinden 1,5 saat ileridedir.

Vize : Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor.

 

Farsça Başlıca Kelimeler

bale, Beli : Evet. / Nakheir, Nekheyr, ne. : Hayır.

Be bahşīd, Be bekhşid! : Afedersiniz!

Lotfan, Lotfen! : Lütfen!

Khodā hāfez, Khodā hāfiz: Allahaısmarladık!

Esm-e şomā çīst? : Adınız nedir?

Esm-e men cihan est. : Benim adım Cihan’dır.

Çetori? : Nasılsın?

Kojast : Nerede 

Khūbī? : İyi misin?

Khūbem. : İyiyim

Taşakkor mi konam : Teşekkür ederim.

Mersi : Teşekkür Ederim

/ Khūbam, . / Bad nīst, Bed nīst. : Fena değil.

Çand sal darid, Çend sal darid? : Kaç yaşındasınız?

Tahran Konsolosluğu

Adres : Ferdowsi Ave. No. 337 P.O.Box: 1144643463 Tehran

Telefon : +98 21 3 595 11 00 (Santral)

 

Şiraz İle İlgili Kısa Kısa

Şiraz şehri, İranlılar’ın anavatanı olan Fars bölgesinin -ki İran halkı ve dili de adını buradan alır- merkezinde bulunması, eski eserleri ve bozulmamış kent dokusuyla ayrıca çevresindeki bağlarıyla ve ünlü şaraplarıyla İran’ın en güzel ve en çok turist çeken şehirlerinden birisidir. Yüzyıllar boyunca bir kültür ve sanat şehri olarak bilinen Şiraz, ‘İran’ın kültür başkenti’ ‘şairler şehri’ ve ‘güller şehri’ gibi unvanlara sahiptir.

Günümüzde Şiraz bulunduğu Fars bölgesinin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir. Çevresinde büyük ve gelişmiş bir kent olmaması nedeniyle dışarıdan çok göç alıp büyümüştür. Bir buçuk milyona yakın nüfusuyla İran’ın altıncı büyük kentidir.

Türkiye’den Ulaşım

Şiraz’a Türkiye’den THY uçuşları ile direkt ulaşmak mümkün. Ya da alternatif olarak Tahran’dan 960 km mesafede olan Şiraz’a iç hat uçuş, otobüs veya trenle de ulaşabilirsiniz. Ben Şiraz-Tahran uçuşunu denedim ve 160 TL karşılığında Mahan Air ile uçuş yaptım. Gayet güvenli hissettiğim ve konforlu bir havayoludur öneririm. THY’nin yüksek fiyatlarına karşı Tahran’a Pegasus Hava Yolları ile uçabilir ve ek bir uçuşla Şiraz’a ulaşabilirsiniz.

Şiraz İçi Ulaşım

Yürümenizi öneririm öncelikle. Turistk olarak yürüyerek gideceğiniz en uzak nokta 4 km uzaklıkta. Eram Bahçesi dışında tüm turistik noktalar birbirine yürüme mesafesinde zaten. Olur da yine de taksiye binmek isterseniz de, max. 10 TL ödeyin. Pazarlık yapın efendim. Ben yaptım işe yaradı. Persapolis için ise 20 Dolar’dan kapı açıyor taksiciler. Benim önerim 20 Dolar iyidir. 30 35 dİyenlere ise teşekür edin ve geri çevirin lütfen. Git gel 110 km olan Persapolis için uygun bir rakam 20 dolar.

Şiraz Gezilecek Yerler

Şiraz’da inanılmaz gezilecek yerler var gerçekten ve şunu söylemeliyim ki, bence İran’da gördüğüm en turistik şehirdi. Çok fazla ücretli müze veya bahçe var. Hepsine giremem derseniz kendinize bir öncelik sıralaması yapmanız gerekiyor. Ama benim önceliğim Nasır Al Molk Camii ve bahçelerden en az biri. Hadi size Şiraz’ı anlatayım biraz.

Eram Garden ( İrem Bahçeleri ) 

Şiraz’ı araştırrken bende büyük merak uyandıran bir bahçeydi burası. UNESCO tarafından da koruma listesine alınan bu güzel bahçeye giriş 200.000 Riyal. Bu sürede kayalıkların olduğu bir bölgeyi, havuzu, gül bahçelerini ve sarayı ziyaret edebilir. Yeşillikler içinde oturabilirsiniz. Ayrıca İran’ın geleneksel kıyafetlerini giyebilir hatıra fotoğrafları çektirebilirsiniz. Şiraz’da turistik alana en uzak bölgelerden birisi burası. Kerim Han Kalesine 4 km civarında bir mesafesi var. Eğer oradan taksiye vs binerseniz max. 100.000 Riyal ödeyin lütfen. Fazlasını vermeye gerek yok. Görmenizi önerdiğim noktalardan birisi kesinlikle. Mutlaka listede olmalı İrem Bahçeleri.

Nasir Al Mülk Camii

Pembeli camii olarak da bilinen Şiraz ile özdeşleşmiş bir camii. Güneş ışınlarının camlara vurmasıyla camiinin içi renk cümbüşüne dönüşüyor. Camiiye giriş ücreti 150.000 Riyal. Ayrıca bu renk cümbüşünü görmeniz için gitmeniz gereken süre 07.00 ile 11.00 arası. 11.00 sonrasında güneşin açısı değişiyor ve cama vuran güneş olmadığı için renkler de gidiyor. Burada şöyle bir şey var. Bu renk cümbüşü tamamen kısmetinize kalmış. Gittiğinizde fotoğraflardaki görüntüleri yakalayacağınız garanti değil. Havanın açık olması, güneşin dik bir açıyla gelmesi gibi bir çok detay var. Şansınız bol olsun. Ama Şiraz’da iki sabahınız varsa mesela iki sabahta da uğrayın derim. Birinde mutlaka daha iyi görüntü alabilirsiniz.

Naranjestan Bahçesi

İran’da ilk ziyaret ettiğim yer burası oldu. Portakal bahçeleri, uzunlamasına havuzu ve mini müzesiyle ziyaretçilerinde hoş bir duygu bırakan bir cennet bahçesi. Girişi 200.000 Riyal olan ve 1888 yılında yapılan bu sarayın içine girebilir ve dönemin ihtişamını anlatan cam işçiliği ön planda olan tavanlarda çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Vekil Bazaar

Vekil çarşısı İran’da diğer şehirlerde de gördüğüm gibi uzunlamasına bir kapalı çarşı. Şehrin bir çok sakini alışverişini buralarda yapıyor. Turistler için de son derece önemli olan güzel bir pazar. Kumaş, hediyelik eşyalar, sepha örtüleri gibi bir çok el emeği göz nuru ürünleri burada satın alabilirsiniz.

Kerim Han Kalesi

Köşe kulelerinden biri Pisa Kulesi gibi yan yatmış. Ortadoğu’nun Pisa’sı da diyorlar bunun için. Şehrin kalbinde ve buluşma noktası olarak yer alan Kerim Han Kalesi akşamları halkında oturup sosyalleştiği bir meydan. Vakit sorunum nedeniyle Kerim Han Kalesine ben giremedim. Fakat giriş ücreti 200.000 Riyal.

Persapolis

Persapolis Şiraz’a 55 km uzaklıkta ve İran hikayesinin başladığı bir saray kalıntısı. Mevcutta kalan eserler ile Pers İmparatorluğu ile ilgili bir çok detayın izini sürebileceğiniz bir yer. Mesela halkın krallarına karşı Nevruz döneminde sundukları hediyelerin resmedildiği, sarayın tavan kısmında yer alan taşların hikayesini ve mezarlıkları ziyaret edebilir, 100 sütunlu sarayın temellerini görebilir ve dönemde nasıl bir hikayesi olduğunu hayal edebilirsiniz. 1930 yılında Chicago Üniversitesi tarafından gelen arkeoloji ekibiyle toprak üzerine çıkan bu medeniyet kalıntılarını ziyaret etmenin ücreti 200.000 Riyal.

Brentin Restaurant

İran’ın geleneksel mutfağını deneyileyebileceğiniz bol safranlı ürünler içinde lezzet yolculuğuna çıkabileceğiniz güzel bir mekan. Salataları ve tatlıları ile ön planda olan mekanda bence tavuk ürünleri de son derece lezizdi. Fiyatlar ise normal. Üzmez, önerilir 🙂

Haft Khan Restaurant

İran’a kız arkadaşınızla veya eşinizle gittiyseniz ve otantik bir mekanda romantizm arıyorsanız burayı öneririrm. Yerde oturup yemek yemek bir İran geleneği ama yine de romantik merak etmeyin :). Nezih ortamı ve lezzetleriyle Şiraz’da ilk iki mekanımdan birisi kesinlikle. Fiyatlar Türkiye ortalamasının altında, İran ortalamasının bir tık üzerinde.

Ferdowsi Cafe

Şiraz’da hatta İran’da gördüğüm en güzel butik cafe noktalarından birisi. Keyifli ortamı ve Şiraz gençlerinin buluşma noktası olan bir mekan. Kahveleri ve frozenleri gayet başarılıydı. Bence Şiraz gezisinde keyifli bir dinlenme noktası.

Mahooni Cafe

Masalarda feneri olan ve gittiğinizde iki arkadaşın güzelce sohbet edebileceği nezih bir mekan. Son derece huzurlu ve güleryüzlü çalışanları var. Bence değerlendirilmeli.

Cafe Rio Take Away

Take Away İran’da genelde fast food restoranlarında baya yaygın olsa da, kahvecilerde de artık geçerli. Bu mekan a noktasından b notkasına doğru giderken yol üzerinde durup kahve alıp devam edebilceğiniz keyifli bir nokta. Önerilir efendim.

Bahar Narenj Cafe

Şiraz’da en beğendiğim cafelerden birisi. Kendi halinde  ve sohbet için uygun bir mekan. Şiraz gezisinde güzel bir mola noktası olabilir.

Geren Caffe

Kahve veya çayınızın yanına güzel hamur işleri ile atıştıracak bir şeyler ararsanız burayı öneririm. Tatlılarının lezzetleri gayet güzeldi. Kahveleri de son derece başarılı.

İran’da konaklama son derece zorlu bir süreç. Booking.com olmaması, otel sitelerinin zayıf olması vs gerçekten işi zorlaştırıyor. Ben bu yüzden sizlere uzun uzun konaklama tavsiyeleri yazamasam da, konakladığım yer hakkında güzel bir konaklama tecrübesi anlatacağım.

Niayesh Hotel

Turistik noktalara max. 1 km yürüme mesafesinde olan gayet güvenli ve uygun bir konaklama noktasi Niayesh. Burada isterseniz özel oda ayarlayabilir isterseniz hostel gibi odalarda misafir olabilirsiniz. Büyük bir kervansaray’da ortası cafe olan avluya bakan tüm cephelerin birer oda olduğu güzel bir mekan. Kahvaltının dahil olduğu, gayet temiz ve konforlu olan mekanın fiyatları ise şöyle,

Single Room:            35 USD /     32 Euro
Double/ Twin room:      50 USD /     46 Euro
Triple Room:            68 USD /     63 Euro
Quadruple room:         85 USD /     78 Euro
Quintuple room:         98 USD /     90 Euro
Dormitory bed:          11 USD /     10 Euro

Yorumlar