Münih
Nüfus : 1.300.000
Dil : Almanca
Para Birimi : Euro
Saat Farkı : Türkiye saatinden 1 saat geridedir.
Vize : Schengen

 

Almanca Başlıca Kelimeler
Evet : Ja (ya)
Hayır : Nein (nayn)
Teşekkür ederim : Danke (dankı)
Çok teşekkür ederim : Danke sehr (dankı ze:r)
Rica ederim : Bitte (bitı)
Bir şey değil : Nichts zu danken (nihts tsu danken)
Afedersiniz : Entschuldigen Sie, bitte (entşuldigın zi: bitı)
Çok rica ederim : Bitte sehr (bitı ze:r)
Adım ………’dır : ich heisse …… (ih hayzı ……)
Ben bir Türk’üm : ich bin ein Türke (ih bin ayn türkı)
Ben doktorum : ich bin Arzt (ih bin artst)
Ben öğrenciyim : ich bin Schüler (ih bin şu:lır)
Ben …… yaşındayım : ich bin ……. jahre alt (ih bin …… ya:re alt)
Ben yirmi yaşındayım : ich bin zwanzig jahre alt (ih bin svansig ya:re alt)
Adınız nedir? : Wie heissen Sie? (vi: hayzın zi
Adım Ali’dir : ich heisse Ali (ih hayzı Ali)
Sen kimsin? : Wer bist du? (wer bist du)
Ben Ali’yim : ich bin Ali (ih bin Ali)
Ben müslümanım : ich bin Müslimisch (ih bin müslimiş)
Adım Ali’dir : Mein Name ist Ali (mayn na:mı ist Ali)
Adım Ahmet : Mein Name ist Ahmet (mayn na:mı ist Ahmet)
Anlaştık! : Verstanden! (feğştandın)
Lütfen : Bitte (bitı)
Pekala : Gut (gu:t)
Özür dilerim : Entschuldigung (entşuldigung)
Bay ……. : Herr …….(kişinin soyadı)
Bayan …… : Frau ……(evli kadının soyadı)
Bayan ……. : Fräulein …..(evlenmemiş kızın soyadı)
Tamam : Okay (okay)
Güzel! : schön (şö:n)
Tabii : natürlich (natürlih)
Harika! : wunderbar (vundığba:ğ)
Merhaba (selam) : hallo (halo)
Merhaba (selam) : Servus! (servıs)
Günaydın: Guten Morgen (gu:tın morgın)
İyi günler (tünaydın ) : Guten Tag (gu:tın ta:g)
İyi akşamlar : Guten Abend (gu:tın abınt)
İyi geceler : Gute Nacht (gu:tı naht)
Nasılsınız? : Wie geht es ihnen? (vi: ge:t es iğnın)
İyiyim, teşekkür ederim : Es geht mir gut, danke (es ge:t mir gu:t, dankı)
eh işte : Es geht (es ge:t)
Nasıl gidiyor? : Wie geht’s (vi ge:ts)
Fena değil : Nicht schleht (niht şleht)
Görüşmek üzere : Bis bald (bis balt)
Hoşçakalın : Auf Wiedersehen (auf vi:dırze:ın) (Allah’a ısmarladık,güle güle anlamında)
Hoşçakalın : Auf Wiederhören (auf vi:dırhö:rın)(telefonda ve radyoda kullanılır.)
Hoşçakal : Mach’s Gut (mahs gu:t)
bay bay : Tschüss (tçü:z)

 

Münih  Konsolosluk Bilgileri

Menzinger Str. 3 80638 München, Deutschland
T:+49 89 17 80 31 0

E-Mail : konsulat.muenchen@mfa.gov.tr

Münih Tarihi

MÜNİH; Almanca München. Almanya’nın güneyinde kent, Bavyera Eyaleti’nin merkezidir. Deniz düzeyinden 530 m yükseltide, İsar Irmağı’nın dar vadisinde çıkıp, Erdinger Turbalıklarına aktığı yerde kuruludur. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, ülkenin üçüncü büyük ve en hızlı büyüyen kenti durumuna geldi. Kentin çekiciliği, ekonomik kalkınmışlığının yam sıra, eski geleneklerin (Faşing, Oktoberfest vb) korunmasından, kültürel yaşamının, tarihsel-doğal çevresinin, mutfağının zenginliğinden kaynaklanır. Başlıca endüstri dalları elektroteknik (Siemens), otomobil (BMW), kimya, makine, basım, optik gereçler, sigara, giyim, besin ve içkidir. (7 büyük bira fabrikası). El sanatları çok gelişmiştir. Turizmin, kent ekonomisinde önemli bir yeri vardır. Kongre ve fuarlar dışında Oktoberfest (Ekim Bira Bayramı) nedeniyle, çok sayıda yerli ve yabancı turist çeker. Münih aynı zamanda önemli bir kavşak noktasıdır. Birçok demiryolu hattı, beş otoyol kentte kesişir. Kenti içi ulaşım, 380 km’lik banliyö treni 19 km’lik metro, tramvay, otobüs vb toplu taşımacılıkla gerçekleştirilir. Riem Uluslararası Havaalanı’nın yıllık yolcu trafiği 8 milyonu aşar. Eyalet Meclisi ve Senato dışında çok sayıda resmi kuruluş bulunur. 29 müzesiyle en önemli Alman kültür ve sanat merkezlerinden biridir. Kentte çok sayıda kitaplık, tiyatrolar, Hellabrunn’da hayvanat bahçesi, Nyphenburg’da botanik bahçesi bulunur. 1901’den başlayarak kentte her yıl opera festivali düzenlenir. Eğitim kuruluşlarının başında, Ludwig Maximilian Üniversitesi (1472) gelir. Teknik Üniversitesi (1868), Ukrayna Özgür Üniversitesi (1921), Devlet Müzik Yüksekokulu, Güzel Sanatlar Akademisi, Pedagoji Yüksekokulu, Televizyon ve Sinema Yüksekokulu, meslek okulları, Max Planck Derneği’ne bağlı 7 araştırma enstitüsü, Bilimler ve Güzel Sanatlar Akademileri öteki önemli eğitim kuruluşlarıdır.

Tarih: 1158’de, Aslan Heinrich tarafından eski yerleşim yeri Münichen’in olduğu yerde kuruldu, 1255’te Bavyera’yı yöneten Wittelsbachların merkezi oldu. 1294’te kent konumu kazandı. 1632’de İsviçreliler tarafından işgal edildi. İspanya Varaset Savaşları sırasında Bavyera’yı ele geçiren Avusturyalılar, 1705’teki halk ayaklanmasını Münich kapılarında bastırdılar. 1742-1744 arasında birçok kez Avusturyalıların eline geçti. 1806’da Bavyera’nın başkenti oldu. Hitler’in 8-9 Kasım 1923’teki başarısız darbe (Birahane Darbesi) girişimi ve Nasyonal Sosyalist Parti’nin (NSDAP), 19254te yeniden kurulmasıyla, Nazi Almanyası’nın (Ücüncü Reich) merkezi ilan edildi. İkinci Dünya Savaşı’nda, yaklaşık yansı yıkıldı. 1 Mayıs 1945’te Müttefikler tarafından işgal edildi. Savaş sonrası yeniden bayındır duruma getirildi. 1972 Olimpiyat Oyunları, kentte düzenlendi.

Kaynak : NKFU 

Münih Ulaşımı 

Münih Havalimanından şehir merkezine en kolay ulaşım S Bahn tren hattı. S1 hattından aktarma yapmadan 40 dakika gibi bir sürede şehrin kalbi Marianplatz’a ulaşmak mümkün. Münih Havalimanı için metrolarda Flughafen yazıldığını da unutmayalım. Airport görmezseniz bu kelimeyi arasın gözler. Bu biletin tek yön ücreti ise birazcık abartı tuzlu. 11.7 Euro efendim. Menülerde tüm Almanya’da olduğu gibi Türkçe seçenek de mevcut.

Şehir içi ulaşımda ise 24 saat, 3 günlüğk hatta haftalık bilet seçeneklerini de seçebilirsiniz. Gün sayınıza kadar bilet almanız tabi ki mantıklı. Zamandan da kazanırsınız, yorgunluğunuz da az olacaktır efendim.

Münih Gezilecek Yerler

Englischer Garten : Efendim nam-ı diğer İngiliz bahçeleri. Münih’e geldiğinizde ufak bir güneş dahi olsa bu parkı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Devasa parkta yeşilin her tonunu göreceğiniz gibi, kanal ucunda oturan gençleri, piknik yapan grupları gördükçe vay be medeniyet bu muydu diyeceksiniz. Ayrıca yapay olarak hazırlanmış bir bölgede sörf yapan gençleri de izleyebilirsiniz. Evet Münih’te sörf yapan bir kitle var. İzlemesi bile keyifli , yapması kim bilir nasıldır 🙂

Marienplatz : Şehrin kalbi burası. Görülecek yerler listesinde de bu sebeple ilk sırada. 1158 yılından bu yana önemli bir meydan ama geçmişte her Avrupa şehrinin önemli meydanları gibi burada da infazlar olmuş. Münih’en hareketli, en cıvıl cıvıl noktası burası. Mariensaule, Eski Belediye Sarayı Altes Rathaus, Yeni Belediye Sarayı Neues Rathaus ve St. Peter Kilisesi meydanın en önemli simgelerinden.

St. Peter Kilisesi : 17.Yüzyıla kadar yangınlar ve çeşitli eksiklikler nedeniyle restorasyonlar görmüş. Ve bugüne kadar eklentilerle gelmiş tarihi bir kilise. Dilerseniz zirvesine çıkabilir ve belediye sarayını çekebilir, Münih manzarasına bakabilirsiniz.

Maximilianstrasse : Münih’in en önemli alışveriş caddesi. Münih’in Almanya standartı üzerinde bir gelir grubu olduğunu düşünürsek bu caddenin ne kadar önemli olduğunu daha net kafamızda canlandırabiliriz. Şehrin en çok ziyaret edilen butikleri, cafeleri, mağazaları burada yer alıyor.

Nymphenburg Sarayı : Bahçesi inanılmz büyüleyen bir Barok mimarisi olan saray. 1664-1758 yılları arasında yapılmış saray içinde farklı konseptte ziyaret edliecek noktalar var. Mesela mı ? Güzel kadın galerisi, at arabası müzesi, insan ve doğa müzesi..

Deutshes Museum : Alman Müzesi efendim doğrudur. Dünyanın en büyük bilim ve teknoloji müzesi. 100.000’den fazla icat ve ürünün bulunduğu bu müzede Alman tarihine dair sanayi ve teknolojide nasıl kendisini geliştirdiğine şahit olabilir, zaman tünelinde kendinizi kaybedebilirsiniz. İçerisinde uçaktan, otomobile bir çok değerli icat var. Vaktiniz varsa mutlaka değerlendirin efendim.

BMW Museum : Bmw’nin kuruluşundan günümüze kadar yıllar içinde neler yaptığını bir otomobil, motosiklet ve uçak devinin hikayesini yerinde gözlemleyebileceğiniz devasa bir müze.

Olimpiyat Parkı : 1972 Olimpiyatları inşaa edilen sonradan şehrin kullanımına bırakılan büyük bir park. Parkın en önemli simgesi ise 291 metre yükseklikte bulunan Olympiaturm isimli kule. Dilerseniz kulede Rock Müzesini ziyaret edebilir veya seyir terasından Münih manzarasını izleyebilirsiniz.

Botanischer Garten : Bir İngiliz bahçesi değil bence ama yine de ziyaret edildiğinde keyif veren bir yeşil burası. En az 15.000 çeşidin bulunduğu bu botanik bahçe Avrupa’nın en eskilerinden birisi. Ne kadar mı eski ? 1809 yılında açılmış.

Horfbrauhaus : Burası aslında bir restoran bir bira evi. Ama şöyle tarihi bir kısmı var. Hitler’in ilk propaganda konuşmasını yaptığı yer burası. Buradan başlayan bir söylem sonradan bir yönetime dönüşmüş. Bu yüzden gezilecek yerler arasında ziyaret edilmesini önerdiğim önemli bir mola noktası.

Neuschwanstein Şatosu : Şehrin 80 km kadar uzağında bulunan bir şato burası. Ulaşımı biraz zahmetli ama gidince doğanın içinde devasa bir şato göreceğinize de emin olabilirsiniz.  Ortaçağ’da Romantik Kral olarak bilinen II. Ludwig’in yaptırdığı bir şato. Sonrasında popüler hale gelen Romantik Yol hikayesi de buradan geliyor zaten.

Nasıl Giderim ? Trenle Fussen’e bilet almanız ve Fussen’de indikten sonra bir otobüsle aktarma yaparak 10 dakika yolculuk yapmanız yeterli. Bu otobüs sizi Hohenschwangau Kasabasına getirecek. Buradan da bir aktarma yaparak toplamda 1,5 -2 saat gibi bir sürede Münih’ten buraya ulaşabilirsiniz.

Münih Konaklama Önerisi 

Cortiina Hotel, şuana kadar deneyimlediğim en iyi hoteller arasında kesinlikle. Marianplatz’a 2 3 dakika yürüme mesafesinde son derece şık dekore edilmiş ve misafirlerinin konforunun öneminin farkında olan işletme. Gerçekten kendimi odamda gibi hissettim. Mutfağım, ocağım, televizyonum uzun koltuğumla son derece keyifli bir ortamda konaklamamı sağladım. Son derece temiz ve bir o kadar da özenle dekore edilmiş bir odadaydım. Odada en dikkatimi çeken mesele ise yastıklar oldu. Kafamı koyduğum yastığı anlatan bir broşür gördüm ve yastıkta nasıl bir pamuk kullanıldığını anlatıyordu. Çok ilginc geldi ama hoşuma da gitti ne yalan söyleyeyim 🙂 Cortiina Hotel ile ilgili yazdığım yazıyı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Münih Kahve Mekan Önerileri

Maelu : Kahvesi kendi çekirdeklerinden olduğu için baya iyi. Ayrıca, Münih’te bir süre yaşamış arkadaşlarımın da referansıyla şehrin en iyilerinden olduğu teyid edildi efendim. hal bir de elmalı tatlısı efsane derler.

Kaffeerösterei Viktualienmarkt : Çok çok güzel bir mekan. Çiçekler arasında harika bir butik kahveci. Listenizde olsun efendim.

Man Versus Machine Coffee Roaters : Münih’in en güzel mola noktalarından birisi burası. Sıcak samimi ve dekorasyon olarak da harikadır. Keyifli bir mekan.

Königin 43 : Münih’in en güzel mekanlarından. Limonlu kekleri ve tiramisuları ilk tercih edileceklerden.

The Victorian House Brown’s Tea Bar : Harika bir çay molası için ideal efendim. Dinlen ve devam et.

Von&Zu : Kahvesi güzeldir eyvallah ama bir özelliği de , pazar sabahları yapılan brunch. Avrupa standartlarının üzerinde efendim.

     

Yorumlar